Ga naar hoofdinhoud

Sjef Janssen: ‘Er zit nog rek in Totilas’

Matthias Alexander Rath met Totilas. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Sjef Janssen kijkt met vertrouwen naar de toekomst als het gaat om de ontwikkeling van Totilas. De resultaten van het afgelopen weekend in Aken bieden een mooi perspectief voor de komende Wereld Ruiterspelen 2014.

Vier jaar geleden won Totilas de Wereld Ruiterspelen met zijn toenmalige ruiter Edward Gal. In de daaropvolgende jaren, na de verkoop van Totilas aan Paul Schockemöhle, bleef het opvallend stil rond de zwarte hengst. De verwachte successen met zijn nieuwe ruiter Matthias Alexander Rath bleven uit. Totilas raakte geblesseerd en verscheen ook niet op de Olympische Spelen van 2012.  Sinds dit voorjaar is Totilas weer terug in de dressuurring en dat is niet onopgemerkt gebleven: Matthias Alexander Rath boekte met dit paard zijn achtste overwinning op rij het afgelopen weekend op het CHIO in Aken. Sjef Janssen heeft zich intensief bezig gehouden met het herstel van ‘Toto’.

Sterker en soepeler

“We hebben geprobeerd het gehele lichaam van het paard sterker en soepeler te maken”, aldus Janssen. Totilas onderging een zwaar trainingsprogramma. “Ik heb geprobeerd om alle blokkades uit het lichaam te krijgen onder andere door rek- en strekoefeningen. Zo wordt het paard een betere atleet.”

Tijdens de afwezigheid van Totilas heeft de concurrentie niet stil gezeten. “Andere toppers liepen zeer goede prestaties met zelfs wereldrecords. Dat we die tegenstanders nu verslagen hebben is hartstikke mooi. Totilas is terug op het niveau om toppers te verslaan, maar we zijn er nog niet. Er zit zeker nog rek in het paard. ”

Interview met Sjef Janssen

Bron: Horses/NOS

21 reacties op “Sjef Janssen: ‘Er zit nog rek in Totilas’

 • H. Hegeman

  Van alle drie: Totilas, Alexander en Sjef een geweldige prestatie! In alle opzichten! Proficiat!
  Ik hoop van harte dat Valegro en Charlotte snel weer op hun niveau terug zijn zodat we in Frankrijk een titanenwedstrijd krijgen die zijn weerga niet kent!Ik kijk er naar uit!

 • Karel de Lange

  De rek- en trekoefeningen van Janssen. Daar wordt je als geciviliseerd mens niet vrolijk van. Het paard wordt van het natuurlijke bewegingsproces beroofd.

  De redactie van Horses heeft de reactie bewerkt.

 • Tineke

  Meneer de Lange, is bij U het glas altijd half leeg? Wat is er nu weer mis met rekken en strekken? Bent U tegen (dressuur) rijden in het algemeen? Want wat ze ook doen, volgens mij krijgen ze er van U iedere keer weer van langs…….En nou bedoel ik dit niet aanvallend en iedereen mag er zijn mening over hebben, maar ik snap Uw probleem niet. Kijk dan geen paarden sport als U er zich zo aan ergert. Ik ben het best wel met U eens dat er een boel misstanden zijn, maar moeten we die dan niet proberen op te lossen i.p.v. alles maar simpel weg af kraken.

 • Karel de Lange

  @ Tineke
  Dit wat Eurodressage schrijft. >>basic issues such as crookedness, open mouths, tight necks with heads going below the vertical, or mediocre overtrack are all brushed aside if the rest is brilliant<<
  Waarom heeft de FEI regels als de jury deze regels niet hanteert?
  Het zou daarom beter zijn om de GP-dressuur op te splitsen in de voorgeschreven klassieke uitvoering en een rollkürpresentatie.

 • Tineke

  @ De Lange.
  Daar heeft U een statement: “Het zou daarom beter zijn om de GP-dressuur op te splitsen in de voorgeschreven klassieke uitvoering en een rollkürpresentatie”, waar ik het zeker mee eens ben. Waarbij ik dan aan woord GP-dressuur,ook door het woord “landelijke dressuur” kan vervangen.
  Maar ja, wie deelt wat bij wie in……..In definitie is de omschrijving duidelijk, maar in de praktijk zullen de meningen daar over verdeeld blijven denk ik…….

 • ineke

  Ben het helemaal eens met men. H.Hegman.Ben blij dat ze weer in de ring zijn.Verheug me
  ook op het wk.
  We worden een beetje moe van het komentaar van men.De Lange altijd negatief.Wees een vent
  stap op een paard en laat zien hoe het wel moet.Zolang ik me kan herinneren ben ik nog geen men.De Lange tegengekomen in het olympisch kader maar wie weet.

 • 4horses

  Fijn dat dit paard weer meedoet. Verder, naar aanleiding van de eindeloze discussie over het welzijn van de paarden: waarom zouden eigenaren en ruiters hun (zeer waardevolle) dieren zodanig mishandelen dat het dier niet meer kan presteren. Dat kan gewoon niet waar zijn. Elk paard dat wordt ingezet als ‘atleet’ wordt als een atleet getraind. Vergelijk het met menselijke atleten: ook zij gaan tot het uiterste voor hun sport, met soms vervelende lichamelijke gevolgen. Het feit dat mensen kunnen kiezen en paarden niet gaat hier niet op, omdat atleten ook altijd gaan voor het winnen en de roem gaan en niet voor verstandig voor t lichaam. Verder, sportpaarden moeten 3 à 7 minuten pieken en worden over het algemeen gepamperd, goed paardvriendelijk gevoerd, komen regelmatig uit de box. Kunnen alle criticasters niet beter hun kritiek op de ruiter-amateurs richten? Daar worden paarden overgevraagd, want niet goed getraind en toch oefeningen moeten uitvoeren waar het paard nog niet toe in staat is en, als t niet lukt, straf. Veel ondeskundig gebruik van mechanische hulpmiddelen zonder te weten wat je er mee kunt doen en bereiken. En inderdaad @ De Lange: ga zelf eens rijden. Dan pas weet u hoe divers en hoe ingewikkeld het eigenlijk is: paardrijden. Echt ieder paard is anders en moet op een andere manier worden gereden. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het gewoon te doen is zonder enige vorm van dwang en/of mechanische hulpmiddelen, maar ook deze ervaring is niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Het duurt een jaar tot enkele jaren voordat je een geode combinatie bent en dan nog moet je blijven trainen. Mensen die niet paardrijden moeten niet oordelen, dat is te makkelijk. Kritisch blijven is goed, zeker waar het het welzijn van paarden betreft, maar vertrouwen hebben is ook goed, vertrouwen dat het merendeel van de ruiters wel zorgvuldig én diervriendelijk met hun paarden omgaat.

 • Nick

  Toch lachwekkend dat Karel de Lange spreekt over paardenwelzijn… Meen mij te herinneren dat hij jaren geleden een groepje paarden in een wei in het Friese makkinga volledig aan hun lot over liet…..

 • H. Paerels

  Winnen zonder waardigheid tov je paard ís geen winnen!
  Rollkur/LDR vernietigt die waardigheid en is daarom ook terecht verboden. Dat het etiquet LDR daaroverheen geplakt is door SJ doet daar niets aan af. Ook LDR mag overigens slechts 10 minuten maximaal gebruikt worden in de training, hetgeen betekent dat je je eigenlijk op het randje begeeft van wat verantwoord is. Dat zegt al alles.
  Het is dwang en daarmee onnatuurlijk.
  Rollkur is echter wat Totilas kent en wat Rath nu aangeleerd is door dé specialist op het gebied van Rollkur.
  SJ is geen Louis van Gaal.

 • DaGu.

