Ga naar hoofdinhoud

Thessa Gilbers: ‘De overstap was nog best lastig’

Update
Thessa Gilbert met Baumann's Despino Foto: Norine Habecothé/NHPhoto
Thessa Gilbers werd dit jaar als reserve-amazone aangewezen voor het EK pony's, maar mocht wegens het uitvallen van Evi van Rooij toch deelnemen. Met Baumann's Despino zorgde ze in Bishop Burton voor een verrassing door als beste Nederlander twee keer op de vierde plaats te eindigen. Na haar overwinning op het NK werd Despino verkocht, maar Gilbers is inmiddels goed op weg bij de junioren.

Op de Subtop-wedstrijd in Vorden won de amazone met Gominka EST (v. Lord Loxley) de landenproef met 64,89%. “Dit was mijn vijfde start bij de junioren. De overstap van de pony’s naar dit niveau valt me wel zwaarder dan verwacht”, vertelt de amazone lachend. “Vooral de vliegende wissels vind ik nog lastig. In de proef moet je die op een best korte lijn rijden, dus daar komt het nodige stuurwerk bij kijken.”

Sensibel

Gilbers rijdt de merrie sinds mei dit jaar. “Op de internationale wedstrijd in Zeeland stond ik tegenover Lara van Nek en toen kwamen we aan de praat. Haar moeder, Willeke Bos van Stal 104, belde me later op over Gominka. Gominka is een best sensibele merrie en omdat ik juist heel rustig ben dacht ze dat we een goede combinatie zouden vormen. Daar had ze gelijk in. Gominka is compleet het tegenovergestelde van Despino. Als je teveel been geeft kan ze daar bijvoorbeeld best fel op reageren. Maar ze is erg lief en prachtig om te zien.”

Focus op Gominka

Tot aan zijn verkoop in september lag de focus nog voornamelijk op Despino, maar sindsdien richt Gilbers zich volledig op Gominka. “Ik heb haar een keer of vier in het Z1 gestart en daarna in het Z2. In beide klassen kwamen we tot scores boven de 70% en daarom heb ik de overstap naar de junioren gemaakt. Het zou gaaf zijn om straks ook met haar wat leukere wedstrijden te rijden en om internationaal te kunnen starten.

‘Een beetje klunzig’

Gilbers traint bij Febe van Zwambagt. “Febe heeft zelf veel ervaring met de junioren-proeven en haar paard Las Vegas FS is via vaderszijde verwant aan Gominka. Af en toe herkent ze wel wat trekjes van Lassie in Gominka en dat is natuurlijk best leuk.” Voor haar volgende wedstrijd hoopt de amazone wat stabieler door de proef te komen. “Ik was heel blij met de stap- en drafverruimingen, maar de keertwendingen lukten niet zo mooi en bij de inzet van de schouderbinnenwaarts dacht Gominka dat ze moest appuyeren, dat is natuurlijk wel een beetje klunzig”, aldus een lachende Gilbers.

Veeze wint ZZ-Zwaar

Bart Veeze reed de Wynton-dochter Ebony in Vorden de ring in en won de eerste ZZ-Zwaar-proef met 64,21%, waarmee hij een kleine drie procent voorsprong nam op Judith Ribbels en Galina (v. Bordeaux). De top drie werd hier compleet gemaakt door Wendy Scholten en de Ampère-zoon Giovanni WS, die net onder de 61% bleef. In de tweede proef was de winst eveneens voor Veeze. Hier was het Lisanne der Nederlanden die de tweede prijs opeiste. De amazone stuurde Gifted (v. Jazz) naar 61,64%.

Hoogste Lichte Tour-score voor Gotink

Met een percentage van 63,78% won Frederike Gotink in het zadel van de Gribaldi-dochter Caraat de gecombineerde Lichte Tour-rubriek. Myrthe Dijks mocht voor haar proef met Ace (v. Rubels) de tweede prijs in ontvangst nemen, zij bleef een halve procent voor op Maeva Delage en Dariska du Loup Pendu.

Zware Tour-winst Naberink

Mieke Naberink reed in de gecombineerde Intermédiaire II/Grand Prix met Chesspoint (v. Westpoint) voor op concurrente Virginia van Rooij en eiste daarmee de overwinning op. Naberink reed 64,34% bij elkaar, tegenover 61,77% van Van Rooij.

Bron: Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook