Ga naar hoofdinhoud

Van der Schaft op Radio 1: ‘Voelde me het vijfde wiel aan de wagen’

Rien van der Schaft, dressuurbondscoach. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Naar aanleiding van Rien van der Schafts besluit om te stoppen als dressuurbondsboach belde het Radio1-programma Langs de lijn en omstreken met Van der Schaft. In het radioprogramma vertelde hij: "Het is een complex verhaal. Geleidelijk aan voelde ik mij het vijfde wiel aan de wagen, als ik het zo even mag omschrijven. Het ging me steeds meer tegenstaan. Daardoor was de hele sfeer niet optimaal." 

“Dit is niet gepland, als je aan zoiets begint, wil je het ook afmaken”, begint Van der Schaft. “Als je bondscoach wordt van de dressuurruiters weet je dat je niet hun privétrainer wordt. Die mensen hebben allemaal  hun eigen team van partners en trainers om zich heen.”

‘Steeds meer tegenstaan’

“Ik merkte aan mezelf dat ik steeds minder plezier had in het feit dat ik erbij stond als iemand die een en ander moest regelen en meer chef d’équipe dan bondscoach was. In de loop der tijd ging me dat met veel minder plezier af. Daardoor was de hele sfeer niet optimaal en ik denk dat je als bondscoach absoluut verantwoordelijk bent voor het hele reilen en zeilen om zo’n team. Je bent een aantal weken met elkaar op pad en als er dan één iemand zich niet happy voelt, dan heeft dat absoluut geen positieve invloed op de teamresultaten.”

Afgelopen weekend besloten

“Afgelopen weekend heb ik – na goed overleg thuis – één en ander op rij gezet en besloten dat ik dit met Maarten van der Heijden moest bespreken. Dat heb ik begin deze week gedaan, daar overviel ik hem natuurlijk mee, maar hij heeft het groots opgepakt.”

Weinig verandering in de rijderij is ‘ook een beetje het punt’

De presentator van dienst vraagt ook nog aan Van der Schaft of hij niet juist aangesteld was om verandering in de rijderij te brengen. “Dat is ook een beetje het punt. Je weet dat dit mensen zijn die al jaren op hun manieren rijden. Als je het gevoel hebt dat jouw invloed beperkt is, iets dat je met je verstand overigens wel kunt beredeneren,  en als dat dan ook waarheid wordt, dan geeft dat wel minder kick om dat werk te doen.”

Geen ruimte voor bondscoach

Van der Schaft wil niet zeggen dat de Nederlandse top niet ontvankelijk was voor zijn inbreng en heeft er begrip voor dat ze niet 1-2-3 van hun eigen methoden afstappen. Van der Schaft denkt dat hij niet echt past bij de functie, maar denkt tegelijkertijd dat er weinig ruimte is in de Nederlandse top voor een meedenkende bondscoach. “De volgende kan een andere inkleding van de functie kiezen. Ik ben heel bewust als trainer aangesteld, maar gaandeweg werd het meer een chef d’équipe-functie. Daartoe voelde ik me niet geroepen.”

Andere methode

De presentator informeert ook nog even of er voor de methode van Van der Schaft, een aanhanger van de klassieke rijkunst, überhaupt geen ruimte is in Nederland omdat de blokken zo stevig staan: “Ik denk dat als er een andere ruiter of combinaties komen die het op een andere manier beter doen, dan gaat die daarboven staan. Ik denk niet dat dat zo snel gaat gebeuren.”

Bron: NOS.nl

 

 

Eén reactie op “Van der Schaft op Radio 1: ‘Voelde me het vijfde wiel aan de wagen’

  • L.E.M.J. Dijkhoff-Michels

    Jammer van zo’n kundig dressuurman dat die niet de kans krijgt het gevaar te keren. Gisteren naar Hoefslag Masterclass on Tour met Alex van Silfhout geweest. Als liefhebber van de oude school dressuur zie ik toch, dat wat verteld wordt niet helemaal spoort met wat je ziet als de ruiters aan het losrijden zijn en dat met zo’n jonge paarden. Ook dat het voorbenen werk belangrijker schijnt te zijn ( het zicht) als de bewegingen achter, wat bij enkele paarden duidelijk schorten. Ditzelfde zie je steeds meer op de concoursen helaas en ook jury’s kijken vaak alleen maar naar het plaatje van voren en niet of er achter ook nog iets gedaan wordt. en of het paard wel genoeg bergop loopt, niet of dit ontspannen is of ongedwongen. Kortom paarden die VOOR de knieën niet naar de hemel trekken worden vaak afgestraft. Denk soms dat we beter tuigpaarden kunnen inzetten voor de dressuur en dat is toch echt jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.