Ga naar hoofdinhoud

Truppa beschuldigd van doping bij verkoop van toppaard Eremo del Castegno

Eremo del Castegno, hier onder Valentina Truppa. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De verkoop van het olympische toppaard Eremo del Castegno (v. Rohdiamant) is opnieuw in opspraak geraakt. Eerder leverde die verkoop Vincenzo Truppa een schorsing op, maar die zaak werd uiteindelijk geschikt. Nu heeft de gefortuneerde koper Dr. Jorge Ferreira da Rocha voormalig eigenaar Truppa, internationaal jurylid en vader van Valentina Truppa die de ruin in de sport uitbracht, de Italiaan beschuldigd van gesjoemel bij de verkoopkeuring.

Dr. Jorge Ferreira da Rocha kocht Eremo del Castegno eind 2015 met oog op deelname aan de Spelen in Rio. Zo ver kwam het niet. Bij de verkoop zou Truppa hebben gezegd dat Eremo del Castegno een paard is dat nooit kreupel is, maar tegelijkertijd vertelde hij aan de Italiaanse federatie dat hij Eremo had verkocht omdat hij niet fit was.

Niet geschikt

Daarop schreef Da Rocha een open brief. “In december 2015 meldde Truppa aan de Italiaanse bond dat hij van plan was om Eremo te verkopen omdat hij niet langer geschikt was voor de sport. Tegelijkertijd stuurde Truppa mij een email dat Eremo nog nooit kreupel was geweest en dat ik kon op zijn woord als vijfsterren FEI-jurylid kon vertrouwen. Hij weerlegde mijn vragen over meer gedetailleerde onderzoeken over zijn gezondheid, zoals een MRI , en ik geloofde op zijn oprechtheid.”

Bloedmonters verdwenen

“Op basis van de klinische keuring werd de koop werd gesloten en ik wachtte nog op de uitslag van de dopingtest die bij de keuring werd afgenomen. In januari 2016 kwam ik erachter dat de bloedmonsters die bij de keuring waren afgenomen op verzoek van Truppa verdwenen waren. De bloedmonsters voor doping bleken zonder mijn medeweten nooit naar naar het laboratorium te zijn gestuurd”, waardoor het volgens Da Rocha het nu duidelijk is waarom Eremo del Castegno niet fit bleek na de koop.

Misleid

“Ik voel me misleid en omdat Truppa een FEI-jurylid is, breng ik dit naar buiten. Ik droom ervan dat alle mensen en paarden met respect worden behandeld. Eremo verwelkomt me iedere dag als ik zijn appels kom brengen en met ons hele team werken we aan zijn revalidatie. Daarbij krijgt hij alle liefde en aandacht krijgt die hij verdient.”

Onherstelbaar

“Ik verwacht niets van je”, vervolgt Da Rocha in zijn brief aan Truppa. “Maar het leed en de schade die jij veroorzaakt hebt, zijn onherstelbaar.”

Bron: Paardenkrant-Horeses.nl/Dressagenews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook