Ga naar hoofdinhoud

Zevenjarigen: D’Avie prolongeert Wereldtitel, vijf medailles naar Helgstrand

Severo Jurado Lopez, hier met D'Avie (v. Don Juan de Hus). Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Twee keer goud (voor Jovian en D'Avie), één keer zilver (voor Revolution) en twee keer brons (voor Zhaplin Langholt en Queenparks Wendy). Met die vijf medailles gaat Andreas Helgstrand naar huis, waarschijnlijk meer dan een stamboek ooit op één jonge paarden-WK haalde. De tweede gouden medaille werd vanmiddag zeker gesteld door de zevenjarige D'Avie (Don Juan de Hus x Londonderry) met Severo Jurado Lopez.

Opmerkelijk: niet de kwaliteitsscore (93 vs. 94,4), maar de technische beoordeling (77,214 vs. 75,643) van de Lichte Tour-proef van D’Avie bezorgde hem de eerste plaats voor Hesselhoj Donkey Boy (v.ERA Dancing Hit). De beste Nederlandse prestatie kwam van Henkie (6e/81,186%).

D’Avie omgeturnd tot  topatleet

Wie D’Avie nog kent van zijn jonge jaren, kent hem niet meer terug. Bij Helgstrand op stal werd hij door Severo Jurado Lopez omgeturnd tot een ware topatleet. Al drie keer liep hij mee in Ermelo: als vijfjarige werd hij zesde in de finale, vorig jaar pakte hij de wereldtitel en dit jaar prolongeerde hij die titel. Als het aan de jury die de kwaliteit beoordeelde zou liggen, was D’Avie tweede geworden. Hij kreeg van Ulrike Nivelle en woordvoerder Andrew Gardner bij C en Lars Andersson bij E 93% voor de kwaliteitsonderdelen. Een 8,8 voor de stap, een 9,4 voor de draf, een 10 voor de galop, een 8,8 voor de submission en een 9,5 voor de aanleg. Daarmee kwam hij niet over de score van  Donkey Boy, die voor hem had gelopen. Even was het heel stil in het stadion, waarin de Spaanse fans van Lopez even daarvoor luidruchtig aanwezig waren.  De andere jury (Susanne Baarup bij H en Juan Carlos Campos bij B) gaf de doorslag. Met de hoogste technische score van  de dag (77,214%) was de winst toch nog voor D’Avie.

D’Avie (v. Don Juan de Hus) en Severo Jurado Lopez Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Net niet voor Donkey Boy

Het werd dus net niet voor Hesselhoj Donkey Boy (ERA Dancing Hit x Milan) van Kristin Andresen, die de zilveren medaille van haar hengst overigens alleen aan een tafeltje op de VIP vierde. Hesselhoj Donkey Boy kreeg net zoals in de kwalificatieproef twee 10-en, weer voor de stap en voor de aanleg. Die 10 voor de aanleg blijft omstreden, want voor de overige onderdelen haalde hij een 9,5 (draf), 9,7 (galop) en 8,7 (submission). De bruine elastiekbal heeft ontzettend veel talent en zal met de Deen Jan Møller Christensen waarschijnlijk ver komen, maar goud werd het vandaag ook met de 10 voor de aanleg niet. Donkey Boy scoorde 94,4 op de kwaliteitsonderdelen (hoogste score van de dag), maar zette de derde score neer qua technische beoordeling (75,643%).

Hesselhoj Donkey Boy (v. ERA Dancing Hit) met Jan Möller Christensen Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Drie keer Duitsland

Derde werd Total Hope (Totilas x Weihegold OLD v. Don Schufro) met Isabell Freese met 84,25% (kwaliteit: 92%/technisch: 76,5%) gevolgd door twee andere Duitse paarden. Met een prachtige lichtvoetige proef werd Matchball OLD (Millennium x De Niro) onder Stefanie Wolf vierde (82,993%) en Sisters Act OLD vom Rosencarree (Sandro Hit x Royal Diamond) onder Dorothee Schneider met 81,45% vijfde.

Henkie weer beste Hollander

De Gelders gefokte Henkie (Alexandro P x Upperville) was met Adelinde Cornelissen weer de beste Nederlandse inzending van zijn jaargang. De bruine hengst scoorde een 9,5 voor de stap, een 9,3 voor de draf, een 8,8 voor de galop, een 7,8 voor de submission en een 9 voor de aanleg.  Zijn kwaliteitstotaal kwam daarmee op 88,8%, de proef werd technisch beoordeeld met 73,572%. Henkie liep al vier keer op de Wereldkampioenschappen: in 2016 werd hij tweede in de rubriek voor vierjarigen (beste Nederlandse inzending), in 2017 werd hij zesde (beste Nederlandse inzending), in 2018 achtste en dit jaar was er een zesde plaats met een totaal van 81,186% en daarmee was hij weer de beste Hollander.

Henkie (v. Alexandro P) met Adelinde Cornelissen Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Haute Couture 8ste, Habibi 11e, Hot-Spot 12e

Haute Couture (v. Connaisseur) werd met Dinja van Liere achtste (78,886%), Habibi DVB (v. Don Schufro) die met Mara de Vries na twee jaar proberen de finale haalde kwam tot 75,221% met onder andere een 9 voor de draf (11e) en Hot-Spot PB (v. Dancer) werd met Anne Meulendijks twaalfde (74,543%).

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.