Ga naar hoofdinhoud

Fransje van der Meer terug in de Subtop: ‘Echt weer een uitdaging’

Fransje van der Meer met Goliath. Foto: Babette van der Wal Fotografie

De verkoop van haar Grand Prix-paard Aquamarijn (v. United) aan Yvonne Losos de Muniz en de verkoop haar Z1-kampioen Echt Mooi (v. Voice), die de laatste tijd overwinning na overwinning binnensleept onder Floor van Kempen, betekende sportief een stap terug voor Fransje van der Meer. Daarna ging de amazone weer aan de slag met jonge paarden en met Goliath (v. Westpoint) is ze nu terug in de Subtop. Het debuut in het ZZ-Zwaar vandaag op de Subtopwedstrijd in Houten was goed voor een overwinning met 66,14% en een vijfde plek met 65,36%.

Net als Aquamarijn en Echt Mooi kwam Goliath als jong paard bij familie Van der Meer. Fransje haar zus Sarah reed Goliath, die zijn naam met een stokmaat van ruim 1,80 m. naam alle eer aandoet, tot en met de klasse Z2. “Naast haar werk en Elton John was een tweede paard in de Subtop teveel voor Sarah. Nadat zij hem tot en met het Z2 heeft gereden heb ik hem overgenomen. Zo kon ik ook weer sneller terugkeren in de Subtop. Echt super leuk dat we het samen zo kunnen doen”, vertelt Fransje van der Meer.

Echt heel groot

Vorige maand reed ze Goliath op de KNHS Indoorkampioenschappen in het ZZ-Licht en nu maakten hun debuut in het ZZ-Zwaar. “Met zijn maat van dik 1,80 is hij écht heel groot”, vertelt Van der Meer. “Daardoor heeft hij er best lang over gedaan om genoeg kracht te krijgen voor dit niveau. Maar hij is pas acht en alsnog jong zat.”

Altijd gáán

“Naast dat hij zo groot is, is hij heel stoer en heeft heel veel power. Daar heb ik echt mee moeten leren omgaan. Bij hem is het altijd gáán en hij houdt echt van de uitgestrekte gangen. Onderweg moet ik me geregeld afvragen: waar is m’n rem?”, zegt Van der Meer lachend. “Als hij téveel naar voren denkt zijn de series en de appuyementen best een uitdaging. Dat moet ik nog leren beheersen. Maar hij is er iedere dag en ik denk ook dat dat zijn kwaliteit is. Hij is ook heel anders dan m’n andere paarden. Aquamarijn was bijvoorbeeld een heel chique merrie en deze is heel stoer. Met hem komt er echt wat binnen.”

Niet verwacht

Van der Meer lijkt de power van Goliath steeds beter onder controle te krijgen. “Hij gaat steeds meer gesloten zonder dat ‘ie kwaliteit verliest. De eerste proef vond ik net wat pittiger en de tweede proef voelde wat zwaarder in dit warme weer. Maar dat we die met bijna drie procent wonnen is natuurlijk super leuk. Dat had ik echt niet verwacht.”

Weer tegenaan

De amazone is blij dat ze na drie jaar afwezigheid weer terug is in de Subtop. “De proeven van het ZZ-Zwaar zijn geen heel groot verschil met die van het ZZ-Licht maar na drie jaar is de Subtop toch weer even wennen. Maar super leuk want deze wedstrijden zijn echt weer een uitdaging. Ik ben blij om weer terug te zijn en we kunnen er weer tegenaan.”

Eerste proef voor Schut

In de eerste proef zette Britney Schut met Deco (v. Painted Black) als eerder starter 67,36% op de borden en daar ging niemand meer overheen. Ingrid Gerritsen en Diamonds are Forever G (v. Diamond Hit) werden tweede met 67,07%. Het witte lint ging naar Rozemarijn Groenenboom. Haar score met Guinness R.D.P. (v. Voice) kwam uit op 66,21%. Annelotte Felix was met Amos (v. Flemmingh) de beste young rider. De score van 65,37% betekende in het gecombineerde klassement de vierde plek.

Brouwer tweede bij debuut

In de tweede proef noteerde alleen Fransje van der Meer een score boven de 65 procent. Met 63,71% volgde Kirsten Brouwer op de tweede plaats. Dat deed Brouwer met een de achtjarige Hannoveraan Zandberg (v. Blue Hors Zack) waarmee ze vandaag haar debuut maakte. Ingrid Gerritsen mocht haar tweede lint van de dag ophalen. In deze proef reed ze haar merrie Diamonds are Forever G naar 61,93%. Liesbeth Geven en het jongste paard in de rubriek, de zesjarige hengst Iago (v. Dream Boy), debuteerden vorige week winnend in de Subtop en noteerden nu de vierde score van 61,50%.

Lees ook:

Mara de Vries en Habibi slaan twee klassen over en winnen dik PSG-debuut

Uitslag

Bron: Horses.nl

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook