Ga naar hoofdinhoud

Margot Arkema grootverdiener in ZZ-Zwaar op CH Westerkwartier

Update
Met scores van 70,07% en 66,21% in het ZZ-Zwaar én 71,63% in de kür was Margot Arkema op de Subtopwedstrijd in Marum de leading lady. Met De Haarhof Gavaristo (Tango x Nourejev) mocht ze daarmee twee eerste prijzen in ontvangst nemen. In de tweede proef van het ZZ-Zwaar hoefde ze alleen Stephanie Berends en Giorgio (v. Bordeaux) voor te laten gaan.

De achtjarige De Haarhof Gavaristo werd als veulen op de veiling in Tolbert aangeschaft door de familie Arkema. “Toen ik net zestien was ben ik Gavaristo gaan rijden. Hij was toen drie jaar oud en ik heb hem helemaal zelf opgeleid”, vertelt Margot Arkema enthousiast. “Hij is niet altijd de gemakkelijkste geweest. Hij was best vlug en kwam wel eens een keer omhoog of ging er vandoor. Geen gevaarlijke capriolen, maar ik had wel wat met ‘m te stellen.”

Young riders

De amazone doorliep vanaf de L1 dressuur alle klassen met de ruin. “Ik heb in april mijn young riders-debuut met hem gemaakt en startte in Marum voor het eerst in het ZZ-Zwaar. Ik heb vooralsnog nog geen heel specifiek doel met hem, maar wil wel graag richting de Lichte Tour werken en kijken hoe ver we komen. Ik ben zelf pas twintig jaar en wil dit jaar nog bij de young riders blijven rijden.”

Liefde voor het vak

Arkema kreeg haar liefde voor de paardensport met de paplepel ingegoten. “Mijn ouders waren altijd al fanatiek aan het rijden en ik heb m’n hele leven lang al paarden om me heen. Ik was zes toen ik mijn eerste wedstrijden reed. In mijn puberteit heeft het wel eens door m’n hoofd gespookt dat de paardensport misschien wel heel veel tijd kost, maar die gedachte heb ik snel opzij gezet”, vertelt ze lachend.

Goede combinatie

Inmiddels rijdt Arkema zes paarden. “We hebben thuis een eigen stal. Het rijden combineer ik met mijn werk bij een vastgoed makelaar. Dat is een hele fijne combinatie. Alle paarden die ik rijd hebben we of als veulen aangekocht, zelf gefokt of een enkeling als driejarige aangeschaft. Ik vind het ontzettend leuk om paarden zelf op te leiden. Alhoewel het gisteren wel even schakelen was. Na mijn Z1-paard en Gavaristo in het ZZ-Zwaar moest ik nog een L1-proefje rijden. Dan is het best wel weer even wennen aan het slalommen tussen de bordjes door”, vervolgt ze gekscherend.

Spanning

Hoewel de amazone al de nodige wedstrijden en kampioenschappen heeft gereden, kampt ze zo nu en dan nog wel eens met wat wedstrijdspanning. “Ik ga dan harder werken dan ik zou moeten. Ik rijd dan bijvoorbeeld teveel voorwaarts, waardoor er slordigheden ontstaan. Bij de instructeursopleiding is er een stukje spanning aan bod gekomen en ik heb een traject bij Sanne Beijerman doorlopen. Daar is het wel wat beter van geworden, maar ik moet vooral veel kilometers gaan maken. Gelukkig ben ik pas twintig”, aldus de enthousiaste amazone.

Stuivertje wisselen met Berends

In de eerste proef reed Stephanie Berends 65,29% elkaar en mocht daarmee het rode lint in ontvangst nemen. In de tweede proef nam de amazone revanche en verwees met 66,50% Arkema naar plaats twee. Sara Miocevich eindigde in beide proeven op plaats drie. Dat deed ze met Jive (v. Jazz).

Zwiggelaar en Van der Heide aan kop

In de Prix St. Georges werd het hoogste percentage genoteerd door Zoë Zwiggelaar. Zij reed Fidarsi Rossi (v. Sergio Rossi) naar 65,37%. Jacob van der Heide stuurde Fantastico (v. Jupilot) met 64,85% naar plaats twee. Het witte lint ging hier naar Romee Driessen. Van der Heide won de Intermédiaire I met 63,46%. Simone Benthem mocht de tweede prijs in ontvangst nemen.

*Uitslag volgt*

Bron: Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook