Ga naar hoofdinhoud

Jonge Zwitsers winnen goud, Duitsland zilver en België weer brons

De voorsprong van de jonge Zwitserse ploeg (de 24-jarige Bryan Balsiger, de 29-jarige Martin Fuchs, de 33 jarige Elian Baumann aangevuld met routinier Steve Guerdat) in de eerste manche (drie keer nul) zorgde vandaag voor goud in de landenwedstrijd op het Europees Kampioenschap in Riesenbeck. Naar het eind toe werd het nog even spannend toen bij Guerdat een balk viel, maar daar bleef het bij. Duitsland wint zilver en België, net zoals in Tokio, brons.

“Dit was reclame voor onze sport én reclame voor het format zoals wij het als springruiters het willen”, vatte de Duitse bondscoach Otto Becker de landenwedstrijd op de Duitse tv samen. En dat was het de afgelopen dagen: topsport op een toplocatie. En weer dezelfde landen bovenaan als op de kampioenschappen in de afgelopen vijf jaar. Vanaf 2016 wonnen de Duitsers op vier van zes kampioenschappen een teammedaille (Olympische Spelen Rio zilver, WEG Tryon brons, EK Rotterdam zilver en nu EK Riesenbeck zilver), de Belgen wonnen teammedailles op drie van zes kampioenschappen (EK Rotterdam goud, Spelen Tokio brons en EK Riesenbeck brons) en de Zwitsers wonnen een medaille op twee van de zes kampioenschappen (Gothenburg 2017 en Riesenbeck 2021).

Revanche op Tokio

Hoewel bij Otto Becker de teleurstelling nog even overweegt als hij op de Duitse tv moet verschijnen, meldt hij vooral heel blij te zijn dat hij revanche heeft kunnen nemen op het voor de Duitsers ‘mislukte’ kampioenschap in Tokio. En ook de Zwitsers, nu winnaars van goud, hadden zich meer voorgesteld van Tokio.

Daar reden Bryan Balsiger (als vervanger van Beat Mändli), Martin Fuchs en Steve Guerdat naar een vijfde plaats in de landenwedstrijd. Dat drietal reed, aangevuld met de Elian Baumann, nu op drie andere paarden naar de gouden plak in Riesenbeck. Martin Fuchs, diens jonge KWPN-ruin Leone Jei (Baltic VDL x Corland, fokker: G.M. van Mersbergen, Udenhout) nog geen fout maakte in Riesenbeck, is de aanvoerder van het Zwitserse team. Hij staat individueel op de eerste plaats na de drie onderdelen en de finale (op zondag) nog te gaan.

Martin Fuchs met Leone Jei. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Na de 4 fouten van gisteren bleef Bryan Balsiger vandaag foutloos met AK’s Courage (v. Chepetto) en dat zorgde er ook voor dat hij opklom tot een top-10 positie in de individuele tussenstand. Elian Baumann stond gisteren nog op een 4e plaats in de individuele tussenstand met 2.15 strafpunten, maar zakte vandaag flink met drie balken. Met Campari Z (v. Contact vd Heffinck) was zijn score de streepscore vandaag. Steve Guerdat maakte het als laatste ruiter nog even spannend met een balk, maar met een beetje ondersteuning kon hij het daarbij houden met Albfuehrens Maddox (v. Cohiba VDL). Aan het einde stond er met 0 van gisteren en 4 van vandaag (plus 5,47 uit de jacht) 9,47 op het bord. Goed voor de 10e plaats in het tussenklassement. Drie Zwitsers in de top-10 dus.

Bryan Balsiger met AK’s Courage. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Duitsers weer vooraan

Het nieuwe format in Tokio zorgde ervoor dat Duitsland opeens van de uitslagenlijst verdween (nadat Daniel Deussers Killer Queen zich verslikte in de driesprong) en daarmee had de meest winnende springploeg ter wereld natuurlijk nog een appeltje te schillen op het volgende kampioenschap.

Dat kampioenschap kwam met Riesenbeck al een maand later in eigen landen en daarvoor stelde Otto Becker in eerste instantie Tokio-ruiters Christian Kukuk, Andre Thieme en Maurice Tebbel op aangevuld met David Will. Tebbel moest Don Diarado vanwege een hoefzweer terugtrekken in Riesenbeck en daarom kwam Marcus Ehning in het spel. Daar was Becker vandaag waarschijnlijk maar wat blij mee, want hij zette met Stargold vandaag een belangrijk nulrondje neer.

Andre Thieme deed het nog beter, die bleef vandaag, gisteren én eergisteren foutloos met DSP Chakaria en is inmiddels opgekommmen naar de 2e plaats in de individuele tussenstand. Beerbaum-ruiter Christian Kukuk, die dus thuis rijdt met Mumbai, bleef gisteren foutloos maar vandaag viel er een balk. Ook weer een fout voor David Will met C-Vier. Totaal: 4+4+4,77 = 12,77, goed voor zilver (en dus prolongatie van de zilveren EK-medaille).

Andre Thieme met DSP Chakaria (v. Chap 47) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Belgen weer naar brons met vier (!) nulrondjes

Op de afgelopen drie kampioenschappen was het drie keer raak voor België: goud in Rotterdam, brons in Tokio en nog geen maand later (met een ander team) brons in Riesenbeck. Van de vier EK-ruiters was alleen Pieter Devos in Tokio (met Claire Z). Hij is nu ook dé man van het Belgische team met een derde plaats in de individuele tussenstand en alleen nulrondjes op Jade vd Bisschop (v. Ogano Sitte).

Pieter Devos met Jade vd Bisschop. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Als team presteerde België vandaag overigens verreweg het beste. Na twee keer 8 fouten gisteren, was er vandaag vier keer een foutloze ronde. Ook de broers Philippaerts en Jos Verlooy reden nul. Individueel staat Nicola Philippaerts er met Katanga v/h Dingeshof (v. Cardento) er van hen het beste voor met een zevende plaats. Jos Verlooy volgt op plaats 17 en Olivier Philippaerts mag ook nog naar de finale met een 21ste plaats.

Het teamtotaal: 17,34.

Zweden

Zweden, ook grootverdieners op kampioenschappen de afgelopen vijf jaar (goud in Gothenburg, zilver in Tryon en goud in Tokio), kwam uit op de vierde plaats, gevolgd door Ierland en Frankrijk.

24-jarige Griekse weer nul!

Alle ogen in Riesenbeck zijn gericht op de 24-jarige Ioli Mytilineou met Levis de Muze. Gisteren haalde ze de individuele top-10 al met een toprondje en vandaag herhaalde ze dat. Inmiddels staat de amazone individueel op een vierde plaats voor Peder Fredricson.

Ioli Mytylineou met Levis de Muze Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Marc Houtzager haalt finale met nulronde

Marc Houtzager, de enige Nederlandse ruiter die vandaag nog individueel doorreed, bleef als eerste ruiter nul in het flinke parcours van Frank Rothenberger. Hij staat op een 15e plaats in de individuele tussenstand.

In totaal bleven vandaag veertien combinaties foutloos. De top-4 (Fuchs, Thieme, Devos, Mytilineou) bleef tot nu toe foutloos, de tien combinaties daarna hebben één springfout. Er kan dus nog van alles gebeuren zondag.

Uitslag landenwedstrijd

Tussenstand individueel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.