Ga naar hoofdinhoud

Jan Tops Paardensportman van het Jaar: ‘Meest innovatieve geest’

Op Indoor Brabant werd bekend gemaakt dat Jan Tops de Paardensportman van het Jaar 2018 is geworden. De commissie omschreef haar keuze als volgt: "Deze Paardensportman is in onze ogen de meest innovatieve geest binnen de mondiale hippische wereld. Innovatief, omdat hij de mondiale springsport een enorme impuls heeft gegeven door de gaten te vullen die de overkoepelende wereld ruiterbond heeft laten vallen."

De bakkerszoon uit Valkenswaard won in 1981 met Nargus als young rider de individuele kampioenstitel bij de springruiters en behoorde daarna vele jaren tot de mondiale top bij de senioren. Hij reed drie maal een WK en vier maal nam hij deel aan de Olympische Spelen. Met als absoluut hoogtepunt de gouden teammedaille in 1992 op de Spelen van Barcelona en de zevende plaats in de individuele finale van de Spelen van Atlanta 1996. Beide malen met zijn paard Top Gun. In 1988 werd Jan Tops individueel zevende op de Spelen in Seoul met de legendarische Doreen.

GTC en GTL

Toch heeft hij zijn uitverkiezing niet aan deze prestaties te danken, maar aan het door hem in 2006 ontplooide initiatief van de Global Champions Tour en de in 2016 gestarte Global Champions League. “Daarmee heeft Jan Tops een paar zaken weten te bereiken die tot voor kort onhaalbaar leken. Hij heeft een enorme verspreiding van hippische topsport evenementen over onze aardbol weten te realiseren én hij heeft geheel nieuwe geldbronnen weten aan te boren, waardoor het ook voor eigenaren lucratief is om in topsportpaarden te investeren omdat de prijzengelden zeer interessant zijn geworden. Dankzij de gestegen prijzengelden is het voor ruiters interessant om met toppaarden aan deze wedstrijdenreeks deel te nemen.”

Epicentrum

Een andere belangrijke overwegingen voor de commissie om Jan Tops de onderscheiden met de titel Paardensportman van het Jaar 2018 is de schitterende accommodatie hij aan de Maastrichterweg in Valkenswaard heeft gerealiseerd. Daarnaast is het complex van Jan Tops een soort van epicentrum van de hippische sport geworden, waaromheen zich vele ruiters en stallen hebben gevestigd.

BV Nederland Paardenland

Jan Tops levert met zijn inspanningen een daadwerkelijke en enorme bijdrage aan de uitbouw en groei van de BV Nederland Paardenland en daarom is de commissie Paardensportman van het Jaar van mening dat Jan Tops deze onderscheiding ten volle verdient.

Herdenking Velstra

Het officiële commissierapport begint met het herdenken van Tjeerd Velstra, die op 25 februari jl. op 79-jarige leeftijd is overleden. Velstra werd op basis van zijn topprestaties in de mensport in 1981 uitgeroepen tot Paardensportman van het Jaar. Vele jaren maakte Velstra als voorzitter deel uit van deze commissie. “De commissie denkt met veel plezier terug aan de wijze waarop hij op geheel eigen wijze leiding gaf aan de bijeenkomsten. De commissie heeft een uiterst innemende, betrokkenen en deskundig voorzitter verloren.”

Samenstelling commissie

De commissie die nu bestaat uit Nicole van Doorn (voorzitter), Adrienne van Waardenburg-Nooren, Jacob Melissen en Henk Nijhof, bedankt ook Theo Ploegmakers voor zijn inzet en betrokkenheid als lid van de commissie. Ploegmakers heeft zich na zijn terugtreden als voorzitter van de KNHS teruggetrokken en zijn plaats in de commissie wordt vanaf nu ingenomen door Adrienne van Waardenberg-Nooren, die als directeur breedtesport verbonden is aan de KNHS.

Bron: IndoorBrabant

 

2 reacties op “Jan Tops Paardensportman van het Jaar: ‘Meest innovatieve geest’

  • Marcel Dufour

    Voor mij is Jan al jaren paardenman van het jaar want ik ken niemand die zo goed weet wat hij wil in een springpaard.
    Nog steeds als ik paarden uitprobeer denk ik aan een paar wijze lessen die hij me gaf. De belangrijkste daarvan is dat je bepaalde eisen hebt waar een goed springpaard aan moet voldoen en daar moet je dan niet meer vanaf wijken.
    Heeft een paard alle eigenschappen maar mist hij er een, dan is de eindconclusie dat dat een goed paard is maar net niet goed genoeg.

  • Paardenman van de eeuw had van mij ook gemogen en mijnheer Melchior van de vorige eeuw!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook