Ga naar hoofdinhoud

Yvonne Zuring: ‘Het muntje begint steeds een beetje meer te vallen’

Update
Yvonne Zuring met Showsister (v. Show Star). Foto: Wilma Frentz

Op de Subtopwedstrijd in Soest eindigde Yvonne Zuring vandaag met Showsister SJ een keer op de eerste en een keer op de tweede plaats in de Lichte Tour. "Het was wel even wennen met die warmte vandaag, maar gelukkig blijft ze altijd gaan", vertelde de amazone na afloop van de wedstrijd. Gerdine Maree en Holiday waren de afgetekende winnaars in het ZZ-Zwaar en zetten daarbij ook als enige een score neer van zeventig-plus.

In de Prix St. Georges kreeg Zuring 66,691% voor haar proef met de dertienjarige Show Star-dochter en moest daarmee alleen Leila Sticker voor laten gaan. Sticker kreeg voor haar proef met Fieldmaster (v. Ampere) 66,985% en kreeg van beide juryleden complimenten voor de manier waarop ze haar paard heeft voorgesteld in de ring. In de Inter I kwam Zuring met haar totaal van 65,441% net boven Joyce van Schaick uit, die met twee paarden in de top drie eindigde in deze rubriek.

‘Niet verwacht’

Zuring rijdt de bruine merrie sinds haar vijfde en heeft met haar alle klassen vanaf de L2 doorlopen. “Ze heeft eerst een veulentje gehad en toen ben ik haar gaan rijden”, vertelt de amazone uit Maarn, die de afgelopen tijd regelmatig bovenin mee rijdt in de Lichte Tour. “We hadden toen echt niet verwacht dat we zo ver zouden komen.”

Sterke punten

“De sterke punten van Showsister zijn eigenlijk de verruimingen in alle drie de gangen en de wisselseries”, vertelt Zuring verder. “Ze is met haar 1,63m natuurlijk klein, maar dat zie je niet als ze groter gaat. Daar is ze echt goed in. En voor de series hadden we vandaag ook weer 7,5′-en op het protocol.”

Overstap

Zuring en de merrie komen inmiddels een tijdje uit in de Lichte Tour en zijn thuis heel druk bezig met de voorbereiding op de Zware Tour. “Ik train bij Theo Hanzon en we zijn echt heel serieus bezig met de oefeningen als piaffe, passage en wissels om de pas, maar we zijn nog niet zover dat ik al een overstap plan”, blikt Zuring vooruit. “De passage en de wissels om de pas gaan echt al heel goed, maar in de piaffe mag ze nog wat kleiner en nog iets meer terug blijven. Het groter gaan vindt ze veel makkelijker, dat merk je, maar aan de andere kant, ik voel nu wel dat het muntje steeds een beetje meer begint te vallen.”

Anderhalf seizoen

Zuring heeft nog zo’n anderhalf seizoen met de merrie, die ze voor iemand anders rijdt, daarna gaat ze de fokkerij in. “Ik zou graag nog Zware Tour starten, maar ik schrijf pas in als het echt allemaal goed gaat. Je kunt altijd een keer een mindere proef hebben, maar als je al weet dat iets niet goed gaat en je gaat toch starten, dat vind ik zonde”, vertelt Zuring realistisch verder. “Ze doet het hartstikke fijn in de Lichte Tour en we staan er regelmatig vooraan bij, dan vind ik het niet eerlijk en niet leuk om Intermediaire II te gaan rijden en ergens onderaan erbij te staan. Maar als het wel goed gaat, dan wil ik graag kijken hoe ver we nog kunnen komen.”

Joyce van Schaick

Van Schaick zat Zuring in de Int I op de hielen met Glendale  (v. Ampere), waarmee ze bij een van de juryleden op de eerste plaats werd gezet. Uiteindelijk was de score van 65,441% niet hoog genoeg om Zuring van de zege te kunnen houden. Met haar andere paard, Royal Heritage (v. Royal Blend) kreeg Van Schaick 64,118% waarmee ze op de derde plaats eindigde.

Hoogste dagscore voor Gerdine Maree en Holiday

In het ZZ-Zwaar stak Gerdine Maree er met Holiday met kop en schouders boven uit. Nadat de amazone uit Honselersdijk vorige maand haar Subtop-debuut met de Dream Boy-zoon won met ruim 69%, kwam ze vandaag in een van de twee proeven met 71% de ring uit. In de andere proef kreeg Maree 69,071% en in beide rubrieken stond het duo zo’n zes procent los van de concurrentie.

In proef 37 eindigde Hanneke Krol met Asherta (v. Spielberg) op de tweede plaats met 64,643% en in de andere ZZZ-rubriek was het rode lint voor Romy Staal met Gascoigne (v. Zambuka) met 62,5%. Lotte Schippers maakte in beide rubrieken de top drie compleet met Sir Desteny CS (v. Johnson).

Jeugd

In de kleine gecombineerde junioren- en young rider-rubriek werd Thessa Gilbers met Gominka EST (v. Lord Loxley) unaniem op kop geplaatst. Met haar score van 68,106% stond ze zowat vier procent los van de concurrentie. Sam Oudhof en Figaro R (v. Apache) volgden op de tweede plaats met 64,242%.

Zware Tour

In de gecombineerde Zware Tour was het oranje lint voor  Jerney Schelling met Creator (v. Florencio). Schelling kreeg 62,179% voor haar U25-Grand Prix en was de enige, die in deze kleine rubriek boven de zestig procent uitkwam.

 

Uitslag

Bron: Horses.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook