Ga naar hoofdinhoud

Zinzi Aegten scoort nieuw Inter I-record: ‘De overgang liep als een speer’

Zinzi Aegten met Black Diamond. Foto: Foto4U
Na een succesvolle periode in het ZZ-Zwaar is Zinzi Aegten met Black Diamond (v. Gribaldi) inmiddels goed op weg een in de Lichte Tour. Op de Subtopwedstrijd vandaag in Liempde wonnen ze met ruime voorsprong de Intermédiaire I en daarnaast was de score van 67,574% goed voor een nieuw persoonlijk record.

“Nadat we ruime percentages in de Prix St. Georges reden zijn we de Intermédiaire I gaan proberen. En die overgang liep als een speer”, vertelt Zinzi Aegten enthousiast.

Zelf opleiden

De in België geboren en gevestigde amazone switchte op jonge leeftijd naar de Nederlandse sport en ook haar huidige toppaard Black Diamond vond ze destijds in Nederland. Haar doel met de inmiddels negenjarige Gribaldi-zoon is de Zware Tour. “Als vierjarige had hij nog helemaal geen wedstrijdervaring maar ik vind het fijn om ze zelf op te leiden. We zijn in het L1 begonnen en hebben alle klassen uitgereden, alleen het ZZ-Licht hebben we overgeslagen. Nu gaan we thuis verder doortrainen richting de Zware Tour en hij heeft daarvoor al het talent. De passage pakt ‘ie al heel goed aan en met de piaffe zijn we al aardig goed op weg”, zegt Aegten die al eerder Intermédiaire II reed met Whispering Dream (v. Diamond Hit).

Overstap Zware Tour

“We zijn in korte tijd flink vooruit gegaan en ik hoop dat we binnen een paar maanden de overstap naar de Zware Tour kunnen maken. Ik houd van nieuwe uitdagingen en de volgende is de Inter II. Daar heeft Black Diamond nu een mooie leeftijd voor en hij gaat steeds meer kracht ontwikkelen voor de zwaardere oefeningen. Vandaag hadden we geen grote dingen, Black Diamond liep fijn en stond goed aan de hulpen. Hij bleef ook mooi op lengte en daar hadden we thuis ook veel aandacht aan besteed. Heel fijn dat de vooruitgang in het gevoel ook klopte met de punten.”

Door het vuur

Voor de overstap naar de Zware Tour ziet Aegten nog wel wat verbeterpunten. “De wissels mogen meer bergop en de pirouettes mogen nog wel iets vloeiender en kleiner. Maar dat zijn details.” In aanloop richting het debuut in de Zware Tour blijft Aegten uitkomen in de Lichte Tour. “Ik vind het belangrijk om het wedstrijdritme erin te houden en de combinatie is voor Black Diamond geen enkel probleem. Als ik bij A binnen kom gaat hij voor me door het vuur en hij heeft me nog nooit laten zitten. Ik kan met hem gewoon de series om de twee en drie rijden zonder dat hij eners gaat springen.”

Gouden karakter

“Door het Grand Prix-werk gaat hij steeds meer spieren en kracht ontwikkelen en je ziet hem veranderen. Hij begint nu echt steeds meer paard te worden. Dat weet je natuurlijk nooit bij aankoop en ik ben echt heel blij met hem en z’n gouden karakter. Hij kan zo mee het bos in en is gewoon heel fijn en makkelijk in alles.”

Rode Inter I-lint voor Philipsen

In de Intermédiaire I ging de strijd om de volgprijzen vooral tussen Marie Louise Philipsen en Lisa van de Laar. Uiteindelijk mocht Philipsen het rode lint ophalen. Haar proef met Andreo (v. Sandreo) was goed voor 64,926%. Van de Laar en Dropshot (v. Prestige VDL) kwamen uit op 64,485%.

Nu wél voor Huberts

Een dag eerder won Carlijn Huberts met de KWPN-hengst Cupido (v. Daddy Cool) de Prix St. Georges maar het resultaat bleef toen onder de 68 procent en daarmee niet genoeg voor een NK-ticket. Daarvoor is (twee keer minimaal) 68 procent vereist. Vandaag lukte dat Huberts ruimschoots. Het duo kwam met 69,412% de ring uit en heeft daarmee naast de eerdere 68 procent-plusscore voldaan aan de kwalificatie-eis voor het NK Dressuur volgende maand in Ermelo. Neelke van Kollenburg noteerde met Feline (v. Jazz) exact dezelfde score van 69,412% en werd na toepassing van de ex aequo-regeling tweede. Na een wedstrijdpauze reed Marian van Bommel met Emaro M (v. Johnson) weer de ring in. Die rentree was goed voor 66,838% en de derde plek.

Van Asseldonk klasse apart

In de eerste proef van het ZZ-Zwaar was Elles van Asseldonk een klasse apart. Met Earth Wind and Fire (v. Lord Loxley) scoorde ze 69,214% en bleef daarmee bijna negen procent voor op de concurrentie. Met 60,643% mochten Marita Palm en Zhippo (v. Krack C) het rode lint ophalen. Elke Tuss en Gracia T (v. Jazz) volgden met 60,000% als derde.
Na een wat mindere eerste proef revancheerde Yael Reijnders zich met Ewoud (v. Sir Oldenburg) in de tweede proef. Daarin stond  het duo met 63,714% aan kop. In deze proef liep Elles van Asseldonk met Earth Wind and Fire wat fouten op en moesten daardoor genoegen met 63,286% en de tweede plaats.

Lees ook:

Saskia van Es wint GP-debuut: ‘Wel even een traantje weggepinkt’

Uitslag

Bron: Horses.nl

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook