Ga naar hoofdinhoud

Xenophon vindt schrappen eindcijfers ‘rampzalig’ voor de dresuursport

Op de General Assembly van de FEI in Montevideo (Uruguay) werd vorige week overeengekomen op internationale dressuurwedstrijden een groot deel van de eindcijfers van het protocol te schrappen. Xenophon, de vereniging die zich inzet voor het behoud en de bevordering van de klassieke rijkunst, vindt deze wijziging rampzalig voor de dressuursport.

De drie eindcijfers voor de zuiverheid van de gangen, de impuls en de gehoorzaamheid zijn geschrapt. Het eindcijfer voor de houding en zit en inwerking van de hulpen blijft wel bestaan. “Dat deze beoordelingen wegvallen is naar onze mening een ramp voor de dressuur. Op deze manier zal er weinig overblijven van de dressuursport”, aldus Susanne Ridderbusch, voorzitter van Xenophon eV.

Negatieve ontwikkelingen

“Het gaat niet lang meer duren totdat we moeten rechtvaardigen om op een paard te rijden. Vermeende dierenrechtenactivisten zullen de verwachte negatieve ontwikkelingen van sport voor hun eigen doeleinden gaan gebruiken. Daarom dringen we er bij de FEI op aan om dit punt opnieuw te bekijken.”

Spanningsstrijd

Eerder liet de Duitse Duitse Hippische Federatie (FN) al weten zich niet te kunnen vinden in het schrappen van de eindcijfers, waarmee juryleden de gelegenheid hadden om de algemene indruk aan het einde van een proef te kunnen samenvatten. Xenophon is het in dit opzicht volledig eens met de FN. “Als de eindcijfers worden geschrapt, kan het voorkomen dat een combinatie hoog scoort omdat het paard de oefeningen technisch correct uitvoert, maar zonder correct lichaamsgebruik. Natuurlijk moet daar rekening mee worden gehouden in de individuele scores. Maar de realiteit is anders. Door de eindcijfers kunnen de juryleden ook nogmaals duidelijk maken dat ze geen spanningsstrijd willen zien, maar echte losgelaten en door het lijf swingende paarden.”

Spectaculair gestamp

“Deze stap gaat de verkeerde kant op. Charlotte Dujardin met Valegro en Helen Langehanenberg met Damon Hill hadden een nieuw tijdperk ingeluid. Terug naar de harmonie en geen spectaculair gestamp met spanning. We vrezen dat ‘showrijden’ opnieuw de overhand krijgt. Dit is dramatisch voor de paarden en geeft een volledig verkeerd signaal naar het publiek. De juryleden zijn nu meer dan ooit verplicht om slecht rijden in elk individueel onderdeel af te straffen. Of dit gaat werken, is twijfelachtig,” besluit Xenophon.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Persbericht

3 reacties op “Xenophon vindt schrappen eindcijfers ‘rampzalig’ voor de dresuursport

  • A. van Duinen

    Eens met Xenophon. Wat zal dat een drama worden voor de paarden! Welzijn staat hier niet voorop, sommige ruiters kunnen zo makkelijk de top bereiken ondanks dat het paard technisch niet correct door het lijf gaat. Een happy athelet is dan ver te zoeken!

  • Tineke

    Die duitsers moeten eens kappen met dat gezeur om vriendelijk rijden… isabelle rijdt op t voor terrein slles behalve vriendelijk… sonke heeft ern fantastisch paard maar we kunnen aan z n handen zien welk ritme die passage en piaffe rijdt. Carl kan fantastisch technisch keurige proeven rijden maar die geven de jury s ook punten zonder dat z n paard ook maar een beetje los gelaten is in z n lijf. Mss ook maar eens kritisch kijken hoeveel klappen Helen Damsey op t los rij terrein geeft met de zweep. En t hardst roepende Monica stond erbij en keek er naar op t los rij terrein. Jammer dat dat juist deze mensen de sport kapot maken. En maar blijven wijzen naar anderen!

  • eddy crul

    Rampzalig is dat niet wat overdreven? De drie eindcijfers voor de zuiverheid van de gangen, de impuls en de gehoorzaamheid zijn geschrapt.Niet erg want op deze werd en wordt toch een cijfer gegeven volgens de punten die de combinatie normaal in totaal krijgt.En dit geldt zeker voor het vierde cijfer namelijk houding,zit en hulpen.Een combinatie dat 70% rijdt zal een zeven of een acht krijgen naargelang wie het is.Een combinatie die 60 % rijdt zal een zes of een zeven krijgen ook naargelang wie het is maar minder doorslaggevend.Een combinatie die met zijn/haar hoofd zit te knikkebollen,met een holle rug rijdt,als een houten klaas op zijn/haar paard zit,geen contact houdt met het paard, die krijgen een 6,7,8 of negen naargelang wie het is.Waar zijn we in de dressuur toch mee bezig. Het is beter dat die vier onderdelen meegenomen worden bij het punten per oefening per lijn en dus op het einde geschrapt worden.Want dit zijn typisch puntenvakken waar de jury (niet allemaal maar wel de meesten)de uitslag kunnen mee manipuleren.De waarheid mag toch gezegd worden? Of is dit de waarheid niet ?vr gr EC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook