Ga naar hoofdinhoud

Tussenstand Grand Prix: Duitsland overtuigend aan de leiding, Nederland in race om brons

Hans Peter Minderhoud met Glock's Dream Boy N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Het Europees Kampioenschap dressuur in Rotterdam is vandaag begonnen met de landenwedstrijd, de Grand Prix die over twee dagen wordt verreden. Duitsland is (zoals verwacht) op goudkoers. De eerste twee ruiters voor Groot-Britannië zijn overtuigend begonnen en de Britten maken grote kans op zilver. Zweden staat na dag 1 op virtueel brons. Vlak daarachter (op 0,3% afstand) Nederland, dat daarmee nog in de race is voor brons.

Met een laagste score van 76,894% voor Jessica von Bredow-Werndl (nog altijd goed voor de tweede plaats op de eerste dag) en een 80% voor Schneider en Showtime is er geen voorbijkomen aan Duitsland, tenzij er morgen iets heel geks gebeurt. Ook Engeland lijkt na de prestaties van Gareth Hughes (die Briolinca naar een persoonlijk record van 76,351% in de GP stuurde) en Carl Hester en Charlotte Dujardin die nog in actie moeten komen al vrij zeker van zilver.

De strijd om brons

De strijd om het brons, daar gaat het om. Nederland doet mee in die strijd, samen met Zweden en Denemarken. Voor Zweden komen Juliette Ramel (laatste GP: 78%) en Patrik Kittel (laatste GP: 75,196%) nog in actie, Denemarken heeft Daniel Bachmann Andersen (laatste GP: 77,5%) en Cathrine Dufour (laatste GP: 78,043%) nog achter de hand en voor Nederland moeten Emmelie Scholtens met Desperado N.O.P.  (laatste GP: 75,913%) en Edward Gal met Glock’s Zonik N.O.P.  de klus klaren (laatste GP: 78,304%).

Vandaag stelde debutante Anne Meulendijks iets teleur met fouten in de proef (al tilde de amazone daar zelf niet zo zwaar aan) en Minderhoud stuurde Dream Boy rond voor wat hij waard was. “Ik had liever een 77% gehad, maar ’t was gewoon goed”, zei Minderhoud daarover. 

Morgen begint het tweede deel van de Grand Prix om 08.00 uur en rond 15.00 uur worden de eerste medailles van dit EK al verdeeld.

Klik hier voor de tussenstand van de landenwedstrijd na dag 1

Klik hier voor de individuele resultaten

Minderhoud en Dream Boy naar 75,466%

Hans Peter Minderhoud kwam op de eerste dag van de Grand Prix als laatste in de baan en stuurde Glock’s Dream Boy N.O.P. (Vivaldi x Ferro) naar 75,466%. Geen proef met uitgesproken highlights, maar Dream Boy gaat met meer looplust door de proef dan op zijn laatste wedstrijd in Geesteren.

Groot-Britannië op toppen van kunnen, Hughes naar 76,351%

Groot-Britannië staat na de overtuigende rit van seniorendebutante Charlotte Fry (74,317%) en Gareth Hughes met de door Gebr. van der Steen gefokte Classic Briolinca (v. Trento B) virtueel op zilver. Hughes stuurde de Trento B-merrie naar een PR van 76,351% in de Grand Prix en met Carl Hester en Charlotte Dujardin nog te gaan ziet het er goed uit voor de Britten.

Foutjes voor Nilshagen en Dante Weltino: 75,446%

Zweden is een serieuze kandidaat voor een medaille met het team, maar dan moet alles natuurlijk wel volgens plan lopen. Bij Therese Nilshagen en de populaire dekhengst Dante Weltino OLD (v. Danone I) verliep de proef niet helemaal vlekkeloos met een fout in de eners en piaffes waarbij Nilshagen hard moest werken om Dante Weltino aan de gang te houden en niet altijd mooie overgangen tussen piaffe en passage. Daar tegenover stonden wel de overtuigende versterkingen in draf en galop. De score: 75,446%

Duitsland nog altijd op goudkoers: Dorothee Schneider over de 80%

De eerste twee Duitsers zijn in de baan geweest in de Grand Prix en naar verwachting gaan onze Oosterburen overtuigend aan de leiding. Maar net zoals bij Jessica von Bredow-Werndl ging het bij de tweede combinatie voor Duitsland, Dorothee Schneider met Showtime FRH (v. Sandro Hit), niet helemaal met de na Aken verwachte overmacht. Het werd 80,233%, maar ‘Showi’ heeft betere proeven in de benen. De door Schneider zelf opgeleide Sandro Hit-zoon viel stil in de eerste piaffe en de daaropvolgende piaffes waren ook geen hoogtepunten. Datzelfde gold voor de eners, die werden door Schneider voorzichtig gereden en nog overtuigender doorgesprongen konden zijn en niet helemaal gelijk waren (rechts korter) en de pirouettes waar het aan buiging ontbrak (vooral de eerste). De passage, waarmee Schneider het publiek in Aken op de banken kreeg, was wel om van de watertanden en dat haalde de score uiteindelijk nog boven de 80%. Niet bij alle juryleden overigens, de scores varieerden van 76,957% (Janet Foy/USA bij H) tot 83,043% (Irina Maknami/RUS bij K). Meer dan 6% verschil!

Tweede Deense combinatie boven 72%

De tweede combinatie voor Denemarken, Agnete Kirk Thinggaard met Jojo AZ, (v. Ginus) komt net zoals Anders Dahl boven de 72% uit. 72,671% wordt het voor de dochter van Lego-baas Kjeld Kirk Kristiansen. Denemarken is één van de naaste concurrenten van Nederland en staat er op dit moment beter voor na de 71,801% voor Meulendijks en Avanti.

Fouten in wisselseries houden score Meulendijks en Avanti onder 72%

12.10 Een proef met twee kapotte series (een onderdeel dat Avanti normaal met twee vingers in z’n neus loopt), was waarschijnlijk niet hoe Anne Meulendijks haar kampioenschapsdebuut in eigen land had voorgesteld. Voor Nederland zette Meulendijks met de door R. Arts gefokte MDH Avanti MDH (United x Farrington) de eerste score op 71,801% en daarmee staat Nederland, nu de eerste serie ruiters is geweest, op de vijfde plaats in het klassement achter Duitsland, Groot-Britannië, Zweden en Denemarken. Avanti liep de afgelopen twee wedstrijden (Geesteren en Aken) naar scores van 74 en 73%, maar vandaag zat het er, onder andere door de hakkels in de wisselseries, niet in.

Lees ook: Anne Meulendijks: ‘Ik hoop dat dit het wegstreepresultaat wordt’

Anne Meulendijks met MDH Avanti N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Charlotte Fry naar dik 74% voor Groot-Britannië

11.50 Gertjan van Olsts stalamazone Charlotte Fry had met de door familie Nobus-De Potter gefokte Dark Legend (v. Zucchero) nog mee kunnen rijden met de Europese jeugdkampioenschappen, maar de Britse bond besloot de 23-jarige amazone al toe te voegen aan het seniorenteam voor Rotterdam. Met Dark Legend, waarmee Fry vorig jaar individueel goud won op het EK U25, zette Fry 74,317% op papier voor het Britse team. Geen record, maar wel dichtbij de topscore van de combinatie en een indrukwekkend debuut op het eerste seniorenkampioenschap van Fry. Afgezien van de iets tegenvallende score voor de Duitse Von Bredow-Werndl, doen de ruiters voor de landen waar het om gaat in de top-5 naast Nederland (Denemarken, Zweden en Groot-Britannië) wat ze moeten doen.

Ramel maakt kampioenschapsdebuut met 74,223%

11.40 Zweden behoort ook tot één van de landen waar het om gaat dit EK. Antonia Ramel komt met de door Emmy de Jeu en Goffe-Nil van der Zijden gefokte Brother de Jeu (Voice x Jazz) als eerste van de vier Zweden in de baan en stelt met 74,223% niet teleur. De kampioenschapsdebutante laat in Rotterdam weinig liggen.

Geen vlekkeloos begin voor Duitsland

11.00 De eerste combinatie voor Duitsland, Jessica von Bredow-Werndl met TSF Dalera BB (Easy Game x Handryk), gaat ruimschoots aan de leiding met een score van 76,894% in de Grand Prix, maar dat is niet helemaal de score waar het Duitse team op had gehoopt (of had verwacht). Dalera begon sterk aan haar proef, maar moest mesten in het drafappuyement dat daardoor de mist inging. Dalera wilde eerst stoppen en galoppeerde vervolgens aan. Het resultaat: een 2,9 gemiddeld voor dit onderdeel. Von Bredow-Werndl hield het hoofd vervolgens koel en redde alles wat er te redden was. Met een prachtige slotlijn werd het uiteindelijk toch nog bijna 77%. Von Bredow-Werndl is na afloop van haar proef duidelijk teleurgesteld en laat haar tranen de vrije loop.

Jessica von Bredow-Werndl met TSF Dalera BB Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Anders Dahl zet dikke 72% neer voor Denemarken

De eerste Deen, Anders Dahl presteerde naar verwachting en nog wel iets meer dan dat. Met de in België gefokte Fidelio van het Bloemenhof (Fidertanz x Jazz) kwam Dahl uit op 72,733%. De eerste score boven de 70% in de nog niet voor een kwart met publiek gevulde hoofdarena.

Starttijden Nederlandse en andere interessante combinaties

Nederlandse combinaties

Anne Meulendijks met MDH Avanti N.O.P. – 12.00 uur
Hans Peter Minderhoud met Glock’s Dream Boy N.O.P. – 16.00 uur

Andere interessante combinaties

Jessica von Bredow-Werndl (Dui) met TSF Dalera BB – 10.50 uur
Antonia Ramel (Zwe) met Brother de Jeu – 11.30 uur
Charlotte Fry (GB) met Dark Legend – 11.40 uur
Dorothee Schneider (Dui) met Showtime FRH – 15.20 uur
Therese Nilshagen (Zwe) met Dante Weltino OLD – 15.40 uur
Gareth Hughes (GB) met Classic Briolinca – 15.50 uur

Format EK Dressuur

De uitslag van de landenwedstrijd wordt bepaald over de uitslagen van de Grand Prix. Van ieder land tellen de beste drie resultaten mee, het land met gemiddeld de hoogste score wint de landenwedstrijd. Dat betekent dat dinsdag de uitslag hiervan bekend is! Donderdag, in de Grand Prix Spécial, worden de eerste individuele medailles verdeeld. De beste dertig combinaties uit de Grand Prix mogen de Spécial rijden. Daarvan mogen de beste 15 weer door naar de kür op muziek (zaterdag), met een maximum van drie combinaties per land.

Handige links

(live)uitslagen (individueel)
(live)uitslagen (teams)
livestream FEI.tv (betaald)
startlijst

Bron: Horses.nl

2 reacties op “Tussenstand Grand Prix: Duitsland overtuigend aan de leiding, Nederland in race om brons

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.