Ga naar hoofdinhoud

WDR zet paardensport opnieuw in kwaad daglicht

In aanloop naar het grootste paardensportevenement ter wereld, CHIO Aken, heeft de Duitse zender WDR gisteren een bijdrage uitgezonden die de paardensport in een kwaad daglicht stelt. In een samenraapsel van oude en al eerder uitgezonden beelden gooit WDR in een uitzending van het programma Quarks, hetzelfde programma dat vorig jaar vlak na Aken soortgelijke beelden uitzond, van alles op één hoop om daarmee de paardensport in diskrediet te brengen. 

Paardensportjournaliste Kim Kreling heeft vandaag op dressursport-deutschland.de direct furieus gereageerd op de uitzending van Quarks. In een column stelt zij dat er in de uitzending van alles op één hoop wordt gegooid en dat er onjuiste conclusies werden getrokken. “Het ging om paarden die in oorlogen gestorven zijn. Paarden die vroeger een machtsmiddel waren van heersers. De rensport, waarbij het alleen om geld zou gaan. De springsport die alleen maar vanuit imagogronden beoefend zou worden en natuurlijk de dressuursport, waarbij ruiters die hun paarden niet kwellen, eerder uitzondering zouden zijn dan regel”, begint Kreling haar commentaar. Kreling noemt het pijnlijk hoe oppervlakkig en vaak ook fout de commentaren van zogenaamde experts zijn in de uitzending. De toon die uitgaat van de uitzending – vandaag de dag is het paard vooral een middel om geld te verdienen – vindt Kreling aanmatigend, beledigend en vooral niet waar.

Commentaar Horses.nl

De redactie van Horses.nl heeft gesignaleerd dat beelden in de uitzending in veel gevallen oud zijn, al eerder vertoond en bovendien op zo’n manier gemonteerd dat er een vertekend beeld ontstaat. Daarmee werkt een gerespecteerde zender als WDR, bovendien mediapartner van CHIO Aken, mee met het op een negatieve manier neerzetten van de paardensport. Toch meent de redactie van Horses.nl dat het nieuwswaardig is dat de WDR er voor kiest om de paardensport op zo’n manier naar voren te brengen. Bezoekers van horses.nl die de beelden willen zien, kunnen dat via deze link

Bron: Horses.nl

11 reacties op “WDR zet paardensport opnieuw in kwaad daglicht

 • Karel de Lange

  Niet de WDR maar de paardensport zelf stelt zich met deze beelden, die overigens vandaag de dag nog steeds overal te zien zijn, in een verkeerd daglicht. Als Horses onweerlegbaar kan aantonen dat dit niet meer het geval is, had ze een punt. Wat Horses nu probeert te doen is de WDR te verwijten dit leed aan het licht te brengen en daar schieten het welzijn van de paarden en de kwaliteit van de sport niks mee op.

 • Dick de Jong

  Hiermee blijkt dat niet alleen de Nederlandse media is geinfiltreerd door dierenrechten extremisten die door suggestief gebruik van beeldmateriaal (zo knippen en plakken dat er van het originele materiaal niets meer overblijft en het geheel totaal uit de context wordt getrokken) probeert het publiek te beinvloeden.
  Dit heeft niets meer met journalistiek te maken maar is pure propaganda voor extreme organisaties als PETA.
  Het is een schande dat dit soort programma’s met publiek geld worden gemaakt en uitgezonden.

 • Margriet Jonk

  Het trieste van dit alles is, dat er blijkbaar WEL soortgelijke docu´s gemaakt worden OMDAT dit soort rijerij nog aan de orde van de dag is.
  En dat de massa dit soort rijden nog steeds prachtig vind, terwijl het alleen maar spastisch aangeleerde kunstjes zijn.

  Hoe de docu samengesteld is, kan een punt van discussie zijn . Echter het misbruiken van de paarden, het kwellen en knevelen heeft wel degelijk plaats gevonden. Daar doen oud beeld materiaal of recent, niet toe.

 • Brigitte de Graaf

  Het commentaar van Albert Voorn, zijn bekentenis, en het gesprek met de dame aan het eind van de docu, MET ook haar bekentenis hoe zij vroeger reed, spreekt toch boekdelen?
  Wij gaan gewoonweg verkeerd met de paarden om. Nee, niet allemaal, maar velen wel.

 • Huib Valkenburg

  Helaas begrijp ik niet waarom u stelt dat de WDR, de paardensport in een negatief daglicht zet. Het zijn de getoonde ruiters die dat doen….. mijn grote vriend, Albert Voorn, verwoordt het goed, daar zou uw artikel over moeten gaan. Of de beelden recent of oud zijn is niet belang, onlangs werd een 7 jarige Nederlandse hengst gepresenteerd met een soortgelijke voorbereiding. Mochten paarden kunnen huilen zoals honden dan zouden we in Europa gek worden van het gejank. Mijn kostbare sportpaarden lopen altijd in een groep van minstens 4 paarden, minstens 12 uur per dag buiten, op meer dan 20 hectaren weiland, daar ging het ook over, het houden van paarden in stallen.

 • Engel K

  Het is niet de WDR, het zijn geen dierenactivisten, het zijn de ruiters en eigenaren die de ruitersport schade toebrengen. Als het door blijft gaan zal de politiek ingrijpen en wordt de paardensport verboden. Albert Voorn draagt iets goeds bij. Het zou nog mooier zijn als hij zijn medailles zou teruggeven, niet omdat hij ze niet verdient, verdient heeft hij ze zeker, maar het zou een gebaar zijn wat zijn gelijke niet kent….

 • guido

  Verleden jaar ben ik zoals al 50 jaar weer naar Aachen gegaan altijd op donderdag vanaf 10.00 uur kijk ik na het inrijden van dressuur en springen totdat de springwedstrijd begin heb kaarten voor zitplaats soms gaat vriendin mee maar verleden jaar ze wil niet meer naar een wedstrijd van paarden gaan ik wist niet wat ik zag bij het inrijden dressuur het verschil tussen dressuur van de samengestelde wedstrijd en de zware klasse ik verschrok mij bij de eerste ging het op natuurlijke wijze zonder veel druk met een normale trens bij de andere zwaar gebruik makend van sporen en zweep en hoofd tegen de borst van paard ruiter stond in verbinding met trainer via microfoon en oortjes paard kon geen kanten op moest onder zware druk alles uitvoeren wat ruiter van hem en haar vroeg . Ik zei toen bij mij zelf is dit nog sport met paarden of is dit dierenmishandeling alleen voor het geld doen vele ruiters dingen wat niet bij een paard hoort gedaan te worden . ik heb toen tegen haar gezegd dit is geen sport meer maar geldklopperij het paard moet zo snel mogelijk geld terug verdienen . ik ga nooit meer kijken mijn twee paarden lopen als drie en vier jarige met goede afstamming al vanaf hun geboorte 24 op 7 in de weide . en tot slot nog iets uit diergeneeskundig Memorandum sport paarden . paarden worden tegenwoordig gezien als statussymbool hoe succesvoller het paard hoe hoger eigenaar en ruiter in aanzien staan vandaar ook dat vandaag de dag bedragen van 6 nullen voor paarden worden geboden . in principe een emotionele waarde die afhankelijk is van zijn prestatie want wanner dat zelfde paard zijn been breek wordt zijn waarde ineens per kilo berekend ……….. !
  Ik ga NOOIT MEER NAAR AACHEN al woon ik er maar 35 km vandaan .

 • A. van Duinen

  Zojuist de documentatie van Quarks volledig bekeken en ik vond het een mooie uitzending die verteld hoe het paard al eeuwenlang de mens begeleid in gevechten en oorlogen tot aan nu het recreatie -en sportpaard. Eigenlijk moeten wij, de mens, dankbaar zijn dat ze bestaan voor onze lol en het geld wat er mee verdient wordt. Albert Voorn heeft het heel mooi geformuleerd in de uitzending; als wij echt houden van paarden dan zouden wij geen sport beoefenen met paarden en geld verdienen over de rug van het paard.

  Helaas is zoals Horses het schrijft een vertekend beeld pas dan vertekend als het zodanig gemonteerd is dat elke seconde nep is maar jammer genoeg voor de paarden wordt er zeker wel op een verkeerde manier omgegaan met de paarden op het voorrij terrein van het CHIO Aken. En is het begin stukje een samenvatting van de eerder uitgezonden documentatie van vorig jaar. Het is juist goed om de misstanden in de paardensport aan te blijven kaarten en dat mensen steeds weer op de feiten worden gedrukt dat het allemaal niet zo mooi is als het lijkt. Ik hoop dat Horses deze artikelen blijft uitbrengen en eventueel zelf eens op onderzoek gaat en in gesprek gaat met alle soort van paardenmensen met een kritische blik. Want laten we wel wezen een happy paard die op geen enkele manier schreeuwt van pijn of ongemak is het mooiste wat er is en is zo zo simpel! Gewoon luisteren naar je paard!

 • A

  Horses mag best wat kritischer worden mbt de misstanden die er zeker zijn. Ongenuanceerd kritiek wegwuiven is niet goed. Doorgaan met de praktijken die simpelweg aangetoond kunnen worden schaadt de paarden hobby. En ja, met wellicht tot gevolg dat wedstrijden worden verboden of aan banden gelegd.

 • Piet Loof

  Het is een kwestie van tijd. Ga zo door en het schip ramt op de kade van de publieke opinie. Bewondering voor dhr Vroon, maar de rest ? De boodschapper vermoorden ipv in een hoekje gaan zitten schamen voor wat een dier wordt aangedaan? En IEDEREEN weet het! Alleen de hele publieke opinie nog niet, Blijf vooral dierenliefhebbers voor extremisten uitmaken ipv te luisteren naar redelijke stemmen. Dan wordt dit misbruik terecht nog eerder verboden.

 • eddy crul

  Toen ik 20 jaar geleden als paardenliefhebber onder lichte dwang van mijn dochter en mijn vrouw in de dressuurdiscipline stapte,had ik al vlug door dat er heel wat niet klopte.Zowel in de manier van behandelen van paarden als van de manier van rijden als in de correctheid en eerlijkheid bij de nationale federaties. De scheefgroei in de dressuur was toen al zo groot dat ik ze toen al onaanvaardbaar vond.In deze begin jaren vond ik niet de juiste manier en allicht ook niet de moed om mij daar heftig tegen te verzetten.Trouwens werd mijn verzet vanuit diverse kanten direct in de kiem gesmoord. De meeste bovenstaande reacties laten nu zien dat er er verandering op komst is. Dank zij het internet kunnen nu de misnoegde paardenliefhebbers hun gedachten neerschrijven en protest voeren tegen deze scheefgroei.Het aantal van die misnoegde vooral dressuurliefhebbers groeit met de dag en dit is een goede zaak. En we zijn ook niet meer alleen, Als WDR de moed heeft dit uit te zenden dan zullen er nog volgen.
  Ondanks de verwijten dat wij “criticasters” naar ons hoofd gesmeten worden mogen we vooral NIET OPGEVEN .vr gr EC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook