Ga naar hoofdinhoud

Valentijn van Weering: ‘Die eners moeten ze schrappen uit de Grand Prix’

Valentijn van Weering met VarioHippiQue's First Class

Op de Subtopwedstrijd in Lisserbroek vielen de scores vandaag nogal tegen. In meerdere rubrieken werd nauwelijks zestig procent gereden. Maar er waren ook een paar lichtpuntjes. Een daarvan was Valentijn van Weering. Hij reed zijn Oldenburger hengst VarioHippiQue's First Class (v. Florencio I) naar 64,293% in de Grand Prix en won daarmee het gecombineerde klassement Zware Tour.

Valentijn van Weering reed First Class een dag eerder ook op de Subtopwedstrijd in Abcoude. Daar liep het duo een dure fout op in de pirouette en eindigde toen met 62,283% als tweede. “In Abcoude was het losrijden in een twintig bij veertig baan en ik kreeg hem nét niet helemaal scherp. Omdat ik vorige week van de jury het commentaar had gekregen dat m’n pirouettes te groot waren, wilde ik ze nu kleiner draaien. Maar doordat First niet scherp genoeg was, kwam hij in de pirouette teveel terug. Dat was echt mijn amateurisme”, bekent de ruiter.

Vrijwillige lijn

“Maar ik leer van m’n fouten en was vandaag heel erg gefocust op de voorwaartse drang. En dat werkte.” Het duo kreeg achten voor de serie om de twee, de uitgestrekte galop en het halthouden aan het einde van de proef. “Alleen die roteners, die zouden ze moeten schrappen uit de Grand Prix. Dat zou een vrijwillige lijn moeten zijn”, grapt Van Weering.

Honderd achter elkaar

“First kan er thuis wel honderd achter elkaar maar in de proef lukt het niet. Na het zigzag appuyement en de laatste wissel op G heb ik te weinig tijd om de wending door te rijden, hem recht te maken en actief te houden. Ik probeer elke keer wat anders en soms lukt het maar soms ook niet. We hadden nu een vier, heel soms een vijf en één keer een zeven. In de Spécial kom je vanaf de andere hand en in die proef scoren we altijd een voldoende.”

Beetje bang

Van Weering is vooral heel blij met de 7,5 voor het dubbel tellende zigzag appuyement. “Daar hadden we eerder vaak een onvoldoende voor en ik was een beetje bang voor die oefening. Een paar weken geleden hebben we bij Tommie (Visser, red) in de les gewerkt aan de buiging en sinds die tijd gaat de zigzag heel mooi. En hoewel ik het een beetje heb afgeleerd om me druk te maken over de scores, heb ik het gevoel dat ondanks dat het steeds beter gaat de scores gelijk blijven. Maar Tommie zegt: ‘voor hogere punten moet je beter rijden’, dus dat ik mijn motto. Het eerste doel is nu om de eners voor elkaar te krijgen.”

De Boer tweede

Shanda de Boer volgde op de tweede plek. Haar Grand Prix-proef met Eastend’s Allstar (v. Tuschinski) was goed voor 60,043%. Marieke Schade reed met Willy Wonka (v. Jazz) de Intermédiaire II en behaalde met 61,397% haar startbewijs voor de Grand Prix en de derde plek.

KWPN-hengst Ferguson wint PSG

Antonio Laiz Zandio, de Spaanse stalruiter van Platinum Stable, debuteerde afgelopen vrijdag op de Subtopwedstrijd in Brakel met Ferguson (v. Floriscount I) in de Prix St. Georges (in het gecombineerde klassement negende met 63,24%). Vandaag liep de bij het KWPN goedgekeurde Hannoveraanse hengst met 67,353% naar een royale overwinning in deze proef. Frank Trommelen en Elton (v. Zhivago) werden tweede met exact 60% en was daarmee de tweede combinatie die in deze rubriek een voldoende score noteerde. In de Intermédiaire I vond het juryduo ook één proef genoeg voor een voldoende: Serena Vergunst met Uferno (v. Dutchboy) met 61,324%.

ZZ-Zwaar voor Ilias en Beers

Van de zeventien combinaties in proef 35 van het ZZ-Zwaar behaalde alleen Thomas Ilias een voldoende score. Hij kreeg voor zijn rit met Di Saronno (v. Zhivago) 60,714%. Proef 36 werd aangevoerd door Brem Beers. Haar score met Start Up (v. Stalypso) kwam uit op 64,500%. Debby de Graaf en Beltsjeblom Galloper (v. Jerke 434) werden tweede met 62,000%, gevolgd door  Marielle de Jong met Amigo (v. Rubels) met 61,714%.

Jeugdrubrieken voor De Graaf en Augusto

Benth de Graaf voerde de kleine groep young riders aan. Met Zon Primaire GP (v. Don Primaire) kwam de score uit op 62,721%. Raquel Ramos Augusto en Max noteerden bij de junioren de enige zestig procent plus-score van 62,132%.


Het podium van de Prix St. Georges met op de hoogste trede Antonio Laiz Zandio, de Spaanse stalruiter van Platinum Stable. Hij reed de hengst Ferguson met grote voorsprong naar de winnende score.


Mini en maxi op het podium van de Grand Prix. Valentijn van Weering mocht de hoogste trede beklimmen, Shanda de Boer de tweede.

Uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook