Ga naar hoofdinhoud

Van Liere en Hermès naar 86,74% in Aken: Nederland heeft een nieuwe wereldtopcombinatie

Dinja van Liere met Hermès (v. Easy Game) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het ongeloof is van Dinja van Lieres gezicht te lezen als ze haar score ziet in de Aachener Soers: 86,74% in de kür. Maar dat ongeloof hoeft er niet te zijn: Met Hermès laat ze dressuur er uit zien alsof het allemaal vanzelf gaat. En ze krijgt de bijpassende de jurywaardering daarvoor. De Nederlandse dressuur heeft een nieuw gezicht en een nieuwe wereldtopcombinatie waarmee de Von Bredows, Dujardins, Dufours en Werths van deze wereld voortaan rekening moeten gaan houden. Voor de Nederlandse dressuur ziet de nabije toekomst (WEG 2022, EK 2023 en Spelen 2024) er na dit weekend opeens een stuk rooskleuriger uit. Isabell Werth gaat als laatste starter verrassend over die score: 88,335% (met ook een paar Werth bonuspunten). Met Quantaz, die het volgende jaar (WEG), de kar moet gaan trekken als opvolger van Bella Rose en Weihegold.

Horses.nl zag het al voor zich dat de namen van Dinja van Liere en Hermès op het Deutsche Bank Stadion geplakt zouden worden. Maar daar stak Isabell Werth met Quantaz een stokje voor. Quantaz liep drie slagen beter dan in de Grand Prix van vrijdag (waar hij vierde werd) en kwam verrassend sterk voor de dag in de kür, dat moet gezegd. En Werth ging er ook van uit dat de juryleden haar op één gingen zetten door demonstratief geen Werth-vuist, maar één vinger omhoog te steken na haar proef. Het zou ook als een waarschuwing naar de jury opgevat kunnen worden die de laatste punten nog moesten invullen.

Isabell Werth en DSP Quantaz Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Wie het protocol van Isabell Werth wat nader bekijk ziet dat daar nog wel een paar Werth-bonuspuntjes op staan: twee 7’s, twee 6,5-en en een 5 voor de verzamelde stap, een 8 (?) drie 6,5-en en een 6 voor de uitgestrekte stap, drie 8-en en twee keer een 8,5 voor de overgangen piaffe-passage, die toch echt niet helemaal vloeiend waren. In ieder geval niet zo vloeiend als die van Dinja van Liere en Hermès (drie 8,5-en en twee 8-en). En ook qua vanzelfsprekendheid en lichtheid moet Werth Quantaz overall nog een beetje meer meehelpen voor het oog. Susan Hoevenaars zag dat anders en gaf Werth een 10 voor de harmonie en Van Liere een 8.

Twee juryleden hebben Dinja technisch bovenaan en daar is het verschil ook niet zo groot (80,2 vs. 80,95%), de artistieke score maakt het verschil groter (ook al reed Werth naar het eind toe wat voor op de muziek).

Hermès en Dinja: harmonie, lichtheid en vanzelfsprekendheid

Goed, de twee deden niet veel voor elkaar onder en Dinja van Liere heeft nog niet de ervaring om al op ‘bonuspunten’ te kunnen rekenen. Zeuren is ook eigenlijk ongepast na zo’n Aken-debuut.

Op de afgelopen twee kampioenschappen hebben we het gezien: harmonie, de perfecte combinatie van rust, ontspanning en aanspanning, daarmee worden de punten verdiend. Precies daar ontbrak het aan bij de Nederlandse combinaties op de afgelopen kampioenschappen om voor de medailles mee te kunnen doen. En precies dat hebben Hermès en Dinja van Liere wel: ze laten dressuur er makkelijk uit zien.

De kür was een aaneenschakeling van hoogtepunten, maar vooral: harmonie, lichtheid en vanzelfsprekendheid. En met deze combinatie heeft Nederland voor de komende kampioenschappen opeens betere kaarten.

Bondscoach Alex van Silfhout feliciteerd Dinja van Liere Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Duitsland wint Nations Cup, Nederland tweede

De Nations Cup van Aken wordt gewonnen door de Duitsers. Bij de 15 plaatsingspunten uit de Grand Prix komen er maar 7 bij (Von Bredow-Werndl 1 GPS, Werth 1 kür en Wandres 5e in kür). 22 totaal. Nederland komt op een totaal van 43 plaatsingspunten met de tweede plaats van Van Liere, de vierde plaats van Van Gasselt in de GPS en de zesde plaats van Denise Nekeman in de kür (Thamar Zweistra kwam uit op plaats 7 in de GPS). De derde plaats is voor Groot-Britannië.

Denise Nekeman naar vet record: 79,405%

Die zesde plaats van Denise Nekeman en Boston STH is ook zeker het bespreken waard. De combinatie blijft zich nog steeds ontwikkelen op het hoogste niveau en lieten werkelijk een super kür zien in Aken. De jury komt in de buurt van de 80% met 79,405% en dat is een nieuw record voor de combinatie.

Denise Nekeman en Boston STH Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Charlotte Fry derde

Charlotte Fry, die ook niet van ophouden weet dit seizoen (Tokio, Hagen en nu weer Aken met twee paarden), stuurde Dark Legend (v. Zucchero) naar 83,675%. Weer een record gebroken. Net zoals met alle ritten op Everdale in Aken en met Glamourdale in de Spécial van Aken.

Fiontini past Kittel beter

Ook drievoudig Wereldkampioen Fiontini (v. Fassbinder) loopt naar een record in de Soers met 83,41%. Dat Andreas Helgstrand deze zomer besloot om de merrie bij Patrik Kittel onder te brengen was een slimme zet. Daar waar de baas zelf vaak heftig moest inwerken op de merrie in Grand Prix-proeven, ziet het er met Kittel veel beter uit.

Uitslag

Bron: Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook