Ga naar hoofdinhoud

Warme muts zorgt voor meer focus bij Coby van Baalen

Coby van Baalen op Outdoor Gelderland. Foto Wendy Scholten

Wist je dat een warme muts bij Coby van Baalen heeft gezorgd dat ze sindsdien met meer focus kan rijden? Een van de antwoorden die de oud-olympisch amazone en topcoach gaf op vijf vragen. Outdoor Gelderland had die uitgekozen uit ruim 60 vragen die via de social media binnen waren gekomen voor de winnares van de ‘Outdoor Bastards kür op muziek’ vorig jaar op Outdoor Gelderland.

Coby van Baalen vertelt over haar passie voor het paardrijden voor ruiters met een beperking. Die ontstond vijftien jaar geleden na een clinic op de Prins Willem Alexander manege in Amsterdam. Van Baalen: “Ik zeg altijd: Ik heb zoveel geluk gehad in m’n leven, waarom zou ik niet wat doen voor de minderbedeelde mens? En dat doen we nog steeds met veel plezier.”

‘Toch te veel aan je hoofd’

Voor Van Baalen was één van de meest waardevolle leermomenten hoe ze erachter hoe ze zich echt kon focussen op een paard qua rijden. “Ik had altijd veel te doen. Er stonden veel paarden op stal om de kost te verdienen, je hebt je gezin, je bedrijf, je leerlingen. Op een gegeven moment heb je toch teveel aan je hoofd om echt het beste te halen uit elk paard en uit elke rit. Daar gaat het uiteindelijk wel om.”

‘Warme muts’

“Die bewustwording kwam op een heel apart moment”, vertelt Coby van Baalen verder. “Het was een heel koude winter, in een tijd dat we nog niet altijd met cap reden zoals tegenwoordig. Ik had een muts gekocht op het EK in Helsinki, met van die oren, heerlijk warm. Maar je hoorde ook helemaal niets meer. Ik was helemaal één met mijn paard, ik had zo’n focus. Wat een bewustwording. Ik hoorde altijd alles om me heen, vanuit je oplettendheid die je denkt te hebben. Maar door die muts realiseerde ik me dat je elke dag die rust moet hebben en de juiste focus moet zoeken bij het paard dat je rijdt. Dat je je hoofd leeg moet hebben en even de boel de boel moet laten. Zorg dat je vanaf de eerste pas met en bij je paard bent. Heel belangrijk in onze sport.”

‘Geen dagje ruilen’

Van Baalen hoeft met niemand te ruilen “Ik heb het geluk dat ik elke dag heel fijn kan werken, waar ik erg van geniet. Nee, voor mij geen dagje ruilen.”

Lees de vragen aan Coby van Baalen en haar antwoorden op de website van Outdoor Gelderland. Vijf vragenstellers werden beloond met een gratis tribuneticket voor de Anemone Horsetrucks Dressage Night op zaterdag 6 juli.

Bron Outdoor Gelderland

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu
Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook