Ga naar hoofdinhoud

Fenomeen Totilas overleden

Edward Gal met Totilas. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dressuurlegende Totilas (Gribaldi x Glendale) is op twintigjarige leeftijd overleden, dat heeft Matthias Alexander Rath bekend gemaakt. De KWPN-hengst is maandagnacht 14 december 2020 overleden aan koliek.

Rath vertelt aan Eurodressage: “Het gebeurde afgelopen nacht, maar we hebben even de tijd genomen om het te verwerken. Totilas is geopereerd en stond zelfs weer op, maar hij heeft het niet gered. Hij verkeerde nog in topvorm. Ann Kathrin heeft hem nog gereden op de galopbaan.”

Fenomeen

Met Edward Gal in het zadel veroverde Totilas harten van dressuurliefhebbers over de hele wereld. De door Jan en Anna Schuil gefokte Totilas en Edward Gal maakten in 2008 een indrukwekkend Grand Prix-debuut. In het jaar daarop maakte het duo alle verwachtingen waar.

Wereldrecords en goud

In juli 2009 reed Gal de zwarte hengst in Hickstead naar een nieuw wereldrecord in de Kür op muziek (89,50%) en verbrak dat vervolgens kort daarna op de Europese kampioenschappen in Windsor, waar ze met goud huiswaarts keerden. Totilas was het eerste paard dat de 90% passeerde. Op de FEI Wereldbekerwedstrijd op de Olympia Horse Show in 2009 reed Gal de legende naar 92,30%.

Verkoop

Gal en Totilas waren de torenhoge favorieten voor goud op de Olympische Spelen in Londen, maar het jaar daarvoor werd de hengst – voor naar verluidt een bedrag rond de 10 miljoen euro – verkocht aan Paul Schockemöhle. De verkoop veroorzaakte veel roering binnen de paardensport en bij paardensportliefhebbers. De carrière van Gal en Totilas kwam zo ten einde. Matthias Alexander Rath nam de teugels over.

Blessureleed en pensioen

Met Rath in het zadel kon Totilas niet de successen die hij met Gal behaalde evenaren. Blessures achtervolgden Totilas en hoewel Rath hem wel de ring in reed op de Europese kampioenschappen in Rotterdam (2011) en Aken (2015), kon hij de gehoopte verwachtingen voor team Schockemöhle niet waarmaken. In 2015 werd zijn sportief pensioen aangekondigd.

Fokhengst

Zijn kwaliteiten als sportpaard gaf Totilas zonder twijfel aan zijn nakomelingen door. Zijn eerste goedgekeurde zoon, Toto Jr. (mv. Desperados FRH), werd aangeschaft door het Glock Horse Performance Center. Dit jaar liep hij met Edward Gal in het zadel – precies tien jaar na Totilas’ indrukwekkende optreden op de Wereldruiterspelen in Kentucky – naar goud op de Nederlandse kampioenschappen.

Dressuurpaardenfokkerij

Naast Toto Jr. heeft Totilas ongelooflijk veel betekend voor de dressuurpaardenfokkerij. Zo bracht hij onder andere Glock’s Total U.S. (mv. Sir Donnerhall I) van Edward Gal, Go Legend (mv. Ferro) van Marlies van Baalen, Governor (mv. Jazz) van Adelinde Cornelissen en Total Hope OLD (mv. Don Schufro) van Isabel Freese.

Reactie Edward Gal

Ook Edward Gal heeft gereageerd op het overlijden van zijn voormalige toppaard Totilas. “Mijn hart is gebroken. Je zal altijd herinnerd worden en we hebben samen zoveel geluk en ook rouw meegemaakt. De tijd heeft alle wonden geheeld en mijn liefde voor jou is voor eeuwig. Ik wens Matthias en zijn familie heel veel sterkte toe. Uiteindelijk hebben we allemaal het geluk gehad om met deze bijzondere hengst te werken.”

Bron: Eurodressage/Horses.nl

7 reacties op “Fenomeen Totilas overleden

 • Marjorie

  R.I.P Totilas

 • Heel verdrietig om dit te lezen…. Totilas heeft zovelen diep in het hart geraakt…. RIP mooie, betoverende zwarte hengst….

 • Indy Jansen

  Vast en zeker dat hij Edward gemist heeft… R.I.P. Kanjer

 • Han Coolen

  Totilas een hengst die geleefd heeft in het tijdperk van Fake-nieuws..
  Waarbij de waarheid net als vroeger met de Lucky Boy affaire in het graf verdwijnt.

 • Een top hengst daar had nog een aantal jaren bij gemoeten maar helaas sterkte voor de eigenaar eigenaren zonde dat hij er niet meer is de topper gr wilco vd Meulen

 • Sanne

  Geld geld geld, maar uiteindelijk heeft hem dat hem niet kunnen redden. Alles draaide om geld maar goede gezondheid is niet te koop. Nu rust en niet meer in de schijnwerpers, maar in vele harten zal hij blijven stralen.

 • Ad

  Jammer dat zo’n hengst is overleden. Heeft Totilas op basis van zijn nakomelingen nog geen predicaat verdient? Keur, preferent???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.