Ga naar hoofdinhoud

Werth wint voor vierde keer op rij WB-Kür Amsterdam

Isabell Werth met Weihegold OLD op Jumping Amsterdam 2019 Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Met een score van 86,810% lieten Werth en haar Weihegold OLD ook dit jaar op Jumping Amsterdam de concurrentie weer achter zich. Hans Peter Minderhoud was de beste Nederlandse ruiter, hij behaalde samen met Glock's Dream Boy de vijfde plaats. 

In de wisselserie om de twee passen maakte de energieke Weihegold gisteren nog fouten, vandaag was de Kür – een kwalificatiewedstrijd voor de Wereldbekerfinale – nagenoeg foutloos. Lichtvoetig en gehoorzaam danste de combinatie die vorig jaar in Parijs de Wereldbeker won, naar een topscore. Technisch was Werth ook deze keer weer ijzersterk, met een onovertroffen piaffe en passage. Op haar weg naar de uitgang volgde terecht een staande ovatie voor de Duitse topamazone.

Duitse top drie

De nummers twee en drie waren erg aan elkaar gewaagd vandaag. Schneider reed met  Sammy Davis Jr. naar een tweede plek. Het mooie samenspel van muziek en rijden werd beloond met een score van 82,675%. De volledig Duitse top drie werd afgesloten door Helen Langehanenberg en Damsey FRH die een pittige proef neerzetten met maar liefst twee piaffe pirouettes. Technisch heel sterk gereden en beloond met een score van 82,440%.

Prachtige kür Minderhoud

Als sterkste Nederlandse ruiter betoverde Minderhoud vandaag de RAI met een prachtige kür. Hij reed een sterke proef en Dream Boy kwam nog beter voor den dag dan gisteren. De overgang naar piaffe was niet helemaal vloeiend, maar dit werd snel hersteld. In de eners struikelde de hengst, waardoor de score iets werd gedrukt naar 81,380%.

Warm onthaal

Net boven Minderhoud eindigde Patrik Kittel, die met luid applaus enthousiast ontvangen werd door het publiek in Amsterdam. Kittel en Delaunay deden het veel beter dan gisteren. De dertienjarige Oldenburgse ruin was meer verzameld en bij elkaar. De kleine hakkeltjes in de verbinding werden door Kittel goed opgelost. Nette score van 82,290%.

Betere balans

Daniel Bachmann Andersen en Blue Hors Don Olymbrio werden zesde. De stoere hengst heeft de afgelopen veel aan kracht gewonnen. Hij heeft geen moeite meer met zijn balans. Tijdens de kür was hij soms nog iets achter het been. Mooie score van 80,400%.

Te druk

Ierse amazone Judy Reynolds volgde hem op een zevende plaats. Met Vancouver K reed ze een kür met een paar kleine fouten. In de piaffes werd het paard te druk en te gespannen en verloor daardoor ritme. Maar de combinatie liet ook onderdelen zien die zo uit het boekje leken te zijn gekomen, onder andere een prachtige passage. Score van 80,290%.

Personal best

Emmelie Scholtens reed op Apache één van haar beste küren ooit en eindigde op de achtste plaats. Perfect op de muziek, alle oefeningen waren afgestemd. Top pirouettes waren het hoogtepunt van de kür: bergop en zakken van achteren, zeldzaam goed.  Jammer genoeg zorgde een fout in de laatste piaffe ervoor dat de combinatie met 79.675 % net onder de 80% bleef.

Losser lijf

Scholtens werd op de voet gevolgd door Antonia Ramel. De Zweedse amazone vormde samen met Brother de Jeu een mooie combinatie die een technisch sterke proef reed. Een fraaie kur, met een aantekening dat de dertienjarige ruin iets losser in het lijf zou kunnen zijn. Verbeteringen tegenover de Grand Prix van gisteren met een score van 78,340%.

Grote glimlach

Thamar Zweistra en Adelinde Cornelissen eindigden vandaag op de elfde en twaalfde plaats. Zweistra leek tevreden te zijn na afloop van haar kür en droeg een grote glimlach. Hexagon’s Double Dutch was iets te hectisch in de piaffe en passage. Zij scoorden 75,625%.

Kostbaar puntenverlies

Adelinde Cornelissen, die haar debuut maakte in de Wereldbekerserie met Aqiedo, kwam uit op 74,875%. Aqiedo liep in Amsterdam zijn allereerste grote indoorwedstrijd. De sensibele Undigo-zoon wilde niet stilstaan tijdens het halthouden en dat betekende kostbaar puntenverlies, maar verder kreeg Cornelissen de KWPN-goedgekeurde Aqiedo goed door de proef. Er was meer rust dan in de Grand Prix op vrijdag. De piaffe en passage waren fenomenaal. De score kwam 74,875%.

Uitslag

Tussenstand Wereldbeker

 

Bron: Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook