Ga naar hoofdinhoud

Van Hylckema Vlieg oppermachtig met Archibald

Manon van Hylckama Vlieg met Archibald. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Subtopwedstrijd in Benningbroek vandaag was niet alleen een selectiemoment voor de indoorkampioenschappen, maar bovendien een kans voor de Lichte Tour-ruiters om een startbewijs te bemachtigen voor Jumping Amsterdam. De Prix St. Georges werd met een prachtscore van 73,49% gewonnen door Manon van Hylckama Vlieg en Archibald (v. Krack C). De amazone had dat ticket voor Amsterdam al op zak, maar liet nu dus zien deze ruimschoots te verdienen.

Met haar sympathieke schimmel was ze afgelopen zomer nog goed voor brons op het NK in de Lichte Tour in Hoofddorp. Juryvoorzitter Hergen van Hall was enthousiast over de winnares: “Manon viel ons op door haar harmonieuze manier van rijden. Ze werkt uitermate vriendelijk in op haar paard, dat in alle drie de gangen heerlijk los door zijn lijf blijft bewegen. Ze toonden een proef met veel controle en lieten zien heel bevestigd te zijn op dit niveau. Manon pakte ook een hele rits achten in het stadsgedeelte, juist waar veel anderen punten lieten liggen. De verzamelde stap, de keertwendingen en de verruiming waren heel mooi gereden en dat tikt toch flink aan.”

Omdat Van Hylckema Vlieg al eerder een startbewijs voor Jumping Amsterdam won, schuift dat ticket nu door naar Marieke van der Putten, die vandaag tweede werd met Glock’s Federleicht (v. Fürst Piccolo). De stalamazone van Edward Gal reed 72,17% bij elkaar. Over haar proef vertelt de jury: “De merrie vormt met Marieke een heel elegante verschijning. Het constante, fijne beeld leverde voor meer onderdelen een 7,5 op. Met nog iets meer lossigheid door het lichaam kan de combinatie zeker nog hogere scores behalen.” Van der Putten pakte ook de derde prijs, ditmaal met Zingaro-Apple (v. Painted Black). Van Hall: “Dat paard beweegt met enorm veel power en Marieke weet dat precies goed te beteugelen. Soms wordt hij iets overijverig en dat kost dan punten, zoals in stap en in de voorbereiding voor de pirouette. Maar zijn amazone rijdt er dan toch een super oefening uit en daar scoort ze dan weer hoog op.” Met Zingaro-Apple kwam van der Putten tot 69,74%. Vierde met ruim 68% werd Fransje van der Meer met Aquamarijn (v. United), die een heel bevestigd, lichtvoetig beeld liet zien.

Makarova wint ZZ-Zwaar

Stalamazone van President Dressage Stables Tatiana Makarova was in het ZZ-Zwaar de enige die de 70%-grens passeerde. De zwartbruine President’s Allright (v. Jazz) bracht haar naar 70,29%. De Russische amazone werd begeleid door Patrick van der Meer, die voor dezelfde dressuurstal President’s Chagall D&R, eveneens een Jazz-nazaat, uitbrengt. We kennen de zwartbruine Allright nog van de PAVO-Cup en het WK in Verden, toen hij onder het zadel van Laurens van Lieren was. Later werd de voor het verrichtingsonderzoek aangewezen hengst nog uitgebracht door Anne Meulendijks. Zijn huidige amazone toonde in eerdere wedstrijden al een fijne combinatie met Allright, maar kwam nog niet tot scores die hun kwaliteit recht aan doen. Vandaag doorbrak ze dan de 70% en dat zal zeker niet voor het laatst zijn.

De tweede prijs was voor Mara de Vries en Cuvanck Pp, die een zoon is van de Westfaalse Downtown (v. Don Frederico). Ze scoorden een mooie 69,14% en stonden bij de hoofdjury zelfs op kop. Wat spanning aan het begin van de proef werd door de ervaren amazone netjes opgelost. De grote zwarte, gefokt uit de succesvolle stam van Stal Poppelaars, beweegt met opvallend veel souplesse. Als derde mochten twee combinaties opstellen: zowel Elisabeth Posmus als Lischa de Vos behaalde 66,57%.

 

Lees woensdag meer in De Paardenkrant.

Bron: Horses

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook