Ga naar hoofdinhoud

Finale WK-selectie zevenjarigen: Ferdeaux met topcijfers bovenaan, favoriet Fleau de Baian 4e

Ferdeaux en Kirsten Brouwer Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Ferdeaux (v. Bordeaux) won in Ermelo het eerste onderdeel van de WK-selectie voor zevenjarigen met een toppercentage van 82,13%. Onder Kirsten Brouwer kreeg hij maar liefst 90,2% voor zijn kwaliteitsonderdelen en 74,06% voor het proeftechnische gedeelte. In zijn proef liep hij super door het lijf, maakte hij geen fouten en het beeld was gedurende de hele proef mooi bergop. Favoriet Fleau de Baian, de volle broer van Parzival, kwam onder Adelinde Cornelissen op een vierde plaats terecht met 78,13%. 

Ferdeaux van Gerrit van Esterik en Joop van Uytert, de nummer 2 van de halve finale, kreeg een 9,5 voor de draf, een 8,8 voor de stap, een 9 voor de galop, een 8,8 voor de submission en een 9 voor de aanleg. Zijn totaalscore van 82,13% is een indrukwekkende overwinning: in het selectieproces werd door nog geen enkel paard boven de 80% gescoord en dat is ook moeilijk in de zware proef voor zevenjarigen.

Favoriet Fleau de Baian vierde

Bart Bax, Adriaan Hamoen, Monique Peutz en Karin Retera waren bij de vijf- en de zesjarigen te volgen met hun beoordelingen, maar bij de zevenjarigen was het lastig om te zien waar het viertal precies waarde aan hechtte in de proef. Fleau de Baian van familie Korbeld en amazone Adelinde Cornelissen kwam net zoals zijn stalgenoten Governor-STR en Henkie als favoriet naar Ermelo na zijn overwinning in de halve finale, maar hij werd op een vierde plaats gezet met een totaalpercentage van 78,13%.

Zijn foutloze proef, waarin hij al zeer veel bevestiging toonde, werd net zoals de proef van Ferdeaux beoordeeld met een technische score van 74,06%, maar hij verloor het op de kwaliteitspunten met een 8,2 voor de draf, een 7,7 voor de stap, een 8,2 voor de galop, een 8,4 voor de submission en een 8,3 voor de aanleg (kwaliteitsonderdelen: 82,2%).

Adelinde Cornelissen en Fleau de Baian Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Foutloze Farzana

De Ampère-dochter Farzana van Yvonne Termeer, die ook internationaal al van zich heeft laten horen, scoorde ook 74,06% voor het technische deel onder Mara de Vries. De merrie, die eveneen zelden steekjes laat vallen in proeven, won het dus van Fleau de Baian op de kwaliteitsonderdelen. De jury gaf een 8,5 voor de draf, een 8 voor de stap, een 8,5 voor de galop, een 8,7 voor de submission en een 8,5 voor de aanleg (kwaliteitsonderdelen: 84,4). Het totaal van Farzana, die in de halve finale nog 8ste was, kwam op 79,23%.

Mara de Vries en FarzanaFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

86,7% voor kwaliteitsonderdelen First Apple

Carolyn De Roo’s Presidents First Apple (v. Vivaldi) maakte onder Patrick van der Meer wel fouten in zijn proef en zijn technische score was dan ook niet zo hoog als die van de reeds genoemde paarden. Hij kwam uit op 69,84%, maar daar tegenover stonden enorme punten voor de kwaliteitsonderdelen (totaal:86,7): een 8,8 voor de draf, een 9 voor de stap, een 8,9 voor de galop, een 7,8 voor de submission (door de fouten) en een 8,8 voor de aanleg. Zijn totaal van 78,22% bracht hem net boven Fleau de Baian op een derde plaats, een flinke stijging ten opzichte van de 7e plaats in de halve finale.

Patrick van der Meer en Presidents First Apple Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Fantastique vijfde, For Gribaldi zesde

De vijfde plaats ging naar de grote Fantastique (v. Vivaldi) met Lynne Maas. Zij kwamen ook boven de 75% uit: 75,87%. Zesde werd de KWPN goedgekeurde hengst For Gribaldi (v. Gribaldi) met Dinja van Liere (75,35%).

Zes door naar WK, scores uit beide proeven tellen

In totaal mag Nederland zes paarden per leeftijdscategorie afvaardigen naar het WK. De paarden met de hoogste scores in de finale worden geselecteerd. Zowel de score van vandaag als die van de tweede ronde op zaterdagochtend telt.

Startlijst en uitslag

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.