Ga naar hoofdinhoud

Ilse van Cranenbroek: ‘Niks doen, niks doen, niks doen’

Ilse van Cranenbroek met Emerald (v. Ampere). Foto: Foto4U
Op de Subtopwedstrijd in Zevenaar schreef Ilse van Cranenbroek zondagmiddag met Emerald S (v. Ampere) ruimschoots de overwinning in de gecombineerde Zware Tour-rubriek op haar naam. Met twee juryleden, die allebei 68,382% gaven voor de Inter II-proef van het duo, stond Van Cranenbroek ruim twee procent los van Wiep Kwakernaak, die tweede werd met Aristarchos (v. Uphill).

“Het ging nog echt niet allemaal foutloos vandaag, maar ik ben wel blij met hoe goed Emerald ging en met hoe volwassen hij is geworden”, begint Van Cranenbroek. “Ik kon bijvoorbeeld geen baan verkennen en vroeger was dat echt een probleem geweest. Nu schrok hij dan wel een keertje, maar verder liet hij zich gewoon goed rijden. Ik had vandaag dan wel onvoldoendes voor de eners, maar dat kwam door mij, ik twijfelde en daardoor maakten we er te weinig. Dat zijn dan vieren en dat is zonde want hij kan dat wel.”

‘Trek er een jaar voor uit’

“Hij moet nog meer kracht ontwikkelen in de piaffe en die zigzag, dat vind ik zelf een hele lastige oefening, maar Kebie (van der Heijden) bij wie ik sinds een tijdje train met Emerald, die zei ook ’trek er maar een jaar voor uit'”, vervolgt Van Cranenbroek. “Het gaat nu al veel beter en het lijkt wel dat nu we zo aan de piaffe aan het werken zijn dat het kwartje een beetje is gevallen.”

Niks doen in plaats van gas geven

Van Cranenbroek kende Van der Heijden al veel langer omdat Van der Heijden haar ook al hielp met handelspaarden, maar sinds een tijdje traint ze ook met Emerald bij de Grand Prix-amazone. “Ik leste eerst altijd bij Diederik Wigmans, maar toen hij geen tijd meer had was de overstap naar Kebie voor mij een logische stap. Ze heeft een goede klik met Emerald en dat is bij hem echt belangrijk én ze woont ook nog eens om de hoek”, vertelt Van Cranenbroek verder. “De aanpak is nu wel echt anders dan eerst. Ik moet echt zorgen dat ik eraan denk dat ik niks moet doen en niet zo veel druk moet zetten, want dan loopt hij goed. Vroeger was het altijd gas, gas, gas en nu is het meer niks doen, niks doen, niks doen.”

Mooi jurycommentaar

Alhoewel er naast de eners ook een foutje zat bij de overgang naar draf op de korte zijde, omdat Emerald net even tegen een hekje aantikte en daardoor even uit balans raakte, zaten er ook een hoop goede dingen in de proef. “In het begin van de proef kregen we al 7,5’en en achten, maar ook voor de pirouettes en de wissels om de twee kregen we achten op het protocol”, vertelt Van Cranenbroek, die vanwege het fijne gevoel en het jurycommentaar ‘Heel veelbelovend’ voorlopig niet meer van haar roze wolk komt.

Top drie

Kwakernaak kreeg met haar eigengefokte Aristarchos (v. Uphill) 65,978% voor haar Grand Prix-proef en werd door beide juryleden op de tweede plaats gezet. Mieke Naberink volgde met Chesspoint (v. Westpoint) met 63,718% op de derde plek.

 

 

Uitslag

Lees ook:
Thessa Gilbers: ‘We kregen een 9 voor de uitgestrekte draf’

Bron: Horses.nl

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.