Ga naar hoofdinhoud

Kjento met 89 punten aan kop halve finale vierjarigen

Kjento (Negro x Jazz) - Foto: Melanie Brevink-van Dijk

De vorig jaar met 90 punten ingeschreven Kjento (Negro x Jazz) was vanmiddag met Charlotte Fry een verademing om naar te kijken in de halve finale van de Pavo Cup voor vierjarigen. Met 89 punten werd hij door de jury (Toine Hoefs en Jan Wolfs) bovenaan gezet. 88 punten waren er voor Keano RS2 (v. Governor) met Marieke van der Putten en Kevin Costner Texel (v. Negro) kreeg met Emmelie Scholtens 87 punten. Twee keer Negro x Jazz bovenaan dus.

Lang niet alle KWPN-goedgekeurde hengsten die vandaag in de halve finale van de Pavo Cup in de baan kwamen konden hun status als KWPN-goedgekeurde hengst of de punten uit het verrichtingsonderzoek waarmaken in de halve finale van de Pavo Cup. De via de herkansing onder het zadel aangewezen najaarsverrichtingstopper Kjento wél. De door familie Van Os gefokte zwarte hengst ging na een druk dekseizoen als een koning door de baan. In draf en galop althans, de stap kan beter. Dat zag ook de jury. “De stap was aan het begin wat gespannen kon wat meer takt en ruimte hebben, al werd dat later in het stapgedeelte wel beter”, zei Toine Hoefs, die met Jan Wolfseen 7,3 voor de stap gaf. De overige cijfers waren (terecht) allemaal 9’s en een 10 durfden de juryleden nog net niet aan te tikken: een 9,8 voor de draf, een 9,9 voor de galop, een 8,5 voor de harmonie en een 9 voor de aanleg. “In draf en galop heeft Kjento ontzettend veel balans, kracht, afdruk en een zeer goed ondertredend achterbeen”, aldus de jury.

Keano RS2

Bij de in de eerste bezichtiging naar huis gestuurde Keano RS2, die met 89 punten als aanvoerder van de voorselecties naar Ermelo kwam, kwam de jury uit op 88 punten. De door P.J.N. Smit uit Wervershoek gefokte hengst van RS2 Dressage kreeg onder Marieke van der Putten een 7,5 voor de stap, een 9,5 voor de draf en de galop, een 8,5 voor de harmonie en een 9 voor de aanleg. “Hij heeft in stap wel een zuivere viertakt, maar zou nog meer tot schrijden mogen komen. In draf zagen we een opwaarts beeld, de draf is klokzuiver qua takt en heel krachtig. Datzelfde opwaartse en gedragen beeld zagen we in galop. Voor de harmonie zou hij nog hoger kunnen scoren als hij met een wat meer open aanleuning voor zou worden gesteld.”

Keano RS2 (v. Governor) met Marieke van der Putten Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Nog een keer Negro x Jazz

Op 3 met 87 punten Kevin Costner Texel (Negro x Jazz) met Emmelie Scholtens. De door Wim van der Linde gefokte zwarte hengst liep op de Pavo-voorselectie naar 86 punten en werd op de WK voor jonge dressuurpaarden tweede in de rubriek voor vierjarigen. Nu was er een derde plaats in de halve finale, maar geen aanwijzing voor de tweede bezichtiging van de hengstenkeuringscommissie. De hengst van Stoeterij Turfhorst en Trainingsstal Witte-Scholtens kreeg ook de laagste punten voor de stap (een 7,5) en verder een 9,2 voor de draf, een 9,5 voor de galop, een 8,5 voor de harmonie en een 8,8 voor de aanleg. “Hij bleef wat gespannen in stap”, aldus de jury. “In draf en galop toonde hij veel kracht en liet hij en opwaarts beeld zien.”

Kevin Costner Texel (v. Negro) met Emmelie Scholtens – Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

7’tjes-stap

Drie keer een 7-stap bovenaan dus bij de vierjarigen en bij de beste 20 paarden die door mogen naar de finale zijn er nog vijf paarden die onder de 8 scoorden voor deze gang. In draf scoort geen enkel paard onder de 8 en in galop zijn er twee paarden door naar de finale die voor 7,5 galoppeerden. De rest voor een 8 of meer. Jurylid Jan Wolfs vertelt op KWPN.nl:  “We hebben geselecteerd op het goede achterbeengebruik en het juiste schakelvermogen. We zochten paarden die naar ons idee in de toekomst fijn tot dragen kunnen komen. Daarnaast hebben we gelet op paarden met een natuurlijke ‘go’. In de stap liet een heel aantal paarden punten liggen, zo nu en dan kon het totaalplaatje net wat completer zijn.”

Wel een goede stap

Twee paarden die wel zeer goed stapten zijn ook door naar de finale: het gaat om de KWPN-goedgekeurde Glock’s Taminiau (Toto jr x Sandro Hit) met Riccardo Sanavio (5e plaats/ 86 punten) en de Westfaals en Oldenburgs goedgekeurde Fonq (Fürst Fohlenhof x Lissaro) met Jessica-Lynn Thomas (7e plaats/84,6 punten). Deze laatste hengst werd in tegenstelling tot nummer 3 Kevin Costner Texel wel via de Pavo Cup aangewezen voor de tweede bezichtiging. Zowel Taminiau als Fonq  kregen een 9 voor de stap en bij Fonq had dat ook wel iets meer kunnen zijn. Het publiek dat meejureerde via de Spectator Judging App kwam in veel gevallen veel lager dan de jury uit (vooral bij de goedgekeurde hengsten), maar zat er met dik 86 punten voor Fonq ruim boven. De voshengst kreeg van Wolfs en Hoefs verder een 8,5 voor de draf, een 8 voor de galop, een 8,5 voor de harmonie en een 8,3 voor de aanleg. “Hij zou in draf en galop nog meer gedragen kunnen lopen”, was  de toelichting.

Bij de als vijfde geëindige Taminiau zat het publiek 10 punten lager dan de jury. Hij kreeg naast de 9 voor de stap allemaal 8,5-en. “Hij zou nog iets meer houding kunnen maken”, aldus de jury.

Glock’s Taminiau (v. Toto jr) met Riccardo Sanavio Foto: Melanie Brevink-Van Dijk

Compleet paard

Een qua cijfers compleet paard is de als vierde geëindigde ruin Kenndale (Everdale x Special D), die met Nora van Houtem naar 86 punten liep. Die punten vielen vroeg in de ochtend en werden niet door iedereen begrepen. Hij kreeg een 8,5 voor stap, draf en harmonie, een 8,8 voor de galop en een 8,7 voor de aanleg. “Een paard dat net iets meer uitdrukking als dressuurpaard zou kunnen hebben, maar over de benen heel goed liep.”

King’s Pleasure zesde en Kind Pleasure tiende

Tussen Taminiau (5) en Fonq (7) nestelde zich de Oldenburgs goedgekeurde King’s Pleasure (Dark Pleasure x Johnson) met Femke de Laat. De hengst scoorde 84,8 punten. Bij hem werd ook de stap als laagst beoordeeld (7,8), verder een 9 voor de draf, een 8,5 voor de galop, een 8,3 voor de harmonie en een 8,8 voor de aanleg. King’s Pleasure werd gefokt door Wout Plaisier en hij is ook de fokker van de nummer 10 Kind Pleasure (Governor x Zack), die – ook gereden door Femke de Laat – naar 83,4 punten liep. Ook hier de laagste punten voor de stap (7,7)

Goedgekeurde hengsten

Waar de jury in de ochtend (waar de via de voorselecties geselecteerde paarden in de baan kwamen) behoudend jureerde en meestal redelijk op één lijn lag met de publiekspunten, was dat in de middag met de KWPN-goedgekeurde hengsten niet altijd het geval. Door naar de finale mogen nog vijf KWPN-goedgekeurde hengsten: het gaat om de met 83,6 punten (gedeeld 8ste) beoordeelde King Karim (Toto jr x Painted Black), de door het KWPN vanmorgen groots aangekondigde (en nogal tegenvallende) Kardieno (Dante Weltino x Parcival) met 83 punten (11e), de met 81,3 punten (13e) flink gewaardeerde (het publiek had 74,3 in gedachten) Kaygo (Capri Sonne jr x Westpoint), de met veel houding optredende herkeuringshengst Koning (Governor x Bretton Woods) die 81 punten kreeg (15e) en de met 81 punten als 16e geëindigde Kyton (Ferguson x Ferro).

Laagste punten voor verrichtingstopper

Net niet bij de beste twintig zaten de KWPN-hengsten Kilimanjaro (Bordeaux x Westpoint) en Kayne (Governor x Rousseau), twee hengsten die afgelopen zaterdag een mooie veulencollectie toonden. Zij kwamen allebei uit op 80 punten. Op datzelfde aantal kwam ook Kevin (Dream Boy x Kennedy) en de via de Pavo Cup voor de tweede bezichtiging aangewezen Kuvasz RS2 (Glamourdale x De Niro). Verrichtingstopper (86 punten) Knock Out (Ebony x Dreamcatcher) kreeg de laagste punten van de KWPN-goedgekeurde hengsten die deelnamen, hij werd beoordeeld met 77 punten.

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook