Ga naar hoofdinhoud

Emmelie Scholtens: ‘Ik wil ook mama zijn’

Emmelie Scholtens met Desperado. Foto: Daniëlle Smits/ www.arnd.nl

In de serie 'Aftellen naar CHIO 2022' op de website van het CHIO Rotterdam komt Emmelie Scholtens aan het woord. De dressuuramazone vertelt over het moederschap, het WK in Herning en natuurlijk het CHIO in Rotterdam. Scholtens is na de bevalling van haar dochter weer voor 80% aan het werk: "Mijn fanatisme is niet minder hoor en de motivatie is hetzelfde gebleven, maar ik wil ook mama zijn."

Emmelie Scholtens vertelt: “Het gaat goed met mij ! Er is wel een en ander veranderd, maar alles positief. Met onze dochter gaat het goed, ze is nu 3 maanden en een lief, vrolijk meisje. Ze is heel makkelijk en gaat bijna overal mee naar toe. Met de paarden gaat het ook heel goed. Ze hebben het door mijn zwangerschap een poosje wat rustiger gehad, maar zijn nu weer heerlijk aan het werk. Desperado N.O.P. en Indian Rock lopen Grand Prix en ik heb sinds kort Las Vegas onder het zadel, allemaal goedgekeurde KWPN hengsten. Alles is fit en ik hoop natuurlijk dat dat zo blijft.”

Met twee paarden naar het CHIO

Sinds het EK in 2019 heeft Emmelie niet meer in Rotterdam gereden. “Eerst was er Corona en vorig jaar was Desperado N.O.P. geblesseerd. Maar nu hoop ik weer met twee paarden aan de start te kunnen komen, zowel in de nationale als de internationale tour. Het is nog niet helemaal zeker wie ik in welke rubriek zal starten, maar ik ga ervoor. Ik ben na mijn zwangerschap weer voor 80% aan de gang. Het is niet de bedoeling dat ik zoveel ga rijden en lesgeven als voorheen. Ik heb niet voor niets een kindje en het bevalt goed zo. Mijn fanatisme is niet minder hoor en de motivatie is hetzelfde gebleven, maar ik wil ook mama zijn.”

‘Als ik goed rij, zou een teamplaats moeten kunnen’

We vragen Emmelie of ze denkt dat ze aanspraak kan maken op een teamplaats voor het WK in Herning dit jaar. Emmelie praat steeds makkelijk en enthousiast, maar nu wordt het stil en denkt ze even na. “Uhmmm, dat is lastig. Ik hoop het natuurlijk wel, maar iedereen hoopt dat. Ik heb twee kwaliteitsvolle paarden en als ik goed rij zou het moeten kunnen, maar je weet maar nooit, het moet nog wel gebeuren. Voor het team is het natuurlijk een aderlating dat we Edward moeten missen, maar het is wat het is. De komende weken zullen uit moeten wijzen waar we staan. Ik denk dat na het NK van komend weekend en Exloo wel een en ander duidelijk zal zijn. We hebben nieuwe en vaste combinaties, dus op dit moment is het moeilijk een inschatting te maken.”

Apache

“Als ik aan Rotterdam denk, denk ik aan het CHIO, want ondanks dat ik vrij dichtbij woon, kom ik er verder nooit. Jullie concours vind ik prachtig en vooral met de helaas overleden KWPN hengst Apache heb ik er mooie herinneringen aan. Het allermooiste aan het CHIO vind ik het bos waarin het concours gehouden wordt. Ja ik ga er graag heen.”

‘Verdrietig hoe er over paardensport wordt gesproken’

“Ik hoop dat we mooie sport kunnen laten zien in Rotterdam. Ik ben een positief ingesteld mens en ik word er verdrietig van hoe er momenteel over de paardensport gesproken wordt. Die mensen weten niet waar ze over praten. Onze paarden zijn sportpaarden, dat is heel anders dan bijvoorbeeld recreatiepaarden. Onze paarden zijn een soort huisdieren. Ze willen bij ons zijn, voor ons werken en niet de hele dag buiten staan. Onze paarden zijn ook echt voor de sport gefokt. Dit bijvoorbeeld in tegenstelling tot circusdieren. Die zijn gevangen gezet en moeten kunstjes doen, daar ben ik het ook niet mee eens. Maar onze paarden krijgen een topverzorging en doen het graag, het zijn echte sporters en zoals wij zo goed mogelijk voor onszelf zorgen door middel van beweging en voeding, doen we dat ook voor onze paarden.”

Bron CHIO Rotterdam

6 reacties op “Emmelie Scholtens: ‘Ik wil ook mama zijn’

 • Janine

  Heel apart dat nu topsportpaarden en recreatiepaarden tegenover elkaar worden gezet. Alsof die laatste niet goed verzorgd zouden worden. Op deze paarden rust in elk geval niet de druk van het moeten presteren vanwege het geld ( dekhengsten, verkoopwaarde, belang sponsors enz )

 • Gretha

  Inderdaad Janine, ik denk dat juist een paard die lekker op de wei staat en niet heel veel hoeft te doen een heel mooi leven heeft!

 • Carmen

  “Onze paarden zijn sportpaarden en huisdieren, ze willen graag bij ons zijn en niet de hele dag buitenstaan.” Dan ben je idd echt een sportruiter en gebruik je paarden als middel voor jouw sportieve doelen. Koste wat het kost en totaal voorbijgaand aan wat een paard nodig heeft om fysiek en mentaal gezond te zijn. Zonde en vooral heel erg dom en egocentrisch. Een zeer slecht voorbeeld voor ruiters. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de schadelijke manier van trainen en de veel te strakke neusriemen. Let wel, ik rij en train zelf graag, ben geen ‘geitenwollensollenpaardenmeisje.’ Maar ik kan steeds slechter tegen dit soort uitspraken en dit soort manieren van trainen. Topsport met dieren mag van mij verboden worden.

 • Liseon Kamper

  Wat is het toch jammer dat wij paarden liefhebbers niet voor elkaar opkomen. Een positief geschreven artikel, en dan toch weer een reactie “Geen druk, lekker in de wei en weinig doen””Bij ons hebben ze het ook goed”.
  Ze heeft het over de topsport die zij beoefend, en valt de andere liefhebbers toch niet aan?!
  We moeten juist voor elkaar gaan opkomen, en niet tegen elkaar zijn in deze prachtige paardenwereld. Een ieder probeert zo goed mogelijk voor zijn of haar paarden te zorgen. Laten we dat ook uitstralen naar de niet paarden mensen. Er wordt al genoeg gevochten.

 • Karen

  Ik begrijp niet waarom de sportpaarden ook niet een normale weidegang krijgen? Het is echt zo triest voor deze dieren, en dan de druk, de trainingsmethoden, de veel te strakken neusriemen.
  Ik ben ook geen geitewollen sok, ik rijd graag, train graag, maar het lijkt alsof heel veel topruiters , het gevoel wat ze ooit voor deze prachtige dieren hadden en de liefde voor de sport helemaal kwijt zijn.

 • Sjak Arts

  Een lijst met aanbevelingen ten aanzien van het welzijn,opgesteld door een studiegroep van het Franse Parlement, gericht aan het Frans Olympisch Comité. Deze studiegroep eist in bedekte termen, dat deze aanbevelingen tijdens de komende Spelen worden geïmplementeerd. Zij kunnen dit eisen omdat de Franse Regering hoogst waarschijnlijk een belangrijke financiële vinger in de pap heeft.
  Zal Emmelie de komende tijd toch wat ‘aanpassingen’ moeten doorvoeren…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.