Ga naar hoofdinhoud

Veel hippische topsporters hebben paardensporters als ouders

Tim Lips met Owaola
In de paardenwereld heerst het idee dat de kans groot is dat kinderen van succesvolle ruiters de topprestaties van hun ouders evenaren. De Van der Vleutens, Lipsen en Van Baalens onderstrepen dit vermoeden. In de drie grote disciplines van de paardensport blijkt een enorm grote positieve correlatie te bestaan tussen succesvolle kinderen en paardensportende ouders. 

De Paardenkrant Extra deed onderzoek naar familiebanden in de hippische topsport. Een groot aantal nationale kaderleden van de jaren 2012 en 2007 is benaderd om te achterhalen of hun ouders vroeger in de paardensport presteerden (minimaal op Z-niveau). De Paardenkrant Extra keek niet alleen naar het heden, maar voegde 2007 als willekeurig gekozen controlejaar toe. De percentages kinderen met paardensportende ouders zijn niet volledig betrouwbaar, aangezien de respons van de kaderleden niet volledig was. Deze percentages zouden dus nóg hoger kunnen uitvallen.

Over het algemeen is te concluderen dat de nationale springkaders bij de senioren, young riders, junioren en ponyruiters worden bezet door springfamilies. Bij de jeugdkaders van 2007 en 2012 varieert de match tussen paardensportende ouders en kinderen tussen de ruim 60 en 80 procent. Zes van de tien springruiters die in het huidige seniorenkader zitten, hebben een match met paardenrijdende ouders. Olympiër Maikel van der Vleuten dient hierbij als goed voorbeeld. Over het gehele jaar genomen (kaders wisselen immers constant) ligt dit percentage op 75 procent.
Alle deelnemende eventingruiters aan het EK voor junioren en young riders in 2012 hebben ouders die in de paardensport hebben gepresteerd. In het totale seniorenkader beschikt tenminste 70 procent over een paardrijdende achterban, onder wie Elaine Pen en Tim Lips. Bij de jeugdkaders matcht 35 tot ruim 60 procent met hippische ouders.

Op het EK-dressuur voor ponyruiters, junioren en young riders in 2007 en 2012 zaten in elk viertal twee of drie kinderen van paardensportende ouders. In het huidige dressuurkader bij de senioren hebben vier van de elf ruiters een match met paardensportende ouders, onder wie Diederik van Silfhout en Imke Schellekens-Bartels. Over het gehele jaar is dat in de grotere groep van het seniorenkader ongeveer 30 procent.
Bij de jeugdkaders dressuur variëren de percentages nogal. In 2007 kenden de young riders een ‘match-dip’ van ruim 20 procent, voor het overige correleren de jeugdige kaderleden in 2007 en 2012 voor 40 tot minstens 60 procent met ouders die zelf ook presteerden in de paardensport.

Lees alle uitkomsten van het onderzoek, inclusief tabellen met kaderleden, in De Paardenkrant Extra van februari 2013 of neem een abonnement!

Bron: De Paardenkrant Extra – Martina Berk

Eén reactie op “Veel hippische topsporters hebben paardensporters als ouders

  • Rik

    Tja.. je moet wel de mogelijkheden hebben/krijgen. Woon je midden in de stad dan kom je niet in contact met Het Virus. Heb je ouders die krap in de financien zitten dan wordt topsport nooit wat, laat staan paard rijden. Aanschaf paard, trailer, zadel, etc en stalling zijn nog steeds voor Jan Modaal niet te doen.
    Wil je opvallen dan heb je een paard nodig dat iets beter is dan gemiddeld en daar hangt een prijskaartje aan. Heb je zo’n paard dan red je het met verenigingslessen ook niet.
    Als je een keer zo ver bent dat je op concours hebt laten zien dat je talent hebt dan zijn er altijd eigenaren die je zijn paard toevertrouwd. Maar dat is een lange taaie weg.
    Dat is de reden dat toppers voortkomen uit een milieu waar men paarden gewend is (of wat beter in de slappe was zit)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook