Ga naar hoofdinhoud

EK Grand Prix Spécial: Werth wint goud, strijd op ongekend hoog niveau

Isabell Werth met Bella Rose. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De dressuur heeft nog steeds maar één koningin en dat is Isabell Werth. De 50-jarige Werth en Bella Rose (v. Belissimo M) winnen met 86,52% goud in de Grand Prix Spécial, ruim een procent voor de eveneens 50-jarige Dorothee Schneider met Showtime FRH. Dorothee Schneider legde Werth het vuur aan de schenen met een fenomenale Spécial, maar dat bleek niet genoeg om Werth te verslaan. Wél genoeg voor de allereerste (!) individuele medaille voor Schneider. Cathrine Dufour verstoorde het Duitse feestje en pakte brons.

Het Europees Kampioenschap in de Grand Prix Spécial was van ongekend hoog niveau vandaag. Twaalf combinaties scoorden tussen de 75 en 79 procent en drie combinaties gingen in de Spécial over de 80 procent (en daarvan dan nog twee over de 85%). “Today was fucking great”, is de eerste reactie van Isabell Werth op FEI.tv en daarmee vat ze de strijd in de Grand Prix Spécial mooi samen. Voor Nederland zette Edward Gal met Glock’s Zonik het beste resultaat neer (77,994%). De beste vijftien combinaties mogen door naar de kürfinale op zaterdag en daar hoort ook Hans Peter Minderhoud met Dream Boy bij.

Uitslag

Kleine foutjes houden Zack onder de 78%

Daniel Bachmann-Andersen was heel behoorlijk op weg naar een score dik in de 78 of 79%, maar met foutjes in de proef gaat het snel naar beneden. Met de door Bas Wilschut gefokte Blue Hors Zack (v. Rousseau) wordt het uiteindelijk 77,234%.

Gal met Zonik net onder de 78%

21.50 uur Hij mag dan in een rode (in plaats van een oranje) in de kiss en cry-corner hehben gestaan, Edward Gal doet het wel als laatste ‘Oranje-man’ met Glock’s Zonik N.O.P.. Een medaille ‘kommt nicht im Frage’ (om het maar even Duits te houden), maar Gal scherpt (net zoals in de Grand Prix) zijn PR met Zonik aan. Aan het begin van de Spécial zit de score lange tijd boven de 80% (dankzij de geweldige uitgestrekte draf, de passage en de appuyementen), maar na de piaffe- en de galoptour zakt de score terug naar net iets onder de 78 (77,994%).

Edward Gal met Glock’s Zonik N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Werth flikt het weer, met 86,52% over Schneider

21.45 uur In Aken was er al discussie over of Bella Rose boven Showtime FRH had moeten staan in de Spécial en vandaag zal diezelfde discussie waarschijnlijk weer de kop opsteken. Daarbij moet gezegd worden dat Isabell Werths Bella Rose (v. Belissimo M) nog nooit zo gelopen heeft als op dit Europees Kampioenschap. De aanleuning is beter geworden, ze loopt meer bovenin, de drafversterkingen zijn duidelijk verbeterd en ook het galopwerk is beter dan ooit tevoren. Maar een probleem blijft dat de merrie in de hoogste verzameling (piaffe en pirouettes) wat weinig zakt in het kruis en dat doet Showtime dan weer wel. De dressuurkoniging scoort 86,52% met haar lievelingsmerrie. Ruim een  procent meer dan Showtime. Niet alle juryleden hebben Werth bovenaan, Isabel Judet en Janet Foy hadden Showtime erboven met scores in 88% (hoogste percentages van de dag). Voer voor discussie. Maar hoe dan ook: het is weer goud voor Werth!

Niet Dalera, maar Cosmo ligt er uit

21.35 uur De aanloop naar dit Europese kampioenschap was – om het mild uit te drukken – niet ideaal voor Sönke Rothenberger. Na de brand op Gestüt Erlenhof was er ook nog gedoe over de teamselectie (en twijfels over de veterinaire toestand van Cosmoo) en daarom was het voor Rothenberger extra belangrijk om hier af te rekenen met met al het ongeluk. Dat lukt niet in Rotterdam. De door S. Serrarens gefokte Cosmo (v. Van Gogh) is niet in topvorm en maakt fouten en loopt niet helemaal op het toppen van zijn kunnen. Dan sluipen er ook nog fouten in de proef, vooral in  het galopgedeelte (tweeërs kapot, eners te slordig en vervolgens springt Cosmo aan het einde van de uitgestrekte galop ook nog eens achter om). Het EK is voorbij voor Rothenberger en Cosmo met 78,166% – dat is namelijk lager dan de score voor Jessica von Bredow-Werndl en er mogen maar drie combinaties per land naar de kürfinale.

Showtime FENOMENAAL in Spécial: 85,456%

21.19 uur Velen waren het er over eens dat Showtime FRH (v. Sandro Hit) in Aken al had moeten winnen van Isabell Werth met een fenomenale Spécial en in Rotterdam gaan er nog drie scheppen bovenop. De ruin is FENOMENAAL in zijn lievelingsproef, de Spécial (waar veel passage in zit). Hij komt uit op 85,456% (twee juryleden boven 88% maar Evi Eisenhardt trekt de score wat naar beneden met een 82%). Wel is dit ongetwijfeld genoeg voor een medaille. Geweldig nieuws voor de net zoals Isabell Werth 50-jarige Dorothee Schneider, die – hoe gek het ook klinkt – nog nooit een individuele medaille pakte op een internationaal kampioenschap. Aan deze proef krijgen Rothenberger en Werth een kluif.

Dorothee Schneider met Showtime Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Hughes gaat Hester voorbij met KWPN-merrie Briolinca

De KWPN-merrie Classic Briolinca (v. Trento B), gefokt door de Gebr. Van der Steen, heeft de week van haar leven. Met Gareth Hughes liep de Trento B-dochter al naar een PR in een supernette Grand Prix en vandaag in de Spécial gaat er nog een schepje bovenop. Terecht gaat de talentvolle merrie over de wat minder getalenteerde Delicato van Hester met 78,085%. Weer een record.

Classic Briolinca met Gareth Huhges Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dufour gaat voor verstoring Duits feestje met 81,337%

21.00 uur Cathrine Dufour en Atterupgaards Cassidy (v. Caprimond) zijn één van de weinige combinaties die roet in het eten kunnen gooien van het Duitse feestje (Werth, Schneider en Rothenberger op het podium). Dufour, die twee jaar geleden in Gothenburg twee keer individueel brons pakte, zet een dijk van een proef neer en het publiek in Rotterdam gaat uit haar dak. Het wordt een verdiende 81,337%, een nieuw PR voor het duo. Het ene hoogtepunt volgde het andere hoogtepunt op vandaag en daarmee neemt Dufour zeker revanche op de Grand Prix waarin een paar fouten slopen en die er voor zorgden dat Denemarken van het podium viel.

Cathrine Dufour met Atterupgaards Cassidy Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Kittel kan toneelschool overslaan

20.50 uur Als Patrik Kittel dressuurrijden opgeeft, kan hij zo het toneel op. De Spécial van zijn merrie Well Done de la Roche CMF  (v. Fürstentraum) was wat slordig, maar toch doet de Zweeds alsof hij zojuist de proef van zijn leven heeft gereden. Jurylid Irina Maknami uit Rusland vond dat ook, want zij hem op 1 met dik 78%. Het wordt uiteindelijk een wat royale 77,052%.

Vancouver K gaat het nog leren op zijn oude dag

20.40 uur De door familie Korver gefokte Vancouver K (v. Jazz) was eerder nogal eens te heet in de proeven. Aan Grand Prix talent ontbrak het de KWPN-ruin nooit, maar hij laat zich nu als zeventienjarige steeds beter rijden door Judy Reynolds. Voor de Ierse, aan wie het te danken is dat Ierland voor het eerst in de geschiedenis naar de Olympische Spelen mag, kon de week al niet meer stuk, maar de 78,252% zorgt ervoor dat Reynolds nog een keer uit haar dak gaat.

Groot-Brittannië komt niet meer in de buurt van de medailles

20.30 uur Met Charlotte Dujardin had Team GB een medaillekandidaat, maar dat zit er na de diskwalificatie van haar merrie Freestyle niet meer in. Carl Hester is de overgebleven troefkaart voor de Britten, maar zijn Hawtins Delicato (v. Diamond Hit) heeft niet de kwaliteit om zich te meten met de absolute Europese top. De wat horizontaal blijvende ruin moet het hebben van zijn foutloze proeven en die loopt hij vandaag ook niet met een fout in de eners. Het wordt alsnog een royale 77,508%.

Daarom moest Von Bredow-Werndl huilen

20.00 uur Dat Jessica von Bredow-Werndl deze week in de Grand Prix moest huilen nadat haar Trakehner merrie TSF Dalera BB (v. Easy Game) moest mesten in het appuyement (dat daardoor de mist  inging), was voor buitenstaanders misschien wat overdreven. In het begin van de Spécial werd wel duidelijk waarom: de merrie is in werkelijke topvorm. De Spécial is daarna niet helemaal vlekkeloos en er komt 78,546% op het bord te staan. Ruim voldoende voor een plaats in de finale, maar dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. Per land mogen namelijk maar drie ruiters naar de kürfinale en Von Bredow heeft de ‘pech’ dat ze een Duitse is en Rothenberger, Schneider en Werth nog na haar komen.

Jessica von Bredow Werndl met Dalera BB Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dramatische Spécial voor Scholtens, Desperado weigert de dienst

19.50 uur Na een vrij dramatische Spécial komt Emmelie Scholtens met de door familie Andeweg gefokte Desperado N.O.P. (v. Vivaldi) met de laagste score van vandaag uit de proef: 63,365%. Desperado weigert de dienst meermaals in piaffe (de laatste lukt wel redelijk), de eners gaan de mist in en Emmelie heeft haar handen gedurende de hele vol aan de hengst die het de laatste tijd zo goed leek te doen. De amazone krijgt alsnog een vet applaus mee van het Rotterdamse publiek. Al vanaf het begin lijkt Desperado niet zijn dag te hebben en Scholtens rijdt onder andere de versterkingen zeer voorzichtig. Na het missen van twee (dubbel telllende) piaffes, is het redden wat er te redden is en knap komt Scholtens nog tot het einde van haar proef (en die laatste wél redelijk gelukte piaffe).

Emmelie Scholtens met Desperado N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Met een voor de Grand Prix gefokt paard kom je ver

19.40 Juliette Ramel begint met de door P. Bakker gefokte Buriel KH (v. Osmium) op achterstand aan haar proef met zessen voor het binnenkomen. Vaak een probleem bij de voor de Grand Prix-gemaakte KWPN-ruin. Maar met een paard dat gemaakt is voor de Grand Prix (en uitblinkt in piaffe en passage) is er nog heel  wat in te halen. Dat doet Ramel dan ook, ook al rammelt er nog wel het een en ander aan de proef (niet zo’n mooie aanleuning en de 15 eners zijn niet vlekkeloos), komt de score toch nog op 76,003%.

Juliette Ramel met Buriel.
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dante Weltino bokt en blijft onder Dream Boy

19.30 uur De populaire dekhengst Dante Weltino (v. Danone I) begon met de Zweedse Therese Nilshagen ontzettend sterk aan de proef en het regende 8-en en 9’s. In de galoptour gingen de tweeërs de mist in, maar daarna kwam nog wat ergers: Dante Weltino bokte in de eners op de AC-lijn en daarna bleef er niet meer over dan 75,365%. Nilshagen dus onder Minderhoud en Dream Boy.

Minderhoud en Dream Boy zeker naar kürfinale

19.20 uur Hans Peter Minderhoud is zeker van een plaatsje in de kürfinale met een score van 75,517%. Daarmee gaat hij over Henri Ruoste en met nog veertien ruiters te gaan is Minderhoud dus zeker van een start op zaterdag. Glock’s Dream Boy N.O.P. (Vivaldi x Ferro) liep een Spécial zonder fouten en Minderhoud nam alle risico’s in onder andere de uitgestrekte galop en de appuyementen. Er zijn onderdelen die Dream Boy nog niet zo makkelijk vindt (zoals onder andere de piaffe en de wisselseries), maar de door Tim Coomans gefokte hengst laat zien dat het hem steeds een beetje makkelijker afgaat. De 75,5177% is een record in de Spécial, in Tryon was er vorig jaar een 72%-score.

Hans Peter Minderhoud met Glock’s Dream Boy N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

19.10 uur Van Claudio Castillo Ruiz kun je niet zeggen dat hij het publiek niet vermaakt met z’n Lusitano Alcaide (v. Lobito). De vos laat mensen lachen en blinkt bovendien uit in de verzamelde onderdelen. De 74,407% maakt weer wat goed voor het Spaanse team, die Beatriz Ferrer Salat uitgebeld zagen worden met Delgado op het kampioenschap wat zijn laatste moest worden.

23-jarige Fry naar 73,815%

19.00 uur De 23-jarige Charlotte Fry, de stalamazone van Gertjan van Olst, heeft op momenten haar handen vol aan de door familie Nobus-De Potter gefokte Dark Legend (v. Zucchero), maar ze loodst hem knap door de Grand Prix Spécial op  haar eerste seniorenkampioenschap. Het wordt 73,815%, net iets meer dan de score voor Meulendijks.

Aangename verrassing uit Rusland

18.50 uur Een aangename verrassing uit Rusland: Elena Sidneva met de zeer getalenteerde Fuhur (v. Fürstenreich). Een paard dat echt gaat zitten en kan passageren, piafferen en pirouettes draaien uit het boekje. De proef was niet helemaal foutloos en Sidneva heeft haar naam niet mee.  Daarom blijft de score steken op 72,568%.

Elena Sidneva met Fuhur Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

18.40 uur In een proef met een paar miscommunicaties scoort Antonia Ramel met de door Emmy de Jeu en Goffe-Nil van der Zijden gefokte Brother de Jeu (Voice x Jazz) toch nog 73,435%. Daarmee blijft ze achter Anne Meulendijks en is het waarschijnlijk dat we maar één van de zusjes Ramel in de kürfinale zien.

Vijfde paard door jury uit EK gehaald

18.28 uur In de Grand Prix op het EK Dressuur werden al vier paarden geëlimineerd (twee keer de bloedregel, twee keer onregelmatigheid) en op de uitslagenlijst komt nu een vijfde eliminatie te staan na de Grand Prix Spécial. Beatrice Ferrer Salats Delgado (v. De Niro) wordt net voor de laatste lijn uitgebeld door juryvoorzitter Susanne Baarup. De achttienjarige ruin, die hier waarschijnlijk zijn laatste kampioenschap loopt, was vanaf de eerste uitgestrekte draf al onregelmatig, maar de jury besloot het nog wat langer aan te kijken. Na een dikke taktfout in de laatste uitgestrekte draf klinkt dan toch de bel.

73,708% voor Meulendijks en Avanti

17.20 uur In de Grand Prix gingen beide series van de door R. Arts gefokte MDH Avanti N.O.P. (v. United) kapot, maar daar tilde amazone Anne Meulendijks niet te zwaar aan. Vandaag in de Spécial, een proef die Avanti internationaal nog maar één keer eerder liep (!), gaat alles goed. De ruin is misschien niet zo spectaculair als zijn voorganger Rossetti, maar Meulendijks zet een steady proef neer (waarin de piaffe en de passage er beter dan ooit tevoren uit zien op de laatste lijn). Het wordt 73,708%. Dat is waarschijnlijk niet genoeg om bij de beste vijftien te horen die doorgaan naar de kür (GP nummer 15: 75,295%), maar voor Meulendijks kan het EK waarschijnlijk al niet meer stuk met de zilveren medaille.

Anne Meulendijks met MDH Avanti N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Henri Ruoste stijgt boven zichzelf uit

17.10 uur De Fin Henri Ruoste stijgt met de elfjarige Deense ruin Rossetti (Romanov x Mid West Ibi Light) boven zichzelf uit. De ruiter die deel uit maakt van het Finse team dat wordt gecoacht door voormalig TeamNL-bondscoach Rien van der Schaft scoort met de elegante en zeer getalenteerde Rossetti 75,228%, ruim twee procent hoger dan hij in de vorige Spécials scoorde en bijna drie procent hoger dan de score van de Grand Prix op het EK. Af en toe wordt de bruine nog iets heet en er zitten een paar patsers in de proef (zoals slaan naar het been). Of de dikke 75% genoeg is om bij de beste vijftien te horen is de vraag in dit veld, maar van Rossetti hebben we zeker nog niet het laatste gezien. Hij heeft nog veel in de tank. Van de eerste zeven ruiters scoorden er vijf boven de 70%, dat zegt ook iets over het hoge niveau van de sport op dit moment.

Medaillekandidaten

De Grand Prix Spécial (aanvang 16.00 uur) belooft vanavond een spannende strijd. Duitsland heeft vier sterke combinaties, waarbij Isabell Werth, Dorothee Schneider en Sönke Rothenberger alle drie als medaillekandidaten gelden. Ook de Deense Cathrine Dufour, die met Cassidy twee jaar geleden in Gothenburg twee keer individueel brons pakte, moet niet worden uitgevlakt. Voor de Britse medaillekandidaat, Charlotte Dujardin met Mount St. John Freestyle, zat het EK er na de uitsluiting in de Grand Prix op.

Starttijden Nederlandse combinaties

17.10 uur – Anne Meulendijks met MDH Avanti N.O.P.
19.00 uur – Hans Peter Minderhoud met Glock’s Dream Boy N.O.P.
19.30 uur – Emmelie Scholtens met Desperado N.O.P.
21.40 uur – Edward Gal met Glock’s Zonik N.O.P.

Format EK Dressuur

De uitslag van de landenwedstrijd wordt bepaald over de uitslagen van de Grand Prix. Van ieder land tellen de beste drie resultaten mee, het land met gemiddeld de hoogste score wint de landenwedstrijd. Dat betekent dat dinsdag de uitslag hiervan bekend is! Donderdag, in de Grand Prix Spécial, worden de eerste individuele medailles verdeeld. De beste dertig combinaties uit de Grand Prix mogen de Spécial rijden. Daarvan mogen de beste 15 weer door naar de kür op muziek (zaterdag), met een maximum van drie combinaties per land.

Lees hier het verslag van de ontknoping van de landenwedstrijd, de Grand Prix. 

Lees hier het verslag van de eerste dag van landenwedstrijd, de Grand Prix.

Handige links

(live)uitslagen (individueel)
livestream FEI.tv (betaald)
livestream NOS (vanaf 20.00 uur)
startlijst

Bron: Horses

3 reacties op “EK Grand Prix Spécial: Werth wint goud, strijd op ongekend hoog niveau

 • Gees

  Jammer dat we alleen betaald via de FEI live stream kunnen kijken, de live stream van sportschau.de gaat helaas alleen als je in Duitsland woont.

 • jehannes Andela

  Met een voor de Grand Prix gefokt paard kom je ver. Zijn er dan ook fokkers die niet voor de “Grand Prix” fokken? Weten ze van te voren, o deze is bedoeld voor de “Grand Prix “, nee deze is bedoeld als manege paard.
  Volgens mij hangt het van heel veel factoren af of je uiteindelijk een Grand Prix paard op de wereld hebt gezet. Volgens Rick fok je ze kant en klaar. Dat het er dan niet uitkomt komt door Juliette Ramel.

 • Rick Helmink

  Beste Jehannes,

  Ik bedoelde er mee dat Buriel KH in de wieg is gelegd voor de hoogste verzameling en uitblinkt en piaffe en passage. Op het hoogste niveau is dat een enorm voordeel, als een paard goed is in deze twee onderdelen tikt het snel aan.

  Groet,

  Rick Helmink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.