Ga naar hoofdinhoud

EK Hagen kür: Een nieuwe generatie topcombinaties dient zich aan

Dinja van Liere en Haute Couture Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het leek er in Hagen op dat Charlotte Dujardin (onterecht) met Gio van het podium zou gaan vallen, maar dat gebeurt niet. Isabell Werth valt er namelijk vanaf. De winst gaat terecht (91,021%) naar Jessica von Bredow-Werndl, zilver is er voor Cathrine Dufour (88,436%) en brons voor Charlotte Dujardin (87,246%). Dat Werth van het podium valt, is ook symbolisch in Hagen: het is namelijk ook een kampioenschap van de generatiewissel. Niet in de laatste plaats voor Nederland met Dinja van Liere, die met de negenjarige Haute Couture bijna de 80% aantikt en 10e wordt (79,668%). En er zijn meer combinaties die in Hagen laten zien dat de wereldtop rekening met ze zal moeten houden, onder andere Daniel Bachmann Andersen met Marshall Bell, Henri Ruoste met Kontestro DB en Charlotte Fry met Everdale (en misschien nog wel meer met Glamourdale volgend jaar).

Een tweede kampioenschap een maand na het hoogste podium in de sport (de Olympische Spelen), daar zag niet iedereen voorafgaand aan Hagen de meerwaarde van. Maar die was er wel degelijk: alleen al omdat de sport weer met publiek gevierd kon worden (en dat gebeurde ook echt in de kür vanmiddag) én ook om kennis te maken met nieuwe combinaties.

En wat dat betreft heeft de dressuursport de komende jaren zeker nog wat moois in petto. Als de combinaties die we in Hagen gezien hebben ook bij elkaar blijven tenminste. Bij enkele combinaties is al bekend dat er verkoopplannen zijn met de paarden en dat dit kampioenschap wel eens de laatste gezamenlijke wedstrijd geweest kon zijn.

Prijsuitreiking met links Cathrine Dufour en winnares Jessica von Bredow – Werndl. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Vijfde gouden medaille voor Von Bredow-Werndl dit jaar

Het dressuurgoud gaat voor de vijfde keer dit jaar (teamgoud Tokio, individueel goud Tokio, teamgoud Hagen en Spécial-goud Hagen) naar TSF Dalera BB (v. Easy Game) en Jessica von Bredow-Werndl. Het duo, dat eigenlijk één is in de ring, gaat weer over de 90 en komt met 91,021% dicht bij de Tokio-score (91,732%). Dat dit de winnende rit in Hagen was is overduidelijk. Hoe vanzelfsprekend wil je een proef hebben. Maar er zaten ook wat kleine ‘dingetjes’ in de proef: uiteraard de stap (uitgestrekte stap heeft niet de laatste ruimte, verzamelde snel problemen met de takt), maar ook een hakkeltje voor de galoppirouette (één sprong achter omgesprongen) en wat behoudend uitstrekken in galop. Maar dat is zeuren. Dit is goud, dit is verdiend goud en dit goud kan ook eindelijk gevierd worden door een enthousiast publiek!

Jessica von Bredow-Werndl en TSF Dalera BBFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dufour zilver en Dujardin brons, maar het had ook omgekeerd kunnen zijn

Na de teleurstelling in Tokio (twee keer net geen medaille) gaat Cathrine Dufour vanuit Hagen naar huis met drie medailles. De bronzen teammedaille, brons uit de Spécial en zilver uit de kür. Met 88,436% (85,95-90,35%) gaat Dufour over Dujardin en over of dat met deze kür helemaal terecht is valt te twisten.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Waar bij Gio de kür ook perfect op de muziek was, was dat in het eerste gedeelte van de proef van Dufour en Bohemian niet zo. Ze reed duidelijk achter de muziek aan. In de galoptour kwam dat weer goed, maar daar sloop ook nog een foutje in de eners (die vanuit de tweeërs werden getoond). De jurering blijft onderwerp van discussie in Hagen, zoals al de hele week.

In de Grand Prix en de Grand Prix Spécial stelde Gio (v. Apache) onder Charlotte Dujardin eigenlijk iets teleur. Maar wow, in de kür is de kleine vos drie (of misschien wel vijf) slagen beter! De jury komt uit op 87,246%, maar zit waarschijnlijk nog een beetje met de proeven van de afgelopen dagen in het hoofd. Want dat had gerust iets meer kunnen zijn voor deze kür (die ook echt kür op muziek mag heten). Twee juryleden (Judet en Baarup) gaan wel over de 88% en Baarup (Deense notabene) en Wessels zetten Dujardin ook boven Dufour.

Charlotte Dujardin en Gio Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Jurering

De jurering dus: daar kan nog wel even over geëvalueerd worden na Hagen. In de Spécial waren de verschillen vaak groot en kan ook getwist worden over de plaatsing (Hester achter Werth, Dujardin en Fry) en ook in de kür ligt de beoordeling niet altijd op één lijn.

Nog erger: Thomas Lang heeft Werth zelfs op 3 en dat kon echt niet met deze kür.

Koningin Werth onttroond

Gelukkig is hij de enige. De andere juryleden zetten Isabell op een 4e, 5e (vier juryleden) en Henning Lehrmann bij C zelfs op een 6e plaats (achter Marshall-Bell en Kontestro, waar ook iets voor te zeggen valt). Isabell Werth weet zelf ook dat het niet genoeg was, als ze haar proef beëindigt met Weihegold OLD (v. Don Schufro). Geen Werth-vuist, maar een handbeweging die aangeeft dat ’t er niet in heeft gezeten vandaag. De eerste piaffe ging stuk, de tweede piaffe was matig, in de eners zat een foutje, in de uitgestrekte galop en ook in de wissel na het appuyement. Het wordt 84,896%.

Isabell Werth met Weihegold OLDFoto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Weer een record voor Fry en Everdale

Charlotte Fry en Everdale rijden (voor de derde keer deze week!) een record. Het wordt 84,721% in de kür en daarmee een vijfde plaats achter Isabell Werth. De 25-jarige Fry en de 12-jarige Everdale laten in Hagen zien dat de wereld rekening met ze moet houden. En het is indrukwekkend hoe Everdale er in de kür, met twee kampioenschappen in de benen, nog overheen blaast.

Combinaties die bij de wereldtop kunnen gaan horen

Op de plaatsen 6 en 7 twee combinaties waar de wereldtop rekening mee moet gaan houden. De Olympische Spelen liepen voor de Fin Henri Ruoste niet zoals gehoopt en dat is een understatement: zijn supertalent Kontestro (v. Contendro I) was enorm spooky in Tokio. De Fin nam de afgelopen dagen al een mooie revanche op het Europees Kampioenschap in Hagen (6e in de Grand Prix met 77,314% en 13e in de GPS met 74,894%) en maakt die superrevanche helemaal af in de kür. Een vet record van 82,6%.

Nog veelbelovender was dit kampioenschap de negenjarige Marshall-Bell. Daniel Bachmann Andersen maakte zich in 2020 zelfstandig en één jaar later is hij al weer terug op het hoogste niveau (zonder de Lego-centen). Marshall-Bell heeft alles in zich om een absolute wereldtopper te worden. Als we hem niet nu al zo kunnen noemen. De vos scoort 82,05% in Hagen en blijft daarmee net onder Kontestro. Al had het ook gerust omgekeerd kunnen zijn.

Bachmann Andersen rijdt de vos met ontzettend veel gevoel en laat hem ook nog negenjarig zijn. Hij vraagt nog niet het allerlaatste aan de Blue Hors Don Romantic-zoon, die al zoveel aanbiedt. Als hij bij Bachmann Andersen kan blijven – de hele wereld zit waarschijnlijk achter de vos aan na dit weekend – ligt er nog heel veel in het verschiet.

Superdebuut: Dinja van Liere en Haute Couture

Wat een debuut maakt Dinja van Liere met de negenjarige merrie Haute Couture (v. Connaisseur). De jonge merrie bewijst een top kampioenschapspaard te zijn, op de laatste dag is er nog net zo veel go als op de eerste dag. In de galoptour sluipen wat foutjes, anders was het duo zeker over de 80% gegaan. Het wordt nu 79,668% en een tiende plaats, achter de Zweedse dames Therese Nilshagen en Juliette Ramel.

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Over Carl Hester, over Helen Langehanenberg, over José Antonio Garcia Mena. De dertigjarige Dinja van Liere flikt het even, en dat met een negenjarig paard. Van Liere rijdt in Hagen de voor Hermès (en eigenlijk voor Tokio) gemaakte kür en die past ook Haute Couture prima. Haute Couture is nog steeds zo fris als een hoentje en schrikt bij de eerste piaffe eventjes. De merrie herstelt zich supersnel weer en laat een goede piaffe, gevolgd door een zeer mooie passage zien. En dan komt de mooiste piaffe voor de neus van de jury bij C. Aan het einde van de draftour komt Van Liere richting de 80% en er komen dan ook nog punten bij in het stapgedeelte. Goede verzamelde stap en een goed ontspannen uitgestrekte stap, waarin Haute Couture daadwerkelijk de hand opzoekt en het frame verlengt. De galopreprise begint goed, maar naar het einde toe bouwt zich iets spanning op en sluipen er een paar foutjes in. Onder andere in de tweeërs, en Van Liere heeft helaas geen reservelijn. De laatste lijn is weer super, met een geweldige piaffepirouette.

Cornelissen uitgebeld

Governor (v. Totilas) wordt uitgebeld in Hagen, de tienjarige hengst heeft bloed aan zijn mond. Dat wordt in de galopreprise duidelijk zichtbaar en als Adelinde Cornelissen in de buurt van C haar pirouette draait, luidt de voorzitter van de jury (Henning Lehrmann) de bel.

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook