Ga naar hoofdinhoud

Wereldkampioen Don Martillo uit fokkerij door kramperigheid

Ann-Christin Wienkamp met Don Martillo Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Mario von Depka van Gut Lonken - mede-eigenaar van de hengst - heeft bekend gemaakt dat Don Martillo (Don Juan de Hus x Benetton Dream FRH) uit de fokkerij is teruggetrokken. Er is door de dierenarts definitief kramperigheid bij de hengst vastgesteld en omdat er vermoed wordt dat dit erfelijk is, dekt de hengst komend seizoen niet meer.

“Gisteren hebben wij gehoord dat onze vermoedens klopten, namelijk dat Don Martillo aan kramperigheid lijdt. Begin februari 2018 viel op dat de hengst zijn rechter achterbeen hoog optilde en pas na wat spasmes langzaam neer kon zetten”, laat de hengstenhouderij in een bericht weten. In de daaropvolgende maand bracht zijn fokker hem voor het dekken naar Gut Lonken. Wederom viel het opvallende gedrag op en werd opgemerkt dat hij helemaal verkrampte in zijn rug en bekken. “Toen werd nog gedacht dat het door de transportbeschermers kwam.”

Niet van fantoom af

Twee dagen later kwam de hengst wederom voor het dekken. De kramp viel wederom op. “De hengst had nu moeilijkheden om achterwaarts van het fantoom te komen en had onze hulp nodig om er vanaf te komen. Daarop hebben we zijn fokker (en tegens eigenaar Axel Windeler) aangesproken en gevraagd of hij al was onderzocht door de dierenarts. Dat was niet het geval, maar er zijn een fysiotherapeut ingeschakeld worden.”

Dierenarts

Vanaf dat moment werd de hengst niet langer bij Gut Lonken gebracht voor zijn verplichtingen als dekhengst. Op maandag 25 maart ontdekte Von Depka dat er op 21 februari 2018 kramperigheid bij Don Martillo was vastgesteld en verkreeg de veterinaire rapporten door het uitoefenen van druk. “Omdat we al de vermoedens hadden dat er iets met hem aan de hand was, hebben we hem al niet opgenomen in onze hengstencatalogus van dit jaar.”

Kampioen

Don Martillo werd twee jaar geleden Wereldkampioen bij de vijfjarige dressuurpaarden onder het zadel van Ann-Christin Wienkamp. De hengst won eerder al het Bundeschampionat en de Hengstleistungsprüfung, waar hij de ultieme 10 voor zijn stap kreeg. De Hannoveraanse hengst schitterde vorig jaar van afwezigheid in de WK-kwalificaties.

Bron: Horses.nl/Gut Lonken

2 reacties op “Wereldkampioen Don Martillo uit fokkerij door kramperigheid

 • Ronald

  Ik ken niet de feiten, maar de symptomen herken ik van een ander probleem.
  Is er ook onderzocht of de hengst een verwijd lieskanaal heeft, waardoor er een stukje darm in het lieskanaal kan zakken.
  Ik had een hengst die op het fantoom dezelfde symptomen liet zien en later is gestorven aan een liesbreuk / zakbreuk.
  Na autopsie bleek dat een stukje darm steeds klem kwam te zitten en daardoor uiteindelijk afstierf.

 • Dick de Jong

  Op Duitse Facebook pagina’s gaat al langer het gerucht dat Don Juan de Hus ook hieronder heeft geleden. Het is natuurlijk een gerucht maar misschien moet er toch eens door de genetica specialisten naar worden gekeken of dit toch geen erfelijk doorgegeven probleem is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.