  @Nick!
  Het is nog veel erger met de men Lange, als hij zijn zin niet krijgt brengt hij de paarden naar de slager!

 • tineke

  @ H Paerels “SJ is geen Louis van Gaal.”……sorry hoor, maar ik snap helemaal niets van deze vergelijking……….Maar afgezien daarvan. Sjef trekt zich, denk ik, helemaal niets van deze hele discussie aan. Ik zag een ontspannen, fijn lopende Totilas, die zich waarschijnlijk ook niets van deze discussie aantrekt.(en geniet van de verzorging in zijn 5 sterren stal) En ik sluit me bij @Ineke aan; Dhr. de Lange, laat ons dan eens zien hoe het volgens U moet.

 • DaGu.

  @Tineke!
  Dat is juist het probleem, hij heef nog nooit op een paard gezeten,en heef alles uit de boeken gelezen die 100 jaar terug geschreven zijn!

 • Corine

  Wat ik het grootste probleem vind van de heer de Lange is dat hij alles en iedereen in diskrediet probeert te brengen.
  Daarbij blijkt volgens MIJ zijn kennis ook zeer beperkt en twijfelachtig.

 • Johannes van Oene

  vind het bijzonder leuk te lezen dat er een aantal reageerders zijn die het Fantastisch vinden om Totilas weer in de Wedstrijd ring te zien en ik zag er ook naar uit, MAAR doe mij een plezier en laat Totilas voorlopig nog maar thuis Sjef, Hij won met 82,5 procent, maar als je de proef een paar keer goed bekijkt, dan moet iedereen tot de conclusie komen, dat Alexander kan paardrijden en daar houdt het dan ook meteen op, deze ruiter heeft niet de kunde om Totilas te laten excelleren in de ring en zal dat nooit leren ook, want om op gevoel zo een Paard te rijden, zodat je er geen 100 maar 120 procent uit haalt, heeft Alex niet.
  De proef heb ik werkelijk geen goed woord voor over, kijk naar de zit van Alex begin die eerst maar te verbeteren, platte handen, klapperende knieën, benen en kuiten sluiten niet aan het paard, trekken en plukken met de handen, enz. enz.
  Keertwendingen die als een rondje worden gelopen, tact fouten in de draf, scheef halthouden, tja en dan de uitgestrekte gangen, Totilas had een verruiming i.p.v. als een raket weg te schieten en zo kan ik nog wel even doorgaan, dus de 82.5 veranderd maar naar 70 procent dan komen we dichter in de buurt, Aken had zn twee ”winnaars” en laten zij daar maar blij mee wezen, maar ons strooien ze geen zand in de ogen.

 • ineke

  doe jezelf een Plezier en kijk niet laat een ander maar Wel genieten

 • Johannes van Oene

  Ineke als er iemand kan genieten van een mooi Paard ben ik het wel, maar het geblaas van Sjef en de Duitsers ben ik zat, Sjef doet het voor de centen, waar ik overigens niets op tegen heb hoor, past ons allemaal, maar laat Sjef dan iets minder hoog vasn een toren blazen dat het allemaal wel goed gaat komen, want dat gaat het niet, zelfs de Duitse Commentator kon het niet laten om kritisch te praten over de slechte proef van Alex en Totilas, maar blijkbaar zie je jij dat niet, erg jammer

 • eddy crul

  Dag allemaal, ik heb hier met veel aandacht alle reacties gelezen en het valt mij op hoe moeilijk het veel paardenliefhebbers hebben om neutraal een probleem te bekijken en daarna te beoordelen.Laat ons eens rustig nadenken over de de volgende zinnen gelezen in deze reacties.
  -Waarom heeft de FEI regels als de jury deze regels niet hanteert?
  -Winnen zonder waardigheid tov je paard ís geen winnen!
  -als er iemand kan genieten van een mooi Paard ben ik het wel……
  -ik voeg daar aan toe–Als er iemand kan genieten van een mooie goede combinatie dan ben ik het wel….
  Als de dressuurwereld deze drie punten kan in orde brengen zitten we goed voor de toekomst.
  Ook heb ik de indruk dat de redactie wel heel gemakkelijk de teksten van Karel de Lange bewerkt of censureert.Persoonlijk vind ik wel dat Karel de Lange inhoudelijk zeer dicht bij de waarheid zit.Ik begrijp dan ook sommige reacties niet,zeker de irrelevante niet.Maar ieder zijn mening dan kunnen we daar netjes over verder discuteren.In dit verband wil ik graag even zeggen dat ik toch verbetering zie bij vele top combinaties,maar deze combinaties voldoen zeker in draf bijlange nog niet aan het FEI reglement.Hoe komt het toch dat het bij het jurycorps zolang duurt om de moed op te brengen neutraal te jureren volgens dit reglement.

 • Corine

  Dat de berichten van de heer de Lange bewerkt worden vind ik logisch en begrijpelijk en heel vaak simpelweg nodig.
  Voor het geen u verder aanhaalt in uw bericht, daar kan ik mij wel in vinden. Wat betreft de jurering, ik denk dat echte kenners zich niet in een juryhokje op willen laten sluiten. Die hebben wel wat anders te doen. Daarbij is vriendjespolitiek wat mij betreft ook in de paardensport niet vreemd.

 • eddy crul

  Beste Corine, Uw reactie betreffende Karel de Lange::: Dit zal allicht wel zo zijn,alleen weten we niet wat er geschrapt wordt.Dus moeilijk over te oordelen.Ik heb alleen het gevoel als LDR en Rollkür aangevallen wordt dus rechtstreeks of onrechtstreeks verwijzend naar de heer Sjef Janssen, dat de redactie nogal vlug schrapt.Als dit op een echt onheuse manier gebeurt dan moet en zal de redactie wel ingrijpen en daar heb ik niets op tegen.Daarom heb ik ook geschreven “ik heb de indruk…..”De heer Sjef Janssen is zeker in de paardensport eigenlijk een publiek figuur ,ik zou hem een bekende wereldburger noemen in de paardensport.Dit is meer dan een bekende Nederlander en een bekend belg samen.Er zijn voor en tegenstanders van die meneer,die tegenstanders zullen dus kritisch zijn over hem en volgens mij mag die kritiek niet te vlug weggefilterd worden.Ik ben geen verdediger van Karel de Lange,maar ben het wel inhoudelijk grotendeels met hem eens over wat met te zien krijgt in de wedstrijdring.De manier waarop hij het neerschrijft is en blijft de verantwoordelijkheid van Karel de Lange zelf.

  Uw reactie betreffende dat echte kenners zich niet willen laten opsluiten in een juryhokje enz,,,,dit berijp ik niet.Kan er dus ook niet op antwoorden,graag een woordje uitleg aub;

  Uw reactie betreffende vriendjes politiek enz ,reeds meerdere malen heb ik daar over mijn mening geschreven op deze site,en daar zitten we 200% op dezelfde lijn.
  vr gr EC

 • Corine

  @Eddy Crul,
  Over dat Karel de Lange het in diskrediet brengt van mensen spreek ik uit eigen ervaring. Het staat los van wat hij over de heer Sjef Jansen schrijft.

  En hetgeen ik over de juryleden zei,
  Ik heb de indruk dat juryleden mensen zijn die graag betrokken willen zijn bij de paardensport maar het als ruiter of trainer niet redden. En op deze manier zijn ze er toch bij betrokken.

 • Linda Dijks

  “Er zit nog rek in het paard.” Een onhandige opmerking of een opzettelijke provocative? Ik denk het 2e, aangezien het Sjef Janssen was die deze uitspraak deed. Iedereen weet wat de ‘rek- en strekoefeningen’ van de heer Janssen inhouden, en ook dat deze op de lange termijn schadelijk is voor de gezondheid van het paard. http://www.equicare-plus.com/training/de-nadelige-effecten-van-ldr-trainen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.