Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Superharmonie

Opinie
Carl Hester hier met Nip TuckFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Laat ik nu eens iets aardigs over dressuur schrijven. Het leuke aan die sport is dat een arme sloeber van een rijke stinker kan winnen. Als er goed gejureerd wordt - dat voorbehoud moet ik helaas maken - kan een manegepaard winnen van een goedgekeurde hengst, mits hij beter wordt gereden. Dressuur is toch op de allereerste plaats doen wat er gevraagd wordt, op het moment dat het gevraagd wordt.

Wie precies bij A afwendt, wie precies bij B aanspringt, wie precies op drie hoefslagen het schouderbinnenwaarts toont, wie de volte precies tien meter doorsnee maakt, scoort als het goed is punten bij de vleet. Ook al zit ‘ie op een derde premieruin. Zeker als de basisgangen daarbij steeds taktzuiver blijven en de aanleuning smakelijk is. Dat zijn allemaal haalbare doelen voor de eenvoudige dressuurruiter die zich geen beestje van de PSI kan veroorloven.

Goed paardrijden

Het mooie aan de goedgejureerde dressuur is dat niet het goede paard, maar goed paardrijden voorop staat. Alleen goed getrainde, durchlässige paarden kunnen taktzuiver en in een fijne aanleuning precies bij A afwenden, precies bij B aanspringen, over precies drie hoefslagen een schouderbinnenwaarts draven en een volte van niets meer of minder dan tien meter lopen.

Huidige mode

Niet zo leuk aan dressuur is dat er in het hoofd van juryleden zoveel ruimte is voor interpretatie van het FEI-protocol. Dat geschrift lijkt voor zichzelf te spreken, maar toch wordt de harmonie daar de laatste tijd wel heel erg uitgelicht als een soort overtreffende trap van goed paardrijden. In de huidige mode van jureren wordt een gebrek aan impuls, kracht en expressie vertaald als superharmonie.

Britse school

Ik heb het over de Britse school. Isabell Werth en Weihegold hadden afgelopen zaterdag een wereldrecord in de Kür verdiend, maar nee, dat moest in handen blijven van de met veel minder impuls lopende Valegro. De briljant afgerichte Nip Tuck liep 83.325% bij elkaar, een score die suggereert dat dit één van de beste dressuurpaarden van de wereld zou zijn. Driewerf neen!

Harige driejarige

Als harige driejarige had Valegro of Nip Tuck bij elke ruiter met een smalle beurs terecht kunnen komen, dat is inderdaad het mooie en sportieve van de dressuur. Niet de bankrekening van Carl Hester, maar zijn rijkunst maakte het verschil.

Maar dressuur is méér dan alleen de vaardigheid van de ruiter, dressuur is ook genieten van de expressie, de kracht en atletiek van het paard. Bij gelijk niveau van africhting moet in de top van het klassement – in de B én in de Grand Prix – de kwaliteit van het paard de doorslag geven.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

Reageren? Dat kan hier.

2 reacties op “Column Dirk Willem Rosie: Superharmonie

  • haanm04

    Helaas is dressuur ook vaak een paardenkeuring waarbij de kapitaal krachtigen wel degelijk een voorsprong hebben. Het precies en netjes rijden met een gewoon paard wordt vaak niet naar waarde beloond.

    (Een schouderbinnenwaarts wordt trouwens op drie sporen gereden en niet op drie hoefslagen.)

  • Laurie

    Ik zou het onterecht hebben gevonden als het wereldrecord gehaald was door Werth. Zeker hebben de Engelse combinaties veel harmonie, maar Valegro laat daarbij veel impuls en durchlassigkeit zien. Dat is ongeëvenaard. De scores van Nip Tuck zijn inderdaad wel te hoog, want daar is de impuls onvoldoende. Valt er verder niemand op dat de merrie van Werth (kijk goed naar achterbenen in uitgestrekte draf) onregelmatig is in passen? En ik zie het “aparte” er ook niet in, maar dat zal wel persoonlijke smaak zijn. Werth is ook niet de meest subtiele ruiter, wat de harmonie naar mijn mening in de weg zit. Ik mis Valegro nu al, het paard dat ogenschijnlijk zonder moeite alles op het hoogste niveau laat zien, met een zeer subtiele Dujardin in het zadel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.