Ga naar hoofdinhoud

Dramatische cross Aken: Jung moet zege afstaan aan Auffarth, team GBR wint landenwedstrijd maar verliest paard

Update
Sandra Auffarth met Viamant du Matz Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Er gebeurde vanmorgen veel in de cross van de korte 4* eventingwedstrijd in Aken. De moeilijke cross leverde her en der problemen op. Zelfs voor Michael Jung, die door het oog van de naald gekropen leek te zijn met zijn zege. Maar de Duitse alleskunner kon zijn koppositie met fischerChipmunk FRH (v. Contendro I) na de dressuur en het springen niet handhaven, na afloop van de cross werd de fout op hindernis 14 toch nog aangerekend en ging de zege naar Sandra Auffarth . Het team van Groot-Brittannië won de landenwedstrijd, maar blij zal TeamGB niet zijn geweest. Regerend Wereldkampioen All Star B moest na de cross van Aken worden ingeslapen.

De cross in Aken was uitdagend en met moeilijke combinaties. Het lukte ook niemand om binnen de tijd te finishen. Twee combinaties uit de top vijf na de eerste twee onderdelen vielen uit in de cross. Zowel Tim Price als Ros Canter kwamen met hun paarden in de problemen op de combinatie hindernis 16. Price’s Falco (v. Cardenio 2) stopte op 16c, het oog, en de ruiter moest van zijn paard om hem van de hindernis te krijgen.

Wereldkampioen All Star B ingeslapen

Maar echt triest werd het voor regerend wereldkampioen Rosalind Canter. Haar gouden KWPN’er Allstar B (v. Ephebe for Ever), sprong half langs 16d, een smalletje, en tikte daarbij met zijn voorbeen de hindernis hard aan. Geblesseerd moest het paard met een paardenambulance afgevoerd worden en later op de middag maakte Aken bekend dat de topeventer op advies van veterinairs is ingeslapen.

Fout op hindernis 14

Ook Michael Jung had met zijn eerste paard Kilcandra Ocean Power (v. BGS Ocean View) een langsloper op 16d. Maar met zijn toppaard fischerChipmunk, waarmee Jung aan de leiding ging na twee onderdelen, leek het in eerste instantie goed te gaan op een hachelijk moment na op hindernis 14.

Daar leek Jung met de 14-jarige Hannoveraan de rode vlag te missen en dat bleek uiteindelijk ook zo te zijn. Er kwamen 15 strafpunten bij op het conto van Jung en dat deed hem zakken van plaats 1 naar 8.

Toprondjes van Auffarth en Hoy

In eerste instantie als tweede, maar nu dus als winnaar eindigde Sandra Auffarth die met Viamant du Matz (v. Diamant de Semilly) een topronde had. De Duitse klom van de vijfde plaats en met ook 1,2 tijdfouten finishte ze met -29.5. Ook de 61-jarige Andrew Hoy reed een fantastische cross met een even fantastische Vassily de Lassos. De dertienjarige zoon van Jaguar Mail kwam nergens in de problemen en kwam slechts één seconde te laat over de meet. De Australiër klom op van de negende naar de tweede plaats met -30.5.

Tom McEwen verspeelde met Toledo de Kerser (v. Diamant de Semilly) zijn tweede plaats na twee onderdelen door de 6,4 tijdsoverschrijding. De Brit eindigde met -32.8 als derde. Joseph Murphy maakte de top vier vol met de Duits gefokte Calmaro (v. Carpalano).

Landenwedstrijd voor de Britten

Het team van Groot-Brittannië won overtuigend de landenwedstrijd met 109.30. Na de dressuur en het springen stonden de Britten al op kop. Het uitvallen van Ros Canter had geen invloed meer op de einduitslag, maar blij zullen ze niet meer zijn geweest na het vreselijke nieuws over het inslapen van All Star B.

Klik hier voor de uitslag.

2 reacties op “Dramatische cross Aken: Jung moet zege afstaan aan Auffarth, team GBR wint landenwedstrijd maar verliest paard

  • Ook Aken zal in het kader van het dierenwelzijn toch na moeten gaan denken!!
    Hier lijkt het meer over het ego van de parcoursbouwer te gaan.

  • Ingrid

    Inderdaad, dierenwelzijn is hier ver te zoeken!
    Erg triest dat zulke prachtige dieren zo moeten sterven omdat men geen grenzen meer kent
    Hopelijk komt hier snel verandering in!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook