Ga naar hoofdinhoud

Zoë Zwiggelaar: ‘Dit was echt boven verwachting’

Zoë Zwiggelaar. Foto: NHphoto/ Norine Habekothé

Young riders-amazone Zoë Zwiggelaar reed de Sergio Rossi-zoon Fidersi Rossi op de Subtopwedstrijd in Assen voor de tweede keer in de Prix St. Georges en maakte daarnaast haar debuut in de Intermédiaire I. Dat debuut leverde de amazone met 64,41% direct de overwinning op in de gecombineerde Lichte Tour-rubriek. Bennie van Es zorgde ervoor dat Zwiggelaar niet ook nog eens met de tweede prijs huiswaarts kon keren door de Ulke 338-dochter Jetse fan Hickaerd naar 64,19% te sturen.

“Van te voren dacht ik: we kunnen de Intermédiaire I wel eens proberen, maar ik had in de trainingen in aanloop naar de wedstrijd toe nog wat problemen met de proef”, vertelt Zoë Zwiggelaar lachend. “Na het appuyement naar rechts moet je halthouden en achterwaarts gaan en vervolgens van de jury af appuyeren. In de training mislukte dat iedere keer en reed ik telkens weer de diagonaal op voor de uitgestrekte draf. Gelukkig hield ik in de proef het hoofd koel en reed ik goed. Toen was ik al heel blij”, vervolgt ze.

Boven verwachting

Het debuut verliep voor de twintigjarige amazone boven verwachting goed. “De aanleuning was ontzettend fijn en in grote lijnen had ik geen fouten. Zelf vind ik de verdeling van de zigzag in galop wat lastig. In de proef kwam ik na het laatste appuyement wat krap uit bij de C, maar gelukkig springt Fidi de changementen erg makkelijk en slaagde ik er nog net in die wel te rijden. Bij de pirouettes moet ik er vooral om denken na de eerste helft te blijven rijden en het tweede gedeelte niet te vergeten.”

Talentvol paard

Na afloop kreeg Zwiggelaar leuk commentaar van de juryleden. “Op het protocol waren twee cijfers per ongeluk omgedraaid en daarom ben ik na afloop even naar het jurylid gelopen. Zij vertelde me dat ze het een heel fijn beeld vond, mooi met de hand naar voren. Over Fidi was ze heel enthousiast: ze vond hem het beste paard dat ze vandaag had gezien. Zo’n talentvol paard had ze in lange tijd al niet meer gezien. Dat is natuurlijk fantastisch gaaf om te horen.”

U25

Zwiggelaar reed met Fidarsi Rossi al een aantal internationale wedstrijden bij de young riders. “Dit is mijn laatste jaar bij de young riders en ik wil heel graag de overstap naar de U25 Grand Prix maken. De eners springt Fidi met twee vingers in z’n neus en de passage doet hij eveneens heel goed, maar de piaffe is nog wat wisselend. De ene keer pakt hij het ritme zo op, de andere keer komt hij er wat lastiger in. Maar ieder paard kan leren piafferen, dus dat komt wel goed.”

Spelenderwijs

Voor de amazone, die naast haar studie tot dierenartsassistente een jaar geleden voor zichzelf begonnen is, is het spelenderwijs verder werken. “Fidi is een heel werkwillig paard, dus veel gaat vanzelf. Ik moet er in de training voor zorgen dat hij niet boos wordt. Dat wordt hij al snel iets te kort in de hals en dan kan je niet meer mooi naar je hand toe blijven rijden. Als je geen aanleuning hebt, heb je niets. Het gaat dus spelenderwijs”, aldus Zwiggelaar.

Geslaagd Inter A-debuut Laura Quint

De met de Intermédiaire A-gecombineerde Grand Prix werd gewonnen door Gosse Pieter Hellinga. Met de Tietse D-zoon Eyecatcher reed de ruiter 64,67% bij elkaar en hield daarmee net de Duitse amazone Sabine Rüben met Desperados FRH-nazaat Double Joy achter zich. De top drie werd compleet gemaakt door de in de Intermédiaire A-debuterende Laura Quint. Met de Johnson-zoon Edison behaalde de voormalig young riders-amazone 63,75%.

Lees ook: Michelle Weyl: ‘Ik kijk echt uit naar de Lichte Tour’

Uitslag.

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook