Ga naar hoofdinhoud

‘Voortaan leggen we balken in de losrijring voor dressuurruiters’

Foto: Quillemette Kraaikamp
De bijscholing ‘Gymnastiseren met je dressuurpaard’, die gisteravond op Stal Panta Rhei in Waverveen werd gegeven door Lammert Laseur en Eva de Man kon rekenen op een hoop belangstelling. Het doel van deze bijscholing was om te laten zien hoe goed je het werken met cavaletti en balkjes kunt gebruiken voor het werk met dressuurpaarden.


Regiovoorzitter van de KNHS Utrecht, Anita van Os, was na afloop zo enthousiast dat ze de avond afsloot met met de woorden: “Na wat we vanavond te zien kregen, heb ik een goed idee: op het volgende regiokampioenschap leggen we balken in de losrijring voor dressuurruiters.”

Meer aandacht

Laseur, vooral bekend als springtrainer en De Man, die zelf Grand Prix dressuur rijdt en ook lesgeeft, kwamen op het idee voor deze bijscholing omdat ze zelf zoveel voordeel merken van het werken met cavaletti. “Er wordt vanuit de instructeursopleiding te weinig aandacht aan het werken met balkjes en cavaletti besteed en dat zouden we graag veranderen”, aldus Laseur.

Fysiotherapeut

Voor deze bijscholing was paardenfysiotherapeut Suzan Bunnik degene, die het eerste het woord kreeg. Zij legde uit hoeveel het cavaletti-werk bij kan dragen aan de juiste spieropbouw van de paarden. Daarnaast vertelde ze ook hoe belangrijk de variatie in de training van een dressuurpaard is en dat juist dit soort balkjeswerk daar prima in thuis past.
Beide dressuurpaarden, die voor deze bijscholing in de baan kwamen, lieten zien eerst even onder de indruk te zijn, maar bij allebei kon je goed zien hoe ze met rust en geduld steeds meer vertrouwen kregen.

Bijna automatisch

“Het mooie van het cavaletti-werk is dat je bijna automatisch werkt aan de balans en aan de verzameling. Je moet je paard natuurlijk wel op de goede manier, voorwaarts en nageeflijk, bij de balkjes brengen, maar als je dan rustig blijft zitten en je paard voor je uit houdt dan komt hij als het ware vanzelf meer eronder van achter en voel je dat hij meer verzamelt”, vertelt De Man als ze op haar eigen Grand Prix-paard Casper (v. United) laat zien hoe zij met Laseur de training opbouwt. “Een van de voordelen met Casper is dat hij echt beter is geworden in de passage. Maar het werkt niet alleen om een paard beter te laten verzamelen, ze gaan hun passen ook makkelijker verruimen.”

Samenwerken

Bij het afsluiten van de avond riep De Man alle instructeurs op om vooral ook samen te werken: “Het gaat er niet alleen om dat je als springinstructeur springruiters traint of als dressuurinstructeur dressuurruiters, we moeten proberen om meer samen te werken en op die manier van elkaar te leren. Er is een hoop te winnen.” Van Os haakte daar direct op in: “Als instructeurs willen we allemaal het beste uit de ruiters en paarden halen, maar met hoe de buitenwereld meekijkt op het moment is dit een perfecte manier om te laten zien hoe we bezig zijn met het welzijn van de paarden. De KNHS wil opleidingen en bijscholingen wat meer in de regio plaatsen, dus wij als regiobestuur krijgen hier een belangrijke taak in en ik heb vanavond niet alleen inspiratie opgedaan, ik heb ook als instructeur genoten van deze bijscholing.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

2 reacties op “‘Voortaan leggen we balken in de losrijring voor dressuurruiters’

  • Lut Colman

    Goed bezig!

  • winny de landmeter

    Als oud instruktrice werkten we vroeger al in de dressuur met balken op de grond maar ja ook een sprongetje was daar vaak bij.We hadden geen fysiotherapeut nodig om te weten dat ook voor een dressuurpaard afwisselende spierbeweging noodzakelijk was. Maar het is goed dat het wiel weer opnieuw uitgevonden is want dat komt veel vastgereden dressuurpaarden ten goede. Dressuur ga zo voort en kijk naar de dingen die nu nog steeds van pas kunnen komen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.