KNHS: 'Geen bevoegdheid wedstrijden af te gelasten' - Horses.nl Ga naar hoofdinhoud

KNHS: ‘Geen bevoegdheid wedstrijden af te gelasten’

Afgelopen maandag vroeg de KNHS haar organisaties al om rekening te houden met de voorspelde hitte, maar gaf daarbij aan wedstrijden niet te verbieden. Veel mensen vragen zich af waarom de KNHS niet gewoon alle wedstrijden afgelast. De KNHS heeft daar geen bevoegdheid voor, maar komt in dergelijke gevallen wedstrijdorganisaties wel tegemoet door geen afdracht te heffen bij afgelasting.

Er is derhalve geen specifieke regelgeving die het organiseren van evenementen bij bepaalde temperaturen verbiedt, maar de Sectorraad Paarden heeft wel het volgende in het protocol extreme weersomstandigheden voor paarden opgenomen: “Als er sprake is van een op betreffende plaats in Nederland voorspelde buitentemperatuur hoger dan 35 graden Celcius, een evenement zo nodig moet worden afgelast.”

Vervoer

Eerder werd al duidelijk dat paarden bij temperaturen hoger dan 35 graden niet vervoerd mogen worden. Met de hoge temperaturen is het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking getreden en voert het NVWA extra vervoerscontroles uit, om te kijken of vervoeders zich houden aan de regels voor het dierenwelzijn.

Bron: KNHS/Sectorraad Paarden/NVWA

6 reacties op “KNHS: ‘Geen bevoegdheid wedstrijden af te gelasten’

 • marijke

  De KNHS heeft geen bevoegdheid om wedstrijden af te lassen bij extreme weersomstandigheden. Hoeveel moeite zou het de KNHS kosten om die bevoegdheid WEL te krijgen. Lijkt mij niet zo moeilijk!!!! KNHS NEEM UW VERANTWOORDELIJKHEID.

 • Toon

  De KNHS verschuilt zich, als de KNHS geen toestemming geeft of deze intrekt wordt er geen wedstrijd gehouden en hoeven ze geen berichten de wereld in te sturen van
  hoe andere organisaties er tegenover staan. Dit is simpelweg het aanpassen van het vraagprgramma onder welke omstandigheden er wedstrijden gehouden kunnen worden.

 • Teun

  Waarom willen we de verantwoordelijkheid afschuiven op KNHS of wedstrijdorganisatie? Een ruiter beslist toch zelf of hij/zij deelneemt aan een wedstrijd bij extreem warm of juist koud weer? Het is lekker makkelijk wanneer een ander voor ons beslist….. maar iedereen heeft een eigen verantwoordelijkheid t.o.v. het paard: neem die verantwoordelijkheid en blijf gewoon thuis bij extreem weer. Waarom niet? Om een paar tientjes inschrijfgeld? Is dat het waard? Bepaald dat de ‘liefde’ voor ons paard?

 • marijke

  Beste Teun, Natuurlijk hebben ruiters/amazones hun eigen verantwoordelijkheid maar al 37 jaar meelopend in de veterinaire wereld kan ik je vertellen dat dat punt vaak ver te zoeken is. En het zijn geen uitzonderingen!!! Dus maak deze beslissing voor deze mensen..En je hoeft echt niet te betuttelen maar er zijn grenzen.

 • Stan Op het Veld

  Wees nou allemaal maar blij dat de sportbond niet de bevoegdheid heeft wedstrijden te verbieden.
  Bond moet dienstverlenend (adviseren in deze) zijn, dat is hun plaats.

 • Mark

  Zet in het jury reglement dat jury boven 33 graden niet mag jureren. Efect geen wedstrijd boven 33 graden omdat er dan geen jury is. Jurylid wat wel jureert is in overtreding.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook