Ga naar hoofdinhoud

Moerings met Ipsthar naar overwinning GP Geesteren

Bas Moerings met Ipsthar. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

In de 1,50 m Grote Prijs van Geesteren was de eerste helft van het deelnemersveld al terug op stal voordat de eerste nulronde werd opgetekend. Er stond een lastig basisparcours op het Twentse gras. De 40ste starter, Hessel Hoekstra vormde de allereerste foutloze combinatie met Icoon VDL (v. Bubalu VDL). Ook laatste starter Bas Moerings mocht met de zelfgefokte negenjarige KWPN-hengst Iphstar (v. Denzel vh Meulenhof) naar de barrage, waarin hij als enige foutloos bleef en daarmee de winst verzekerde. Hoekstra werd prachtig tweede. De Duitse Nina Piasecki was met Sheikh (v. Stakkato) derde.

Het basisparcours was met recht lastig te noemen. Vooral de driesprong en de zwart-gele combinatie waren moeilijk, maar er vielen balken op alle hindernissen. Van de 49 starters kwamen er slechts drie uiteindelijk zonder fouten aan de streep. Het leek er zelfs lange tijd op, dat er een barrage tussen de vierfouters zou komen. Olympisch kampioenen Ben Maher en Explosion W (v. Chacco-Blue) hadden CSI Twente uitgekozen voor hun rentree in de aanloop naar het WK in Herning. Maar ook zij hielden het niet droog. Aan de streep stonden er zelfs 12 strafpunten op de teller. De winnaar van 2019, Maikel van der Vleuten, kreeg met Dywis HH een springfout, maar hield de schade beperkt tot één balk en werd uiteindelijk zesde.

Drie naar de finale

Hessel Hoekstra was de 40e strater met Icoon VDL. Met wat geluk in de lastige combinatie aan het einde van het parcours, kwamen Hoekstra en de vermogende bruine als eerste zonder fouten door de basisomloop. Drie-na-laatste starter Nina Piasecki reed met haar Sheikh een keurig (haast onopvallend) rondje naar de nul. En toen was er dus toch een barrage. Ook laatste starter Bas Moerings hield met Iphstar het hoofd koel en werd de derde barrage-kandidaat.

Verloop barrage

Hessel Hoekstra opende het bal voor de winst in de barrage. Icoon ging mooi in het ritme over de eerste hindernissen, maar raakte een balk op de golvenhindernis halverwege. Daarna werd het gas wat meer opengetrokken. De combinatie finishte snel, in 39,96 seconden. Piasecki had op hindernis twee al een balk en voerde daarna het tempo flink op, maar dat kostte haar een balk. De Duitse finishte in 42,11 seconden. Bas Moerings mocht het als laatste proberen, met de van nature snelle Ipsthar. De opdracht was foutloos blijven. Moerings opende met bravoure. De lijn naar de lastige combinatie werd overwonnen en ook de laatste hindernissen bleven liggen. Dat was maar goed ook, want de tijd van Hoekstra bleek erg snel. Maar de winst – en de auto – was voor Moerings.

Uitslag

2 reacties op “Moerings met Ipsthar naar overwinning GP Geesteren

 • Ghislaine Belvroy

  Beste lezer van mijn onderstaande verhaal en Mirjam Hommers, mooi stuk om te lezen. Prachtige foto van Arnd Bronkhorst. Ik lees dat er CSI Twente in Geesteren Grote Prijs parcours 1.50m wordt aangeven. Ik zie op startlijst hoogte 1.55m staan Scheelt toch 5cm voor de combinaties. Het was een pittig parcours

  Respect voor de deelnemende combinaties + de weloverwogen ruiters/amazones die kozen om dit parcours niet uit te rijden. Wil ik graag extra benoemen omdat dit ook bij de sport hoort, je bent een levende combinatie en zit samen in een moment.

  Persoonlijk ben ik een fan van ruiter Ben Maher, omdat hij in verleden met een Namelus R Tripple X III reed. En voor mij is Namelus R die door Stal Roelofs is gefokt, mijn git zwarte vierbenige ‘held’. En deelname Ben Maher HIER na een seizoen 2021 waar hun beiden de aller beste tijdens Olympische Spelen waren: Een FANTASTISCHE eyecatcher om te zien. Waar je misschien als kijker meteen ‘verwachtingen’ voor jezelf inprint

  Voor mij was het een beetje ‘spannend’ maar ik had mezelf een ‘doel’ gesteld dat ik Ben Maher graag persoonlijk wou spreken. Na zijn rit ’trok ik mijn stoute schoenen aan’ en ging ik opzoek naar deze ‘unieke’ combinatie, nadat ze écht klaar waren voor deze dag.

  Ben was rustig en Explosion W had nog de adrenaline in zijn ogen, prachtig om te zien. Ben vertelde dat Explosion W een lange wel verdiende vakantie had gehad. Hij alle vertrouwen heeft, dat de prestaties binnenkort weer op nivo zitten. CSI Twente was immers gekozen als zijn rentree in de aanloop naar het WK in Herning. En alles kan niet meteen ‘goed genoeg gaan’ dat maakt deze sport zo bijzonder. Explosion W is zoals hij omschreef ‘amazing horse’ om mee te werken

  Als amateur paardenliefhebster in Twente, schrijf ik dit vanuit mijn ❤️ Mijn spontane prachtige belevingen in Geesteren kwamen op het juiste moment in mijn leven!!! Met een big smile kijk ik terug naar dit weekend.

  Organisatie CSI Twente wat hebben jullie het samen goed georganiseerd! Samen met alle andere bezoekers in Geesteren staat 2022 op de kaart.

  Dit werd voor mij mede mogelijk gemaakt door GRAND PRIX SALES partners: CSI Twente

  Warme groet, Ghislaine Belvroy

 • Als er een wereld ruiter opgezeten had was het dan beter gegaan had toch niet gekund Top Bas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook