Ga naar hoofdinhoud

Verdi neemt officieel afscheid van het publiek

Maikel van der Vleuten met Verdi TN bij het afscheid.Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Verdi TN (v. Quidam de Revel), het toppaard van Maikel van der Vleuten, ging in 2020 met wedstrijdpensioen. Vanmiddag nam het publiek in de Brabanthallen met een staande ovatie afscheid van de legende uit de springsport. Verdi draaide maar liefst tien jaar mee op internationaal topniveau en was in die tijd van onschatbare waarde voor TeamNL. De hengst liep onder Van der Vleuten maar liefst twaalf grote kampioenschappen.

“I did it my way” klonk uit de boxen in Den Bosch. En zo was het ook. Het werd een twee jaar uitgesteld en waardig afscheid van de 20-jarige hengst, aan wie je zijn leeftijd nog niet afziet. Voorafgaand aan de Rolex Grand Prix maakte Verdi zijn laatste ereronde aan de hand van Maikel van der Vleuten.

Carrière

Verdi TN nam onder meer deel aan twee Olympische Spelen, de Wereldruiterspelen, drie Europese kampioenschappen en meerdere Wereldbekerfinales. Maikel van der Vleuten en Verdi maakten deel uit van het Nederlandse team dat zilver won op de Olympische Spelen van 2012 in Londen, een gouden teammedaille op het wereldkampioenschap van 2014 in Frankrijk won en Europees teamgoud in 2015 in Aken. Daarnaast zegevierde het paar met TeamNL in drie FEI Nations Cup wedstrijden en wonnen ze in 2016 de 1.60m Wereldbekerkwalificatie van Verona, Italië. In de Global Champions League en diverse Grote Prijzen op het allerhoogste niveau sprong de combinatie ontelbare keren naar een topklassering, met als hoogtepunt de runner-up positie in de Rolex Grand Prix van Spruce Meadows in Calgary, Canada.

Afscheid van Verdi. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Vijftien jaar samenwerken

Van der Vleuten erkent dat Verdi hem gevormd heeft tot de topruiter die hij nu is. Dankbaar zal hij dan ook altijd zijn voor het paard dat met zijn persoonlijkheid pistes vulde en het publiek altijd op de banken kreeg. “Na 15 prachtige jaren van samenwerken met dit unieke paard en na tien fantastische jaren op Grand Prix-niveau, is het tijd voor Verdi om met pensioen te gaan. Ik denk dat het op een leeftijd van 18 jaar een welverdiend pensioen is, waarbij hij zijn succesvolle carrière als fokhengst nog voort zal blijven zetten.”

Fokkerij

De hengst staat niet alleen bekend staat om zijn sportprestaties, maar ook om zijn verdiensten in de fokkerij. Verdi TN sprong aan het eind van zijn carrière in de meest prestigieuze Grote Prijzen ter wereld en streed hierin tegen zijn eigen kinderen. Verdi TN bracht ook verschillende goedgekeurde zonen voort.

bron: KNHS / Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook