Ga naar hoofdinhoud

Weer winst voor Werth, Minderhoud vijfde in WB-Grand Prix

Hans Peter Minderhoud met Glock's Dream Boy Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Hans Peter Minderhoud reed met Glock's Dream Boy N.O.P. (v. Vivaldi) als laatste starter de baan in in de wereldbeker Grand Prix in Den Bosch en eindigde met een totaal van ruim 75% op de vijfde plek. Isabell Werth en Emilio (v. Ehrenpreis) wonnen de rubriek, maar niet unaniem, twee van de jurleden plaatsten Daniel Bachmann Andersen met Blue Hors Zack bovenaan en eentje plaatste Benjamin Werndl met Daily Mirror op nummer 1.

Met negens voor onder andere het binnenkomen, het drafappuyement naar links, een van de pirouettes, de piaffe en de passage kwam Werth met Emilio uit op 77,196%, waarmee ze opnieuw een overwinning op haar naam kon schrijven. Afgelopen weekend in Dortmund was de Duitse dressuurkoningin ook al niet te kloppen met de Ehrenpreis-zoon.

Huiswerk

Na het klinken van het Duitse volkslied nam Werth kort het woord voordat ze aan de ereronde begon. Ze bedankte het publiek dat vandaag was gekomen en liet weten blij te zijn met haar proef, “Het was een goede proef, maar het moet zaterdag nog wel iets beter dus ik denk dat we nog wat huiswerk hebben.”

Blue Hors Zack

Bachmann Andersen reed met Blue Hors Zack (v. Rousseau) een dijk van een proef, waarin het duo negens scoorde voor de draf- en galopappuyementen. Maar ook de hele mooie kleine en goed doorgesprongen pirouettes waren hoogtepunten in de proef. Zack won dit seizoen de WB-etappe in Herning met ruim 83% in de kür het Deense duo bleef in deze Grand Prix slechts een procent achter op Werth en Emilio.

Werndl

Benjamin Werndl, de oudere broer van Jessica von Bredow-Werndl liet met de vijftienjarige Daily Mirror (v. Damon Hill) een hele goede proef zien. Werndl staat derde op de WB-ranglijst achter zijn landgenoten Helen Langehandenberg en Dorothee Schneider, maar bleef vandaag beide amazones voor. De met veel power bewegende zwarte ruin is eigenlijk pas het afgelopen jaar echt doorgedrongen tot de top en kon zo maar eens een ticket voor de wereldbekerfinale binnenhalen dit seizoen.

Minderhoud en Dream Boy

In 2016 won Minderhoud de WB-finale met Glock’s Flirt en op dit moment kan hij met de vierde plaats in de tussenstand met Dream Boy redelijk zeker zijn dat hij door mag naar de finale. In Mechelen won het duo de WB-kür, in Londen werden ze derde en in Amsterdam eindigden ze op de vijfde plek.  Hoewel de juryleden niet unaniem waren, liepen de scores niet al te ver uiteen. Met 75,022% kreeg Minderhoud uiteindelijk maar twee procent minder dan Werth. De hengst had in het begin van de proef even een storinkje in de balans in het drafappuyement, maar liet vervolgens hoge punten noteren voor de piaffe, de passage, de uitgestrekte draf en galop, de pirouettes en de wisselseries.

Tevreden

Minderhoud is tevreden met dit eerste onderdeel. “Ik was blij met de proef. In het losrijden vond Glock’s Dream Boy N.O.P. het nog wat spannend allemaal. Ik kon in de wedstrijdbaan merken dat hij net wat teveel energie had verspild in de warming-up. Het was de eerste keer dat ik Dream Boy  mee had sinds Jumping Amsterdam, al met al was het prima.”

Eerste groep

Voor de pauze ging Judy Reynolds aan de leiding met Vancouver K. De Ierse amazone was met de Jazz-zoon de laatste combinatie voor de pauze in de wereldbeker Grand Prix in de Brabanthallen en ze nam met een score van 74,217% voorlopig de leiding. Uiteindelijk zakte het paar naar de zesde plek.

Nederlanders

Emmelie Scholtens en haar Apache (v. UB40) scoorden 73,89% en dat betekende de zevende plek. De tiende plaats was voor Anne Meulendijks en haar MDH Avanti N.O.P. (v. United). De nog jonge Brabantse amazone liet 72,69% noteren. Diederik van Silfhout en zijn Expression N.O.P. (v. Vivaldi) kwamen tot 71,04 procent en bleven met hun veertiende plaats voor op Thamar Zweistra en Hexagon’s Double Dutch (v. Johnson). De Zeeuwse amazone scoorde met haar voshengst 69,47% en werd vijftiende.

Voor Denise Nekeman, die met Boston STH (v. Johnson) haar WB-debuut maakte en een mooie proef neerzette, zette een programmafout een streep door de kür. Met haar oorspronkelijke score van 69,957% zou ze net voor Zweistra zijn geëindigd, maar na twee procent aftrek zakte ze naar de zeventiende plek.

Uitslag

Lees ook:
Reynolds met Vancouver aan de leiding

De gehele Grand Prix:

Bron: Horses.nl

4 reacties op “Weer winst voor Werth, Minderhoud vijfde in WB-Grand Prix

 • Ineke

  Iets beter? Sorry maar zouden jullie de proef mss on line kunnen zetten? Want dit is gewoon aan de hele wereld niet te verklaren. De aanleuning haar onrustige handen en zit. En de stap en met name de verzamelde stap waren alles behalve regelmatig ontspannen en recht. Er wordt constant bij juryleden op harmonie gezeurt. Als dit 5 koppige jury aan de wereld wil laten zien dat dit is zoals t moet, dan moeten ze bij de FEI DEZE 5 per direct ontslaan. Wat aanfluiting en met name voor de jury s!!!!!

 • Hanneke Hegeman

  Wij zijn er geweest en hebben alle proeven van dichtbij heel geconcentreerd gevolgd. Wat mij opviel is dat de jury over de hele linie royaal was met de punten. Maar…. de publieksjury (onafhankelijk via de app) volgde deze lijn. Conclusie: er is een trend gezet, zowel bij de rechters als bij het publiek. Dus het aanwijzen van zondebokken begint bij onszelf.

 • Doreen

  Vreemd dat Isabell bovenaan komt. De hele proef door was de aanleuning zeer onprettig. In de uitgestrekte galop kwam Emilio flink in verzet en begon hij bijna te bokken. Toch waren er jury’s die een 7 en een 7 1/5 gaven. Onbegrijpelijk. In de verzamelde stap liet zij de teugels behoorlijk lang en pas bij de passage maakte zij ze op maat. Emilio was ongelijk in de voor- en achterbenen in veel oefeningen. Het is niet eerlijk ten opzichte van de andere deelnemers dat zij eerste stond.

 • Ronald Smeenk

  @Hanneke: Helemaal mee eens. Wat mij betreft was Isabel terecht nummer 1. Met Ineke eens dat het beeld misschien mooier kan maar Ze heeft haar paard toch echt het best voor elkaar. Wij Nederlanders hebben in Den Bosch toch echt weer een lesje paardrijden gehad van met name onze duitse collega’s. Ik het ook mooi om te zien dat Rien van der Schaft een fins teamlid aan het trainen was wat volkomen in rust en harmonie ging. De Nederlanders die op dat moment ook aan het rijden waren konden hier echt een voorbeeld aan nemen en kan niet anders dan Rien zijn beslissing volkomen begrijpen. Wat ook erg opviel bij het losrijden was de gezondheid van de paarden. Op Avanti en Double Dutch na begonnen de overige Nederlandse team paarden ongezond. Ze stapten onzuiver en als ze al draafden in het begin dan was dit ook zeker niet zuiver. Dit kon er niet gezegd worden van de buitenlandse paarden. We hebben een serieus probleem in Nederland en dat gaat niet veranderen als we zo doorgaan. Ik ben bang dat onze nieuwe bondscoach hier ook geen verandering in aan gaat brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook