Ga naar hoofdinhoud

Werth over HiLo-Drop: ‘Als je niet kunt zwemmen, trek je toch ook geen ander badpak aan’

Het voorstel van de Dressage Judging Working Group (DJWG), waarin wordt gepleit om een reglementswijziging waarbij de hoogste en de laagste dressuurscore worden geschrapt, stuit bij de meeste landen en ruiters op verzet. Volgens Isabell Werth wordt in dit voorstel niet de mening van de ruiters meegenomen, maar alleen de mening van het bestuur van de internationale club. In plaats van punten schrappen ziet Werth veel meer in extra aandacht voor (bij)scholing van de juryleden: "Als je niet kunt zwemmen, trek je toch ook geen ander badpak aan."

Ook over de andere voorgestelde wijzigingen, zoals het schrappen van de onderdelen ‘zuiverheid van de gangen’, schwung, durchlässigkeit en ‘zit en inwerking van de ruiter’, is Werth niet te spreken volgens st.Georg. Deze onderdelen worden al meegenomen worden in de jurering van de proef en zouden nu door een ervaren jurylid gebruikt kunnen worden om een ruiter iets hoger of juist iets lager te laten eindigen. Daarom zouden ze ook geschrapt kunnen worden pleit de DJWG. De voorstellen zijn een agendapunt op de jaarlijkse meeting in november van de General Assembly.

Officials

De veranderingen in de regels moeten voor meer transparantie zorgen in de sport. Toch zijn volgens st.Georg de Duitse officials, zoals de juryleden en de stewards, tegen deze wijzigingen. De Duitse concoursorganisaties zijn wel bereid om het een en ander in 2018 te gaan testen, maar niet om de verandering al in 2017 door te voeren.

Verdoezelen

Met de nieuwe regels, waar ook de Duitse federatie (FN) zich duidelijk tegen uitspreekt, zou je het probleem met het jureren en de soms grote verschillen tussen de juryleden niet oplossen, maar eerder verdoezelen.

IDRC

De International Dressage Riders Club (IDRC) is voor de veranderingen, maar zou daarbij volgens Werth alleen de voorkeur van het bestuur volgen. Het bestuur van deze club bestaat uit onder andere de Australische Halye Beresford, die de afgelopen jaren steeds net onder de 70% scoorde bij internationale  Grand Prix-starts en in de kür net iets daarboven, de Finse Kyra Kyrklund, die zelf niet meer internationaal heeft gestart sinds 2010, Wayne Channon, ook sinds 2009 niet meer internationaal actief en de Canadese Evi Strasser. “Dat klopt zo gewoon niet”, zegt Werth. “Het is een beslissing van het bestuur zonder dat wij daarin een stem hebben gehad. En dat terwijl een grote meerderheid van de ruiters tegen het voorstel is.”

Voorzichtig jureren

Met het nieuwe systeem werk je in de hand dat juryleden ‘safe’ gaan jureren, omdat ze anders het risico lopen dat hun score niet wordt meegeteld. Juist omdat de juryleden op een andere plek rond de baan zitten kan het voorkomen dat vanuit dat punt iets er anders uitziet dan van een andere plek. Wanneer een paard bijvoorbeeld aan een kant zijn tong iets uit zijn mond laat hangen en op de diagonaal waanzinnig uitstrekt, dan zal hij van het jurylid aan de kant waar de tong niet te zien is hogere punten krijgen dan van de anderen. Dat maakt de mening van dat ene jurylid niet minder belangrijk.

Werk aan opleidingen en scholing

In plaats van het aanpassen van de regels, kun je beter investeren in het jureren op zich door middel van opleidingen en (bij/na)scholingen. “Als je niet kunt zwemmen, trek je toch ook geen ander badpak aan om het op te lossen.”

Voorbeeld

Een treurig rekenvoorbeeld van hoe weinig het schrappen van de hoogste en laagste score zou helpen, wanneer het er eigenlijk echt toe doet is het laatste internationale optreden van Totilas op het EK in Aken in 2015. Als toen de hoogste en de laagste score van de hengst niet mee hadden geteld, dan was de totaalscore zelfs nog 0.25% hoger uitgevallen.

Bron: St.Georg

Lees ook:
Alleen Nederland en Italië voor schrappen hoogste en laagste score
FEI werkgroep dressuur: ‘Nationalistisch jureren is voorbij met nieuw systeem’

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook