Ga naar hoofdinhoud

Dierenrechtenactivisten falen in poging EK te verstoren

Marc Houtzager komt door de driesprong terwijl een dierenactiviste door zijn pad loopt. Foto: Petra Kerschbaum, www.eqwo.net.
Een groepje dierenrechtenactivisten probeerde vanmiddag in de tweede manche om de individuele Europese medailles het kampioenschap te verstoren. Met de tekst 'Stop horse slavery' op hun blote lijven geschreven renden ze door het parcours waar Marc Houtzager en Sterrehof's Calimero (v. Quidam de Revel) net aan waren begonnen.

“Ik wil aan die idioten niet teveel woorden verspillen”, zegt Marc Houtzager na afloop. “Maar na de tweede hindernis hoorde ik lawaai van de tribunes komen. Ik dacht even dat ik een verkeerd parcours had gereden, maar realiseerde me dat ik gewoon goed reed. Op een gegeven moment zag ik ze wel, vooral bij de driesprong. Ongelooflijk hoe koel Calimero is. Het was een heel kabaal en gedoe, maar hij bleef gewoon gefocust op zijn werk.”

De activisten maakten deel uit van de Vegan Strike Group, die eerder dit jaar ook protesteerden bij een stierengevechten in Spanje en Colombia. In dat laatste land kwam één van de activisten in het ziekenhuis terecht na zijn actie.

Fout kwijtgescholden

Met alleen een tijdfout kwam de combinatie aan de finish. Maar dat strafpunt werd hem door de jury kwijt gescholden. “Tussen  2 en 3 keek ik om, dat kostte tijd. En misschien heb ik ook hier en daar wel een extra galopsprong gereden, dat weet ik niet precies. Maar zo’n gedoe kost altijd een beetje tijd en met een scherpe toegestane tijd, kost dat ook gelijk een strafpunt. Goede beslissing van de jury.”

Een dierenactiviste brengt Marc Houtzager, Sterrehof’s Calimero en zichzelf in gevaar door de driesprong in te rennen. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Twee opties voor de jury

Stephan Ellenbruch, zelf topjurylid en voorzitter van het FEI-springcomité, verklaarde na afloop dat er in een soortgelijke situatie twee opties zijn. “De eerste is: de jury constateert dat het gevaarlijk is en staakt het parcours door te bellen. Dan mag de ruiter, als de gevaarlijke situatie voorbij is, het parcours voortzetten op de plek waar hij gestopt is door de jury. De tweede mogelijkheid is dat de deelnemer zelf aangeeft dat hij niet verder kan gezien, de veranderde of riskante situatie. Dan wordt de rit ook gestaakt en weer vervolgd op de plek van staking als de situatie weer is genormaliseerd.”

Uit je ritme

“Juryleden staken niet graag een rit, omdat dit in principe altijd in het nadeel van de deelnemer is. Je bent dan uit je ritme en je concentratie gehaald. Vandaar die tweede optie, waarbij de jury de nieuw ontstane situatie nog aanziet, maar de ruiter kan aangeven dat hij liever stopt.”

Hoogst zelden

In principe is de jury altijd gerechtigd om strafpunten kwijt te schelden. “Dat komt hoogst zelden voor”, aldus Ellenbruch. “Laatst nog toen uit videobeelden bleek dat een balk uit de lepels was gevallen door een afgetrapt hoefijzer.”

Gerco Schröder in Amsterdam

Verstoringen door demonstranten komen zelden voor. Jaren geleden rende een demonstrant door het parcours van Gerco Schröder op Jumping Amsterdam.

Lees ook: Eindelijk goud voor Martin Fuchs en Clooney

Bron: Horses.nl

11 reacties op “Dierenrechtenactivisten falen in poging EK te verstoren

 • marcel dufour

  Ik heb me eerlijk gezegd rot gelachen om ze. Dat meisje was meer bezig voor haar leven te rennen dan dat ze aan protesteren toekwam.
  Ze bleef maar achterom kijken, ik denk dat ze dacht dat Marc haar achterna zou komen.

 • hajebe

  Marc en Calimero waren fanatisch ! Wat had er in de driesprong wel niet kunnen gebeuren ? Wat hadden ze paard en ruiter aan kunnen doen ? Deze mensen protesteren op de verkeerde plekken, laten ze eens een flat opgaan en al die honden en katten en vogeltjes met zeer beperkte bewegings- ruimte bevrijden.

 • Marleen Meijer

  Aanklacht indienen wegens poging tot doodslag.

 • B

  Het begin van een een lange reeks van protesten die de sport kan voorkomen door zelfregulerend op te treden. Consequent LDR en Rollkur verbieden en dat ook in de training. Hierop controleren en indien noodzakelijk gerenomeerde ruiters uitsluiten.

 • Lylith

  Ik vind het prima dat we het eens hebben over de ethiek van het paardrijden en helemaal als het gaat om paardentopsport. Daar mag best een fatsoenlijke discussie over worden gevoerd. Maar niet op deze manier.

 • J

  Heel goed gezegd van Marc, niet teveel woorden vuil aan maken aan dit soort lui. Levensgevaarlijke actie die voor iedereen heel verkeerd had kunnen aflopen. Je maakt mij niet wijs dat deze idioten echt om dieren geven anders had je dat paard van Marc niet zo in gevaar gebracht, laat staan Marc zelf als ze bijvoorbeeld ten val waren gekomen.
  Discussie is prima maar dit slaat helemaal nergens op.
  Vind het wel hilarisch dat deze lui een kaartje hebben moeten kopen en dus eigenlijk een evenement waar ze het niet mee eens zijn hebben gesteund!

 • B

  De paardensport ziet het niet he? Ook hier afkeurende reacties en daar ben ik het ook best mee eens. Maar roepen er geen woorden aan vuil te maken is te laat. Een ander doet dat nl. wel.
  De tijd ligt achter ons dat alles met de mantel der liefde kon worden bedekt. De discussie komt er aan of het nog wel acceptabel is op een dier te zitten. Wanneer de sport zichzelf niet reguleert doen anderen dat voor ons. En dat willen we toch niet?

 • Margriet R

  Wat als het paard in driesprong was gevallen
  Dan had ze met haar actie een paard verwond
  En die komt voor dieren op
  Ze brengt ze in gevaar

 • Klaas

  Deze mensen weten niet waar ze mee bezig zijn. Of ze hebben een hekel aan paarden. Als de paarden niet meer gebruikt mogen worden staan de laatste paarden binnen kort alleen nog in de dierentuin.

 • Sven

  Dierenactivisten zijn extremisten en plaatsen zich boven de wet. Ze schuwen misdaad en moord niet. Hebben geen fatsoenlijke menselijke eigenschappen, zijn buitensporig emotioneel en zijn niet voor rede vatbaar ( dwarsliggen is hun handelsmerk ). Deze mensen hebben duidelijk een psychisch probleem en zadelen anderen hiermee op. De reactie hierboven dat de paardensport geen zelfreinigend vermogen heeft doet hier TOTAAL niet ter zake. Of een mens op een paardenrug mag gaan zitten IS een GOD gegeven RECHT. In de bijbel wordt het paard aangewezen als middel voor transport. Linkse mensen zijn van God los en hebben de bijbehorende satanistische extremistische manier om hun punt te maken. Dieren- en mensenleed moet gestopt worden, en een handjevol extremistische dwarliggers moet men volkomen links laten liggen. Men kan ze bestrijden met de 1e en 2e kamer verkiezingen!

 • Annemarie

  Het beste is om totaal geen aandacht te schenken aan dit slag mafkezen die er werkelijk niets van begrijpen maar wel een extreme mening hebben. Een paard voelt zich tenslotte nog steeds het best als die lekker kan werken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.