Ga naar hoofdinhoud

Voorbeeldrol topsport centraal op KNHS Trainersplatform

Alex van Silfhout. Foto: Lisa Dijk / www.arnd.nl
Op het afgelopen maandag georganiseerde KNHS trainersplatform, de dag dat ook de WDR reportage in de Nederlandse paardenwereld viraal ging, ging het vooral over de manier waarop de paardensport wordt uitgedragen en de maatschappelijke acceptatie van de sport. De social license in slecht Nederlands. "Wat verstaan we onder goed paardrijden? Als coaches en trainers van topsporters hebben we een belangrijke taak en voorbeeldrol", opende Maarten van der Heijden de bijeenkomst waar 35 Nederlandse topcoaches bijeenkwamen. 

Er kwam een discussie op gang en er werden verschillende meningen geponeerd over de toekomst van de paardensport. Wat gaat er wel en niet goed? Welke richting willen we op en hoe? En welke boodschap willen we uitdragen? De algehele conclusie was wel dat de jeugd de toekomst heeft en er behoefte is aan kennisoverdracht en uitleg over correct paardrijden, schrijft de KNHS in een bericht over de bijeenkomst.

Gewenste wijze van losrijden

De discussie ging verder aan de hand van praktijkvoorbeelden. Jeugdcoaches Monique Peutz en Alex van Silfhout gaven toelichting over de gewenste wijze van (los)rijden aan de hand van verschillende jeugdige combinaties die de baan in kwamen. Allereerst kwam Diederik van Silfhout in de baan met de negenjarige Etoile (v. Don Schufro). Een paard dat van zichzelf vrij kort loopt in de hals. “Het gaat vooral om uitleggen, wanneer is een paard te kort in de hals en wanneer is het juist goed voor het functioneren van de spieren.”

‘Niet te lang en niet te heftig losrijden’

Men was van mening dat dit beter uitgelegd moet worden naar de buitenwereld en onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en wanneer is het niet bevorderlijk voor de ontwikkeling van een paard. “We moeten ons bewust zijn van het vergrootglas. Niet te lang en niet te heftig losrijden en volgens de regels.”

Van ontspanning naar aanspanning

“In de voorlichting moet uitgelegd worden dat je van ontspanning naar aanspanning moet. Anders kom je geen Grand Prix proef door, maar wanneer is het aanspanning en wanneer is het knijpen?” Vervolgens was Karlijn van Vught aan de beurt met de vijfjarige Ice de Jeu (v. Chagall). Een onervaren paard dat nog geen goede aanleuning heeft. Springruiter- en trainer Niels Nanning nam de dressuurles over en werkte samen met Karlijn aan meer lengte en toerijden naar de hand. Ook Edward Gal gaf tips aan Karlijn om haar paard beter te laten loslaten. De trainers en coaches bespraken aan de hand van dit voorbeeld ook het verschil in het trainen van een spring- en dressuurpaard.

Daarna werd Sanne van der Pols voorgesteld met de negenjarige Excellentie (v. Ampère). Sanne is heel succesvol bij de Children en wordt getraind door Coby van Baalen, die ook aanwezig was. “Bij de Children zijn de proeven relatief makkelijk en je moet daarom echt heel goed paardrijden om te kunnen winnen.” Tot slot presenteerde Febe van Zwambagt de achtjarige Fyeo (v. United). Een snel paard dat snel zijn neus ‘eruit’ duwt. Dat wordt veroorzaakt door spanning, en de kunst is om dan een goede verbinding te zoeken.

Ruiters beschermen

Alex van Silfhout had nog enkele interessante slotstatements: “We hebben de belangrijke taak als trainers om onze ruiters te beschermen. We moeten fanatieke sportmensen op tijd temperen. Dat wordt vaak vergeten. Topsporters willen winnen. Dat is niet verkeerd, maar die hebben soms ook een rem nodig. Iedereen met de drang om iets te bereiken kan ook weleens iets teveel doen.”

‘Met z’n allen uitleggen wat wel en niet goed is voor een paard’

“Daarom hebben we er vandaag voor gekozen om verschillende paarden en ruiters te laten zien. Want waar gaan we heen? We moeten naar buiten toe goed uitdragen dat we positief in onze sport staan en de paarden een super leven hebben. We moeten uitleggen wat wel en niet goed is voor een paard. Dat moeten we met z’n allen doen.”

Actiepunten

Alle input van deze brainstormsessie met de trainers en coaches wordt verzameld en uitgewerkt. Er komen concrete actiepunten waarmee de KNHS de komende tijd samen met het Trainersplatform aan de slag gaat.

Bron: KNHS/Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Voorbeeldrol topsport centraal op KNHS Trainersplatform

  • H. Hegeman

    Prima initiatief, maar wat ik lees is een open deur. Niets nieuws! Het wordt nu tijd van daden en niet meer van woorden. Ik zou zeggen, trainers en KNHS begin eens met een structurele samenwerking op te zetten tussen juryleden (op alle niveau’s) en trainers zodat er eenduidige communicatie ontstaat. Broodnodig, lijkt me! Veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.