Ga naar hoofdinhoud

Totilas na Spelen in training bij Janssen in Erp

Matthias Alexander Rath met Totilas

Dressuurtrainer Sjef Janssen gaat de Duitser Matthias Alexander Rath met zijn paard Totilas (v. Gribaldi) na de Olympische Spelen trainen op het Anky Education Center in Erp. “Eigenlijk wilde Rath vorig jaar al met Totilas komen, maar toen stak er in Nederland een storm van protest op waardoor ik zei: oké, dan doe ik het niet”, vertelt Janssen in een interview met NuSport. Na de Olympische Spelen stopt Janssen als bondscoach voor de Nederlandse dressuurruiters en is er geen sprake meer van tegengestelde belangen. Janssen verwacht dat het meeste werk gaat zitten in het begeleiden van Rath. Niet in het trainen van het paard.

“Totilas weet wel hoe het ongeveer moet”, aldus Janssen. “Rath heeft altijd wel goede paarden bereden, maar hij heeft nooit geleerd hoe hij zo’n paard goed moet laten optreden. Als je dan een Ferrari als Totilas onder je kont krijgt, wordt het er niet makkelijker op. Ik ben blijkbaar de aangewezen persoon om hem dat bij te brengen.” Rath en Totilas nemen nu niet deel aan de Olympische Spelen in Londen omdat Matthias Alexander Rath kampt met de ziekte van Pfeiffer.

Met de komst van Totilas naar Brabant ontstaat er mogelijk een dilemma met het oog op de Spelen van Rio 2016. Zo trainen ook Adelinde Cornelissen en Parzival (v. Jazz) bij Janssen. De 62-jarige coach benadrukt echter dat het geen probleem hoeft te zijn dat twee concurrenten op dezelfde stal staan. “Nou ja, wie niet bij mij wil trainen, die stopt er maar gewoon mee. Ik heb altijd voor iedereen mijn best gedaan en kan ook rücksichtslos in mijn beslissingen zijn. Dat is voor Anky ook niet altijd positief geweest en dat werd me ook niet in dank afgenomen. Maar als ik iets aanpak doe ik dat voor tweehonderd procent. Niemand zal mij ooit kunnen verwijten dat ik ze niet goed getraind heb”, stelt Janssen. Adelinde Cornelissen heeft laten weten dat zij er geen enkel probleem mee heeft dat Rath bij Janssen gaat trainen.

Bron: Horses / NuSport

14 reacties op “Totilas na Spelen in training bij Janssen in Erp

 • fred scholliers

  die Alexander is ne slimme kerel gewoon gaan trainen bij de beste trainer .En Adelinde weet dat ook met al dat gezever over buitenlander en en trainer van de nationale ploeg nu zijn ze beter in Holland geen trainer meer of toch van minder stielkennis. Ze zullen daar nog aan jef denkennet zoals bij de springruiters daar zullen ze nog aan Albert Voorn denken.

 • Peter S

  Domme beslissing, hij had beter bij Nicole Werner kunnen gaan trainen.

 • esther

  Het MOEST er een keer van komen….verleiding ligt continue op de loer.

 • Een liefhebber

  Als de ziekte van pfeiffer dan maar over is 😉

 • Namreh

  Eens met Peter S.
  De vraag is echter niet óf dat beter was geweest.
  De vraag is of Nicole (en Edward) daar oren naar zouden hebben gehad..

 • Karel de Lange

  De beste en snelste manier om Totilas voorgoed naar de Filistijnen te helpen.

 • Cindy

  Het is puur een geld kwestie! Daar draait het toch allemaal om tegenwoordig. En ik geloof niet dat Nicolle Werner hen zou gaan trainen. Voor haar zou het een principe kwestie zijn. Maargoed Rath kan bij Janssen trainen wat ie wil. De klik tussen hem en Totilas is er gewoon niet en zal er ook nooit komen! Totilas hoort gewoon bij Edward Gal en bij niemand anders!! Ik vind het wel erg voor Totilas, wat die al allemaal heeft moeten doorstaan, vreselijk BAH!

 • Wendy

  Geweldig! Wat een prachtige kans voor Nederland om zich te bewijzen als absoluut toppaardenland: voor de fok moet je hier zijn, voor de opleiding moet je hier zijn, en voor het optimaliseren moet je hier zijn.

  Hopelijk komt Totilas dankzij Sjef en alle anderen aldaar op stal, inclusief de concurrentie, weer op zijn topniveau terug en kunnen we allemaal weer met plezier genieten van deze showbink.

  @ Karel de Lange: wat een onaardige opmerking. Bonfire loopt toch ook nog steeds vrolijk in de wei?

 • Henk

  Ik gun Alexander en Totilas een goede vernieuwde start bij een toptrainer. Laten wij hopen dat dit de komende dagen weer tot uiting komt.

  Beste Karel, was jij die gene die een paar jaar terug ook een aantal paarden naar de filistijnen wou helpen om JOUW stamboek te laten erkennen. Even een pas op de plaats als je zulke uitspraken doet.

 • AC

  Helaas helemaal eens met @Karel de Lange… ook als dit weer afzonderlijke reacties oproept.

  PS en Co. hadden beter een ruiterwissel kunnen voornemen, maar dat gaat niet omdat mevrouw Linsenhoff de sportrechten heeft gekocht. Jammer voor het paard!
  Maar het is ook nog even wachten hoe het verder gaat, geruchten lopen al heel lang rond dat Totilas niet in orde is…

 • Karel de Lange

  @wendy
  De vraag is of Bonfire ook zonder fysieke problemen rondloopt. Bovendien wil het niet zeggen dat elk paard met deze onnatuurlijke methode naar de Filistijnen gaat. Een enkele overleeft het.

  @Henk
  Dan heb je er weinig van begrepen. De bekende klok horen luiden maar weer niet aan de klepel gedacht.

 • Henk

  @ Karel; de klepel is dat je schreeuw om aandacht 2 jaar geleden , het elke week doden van een papierloos paard van jou, nog steeds opgaat. Het erkende EASP heeft nog geen enkel paard opgeleverd dat een prestatie heeft opgeleverd. Dus stop er eens mee om andere stamboeken, ruiters en trainers in een kwaad daglicht te zetten.

  @ac , je denkt tot niet Sjef Janssen een ziek paard gaat trainen ?

  Resumé: Totilas is voor dik pak centen verkocht, er zijn mensen die er dik aan verdiend hebben. ?(hebben nu een mooi optrekje in het buitenland.)
  Er is een niet zo’n volleerde ruiter op komen te zitten. Komt vaker voor zie ook de landelijke parcoursen, zo van de manegelespaard op een zz-paard. Gelukkig is er een trainer die er progressie in ziet om een combinatie te maken van Totilas en Rath. Gun ze dan even de tijd.

 • Karel de Lange

  @Henk
  Je hebt er dus niets van begrepen. Geeft niet, dat komt in de paardenwereld meer voor. Bovendien worden door mij geen stamboeken, ruiters of trainers in een kwaad daglicht gesteld. Ook op dit terrein sla je de plank weer helemaal mis. En voorts laat ik mij niet voorschrijven wat ik wel of niet zou mogen schrijven. Wat ik aan de orde stel is de geforceerde, onnatuurlijke rijmethode die haaks staat op wat de FEI op dit terrein voorschrijft. Ga daar maar eens over denken, dan schrijf je de volgende keer in het belang van paarden misschien iets zinnigs.

 • Frans Janssen

  Zeer zielig dat iedereen alles wil invullen voor een ander
  Laat eens ieder met rust ,en zelf beslissingen nemen ,echt Nederlands nooit echt zelf iets gepresteerd wat in het wereld voor een bijdrage kan betekenen ,maar wel voor andere beslissen en het nieuws steeds n een ander dag licht brengen
  Wordt hier kotse ziek van al dat commentaar
  Laat ieder zijn gang gaan
  Hoe hebben ze Rob Erens afgezeikt. Voor de Olypiade met zijn selecties ,nu wordt hij door de zelfde mensen op de handen gedragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook