Ga naar hoofdinhoud

Donkere wolken boven oranjeteam

Liveblog
Alice Naber-Lozeman en Peter Parker Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Er moet vanaf nu niets meer fout gaan wil het Nederlandse eventingteam de door bondscoach Lips beoogde zesde plaats behalen. Ook de tweede dressuurdag verliep voor Oranje niet soepel. Alice Naber reed weliswaar een goede proef die werd gewaardeerd met 46,20. Hiermee mocht zij precies achter Tim Lips aansluiten op de 21e plaats. Merel Bloms Rumour has it liep over van energie en zorgde hierdoor voor grote problemen in de galop. Hierdoor kon niet voorkomen dat Nederland op de elfde plaats bleef steken.

Rake klappen

Frankrijk deelt Duitsland rake klappen uit in de dressuur, maar Duitsland behoudt ternauwernood de leiding. Slechts met .20 verschil gaan de Duitsers aan de leiding voor de Fransen. Die maakte het vandaag, met een topproef van Mathieu Lemonie (3e) en een goede proef van Thibaut Vallette (6e), onze Oosterburen wel heel erg moeilijk.

Toen Ostholts vervangster Julia Krajewski te maken kreeg met fouten en verzet in haar proef ging het er voor de Duitsers echt om spannen. Maar dat is aan Ingrid Klimke wel besteed. Met een degelijke proef streek ze uiteindelijk neer op de vierde plaats, net voor landgenoot Jung.

Australië verdreef Groot-Britannië van het voorlopige podium en bezet momenteel de bronzen positie.

Wil Nederland nog aan bondscoach Lips’ doelstelling van de zesde plaats willen voldoen, dan moet er vanaf nu veel gebeuren. Momenteel nemen de oranjeruiters nog de elfde plaats in beslag, voor Canada en Rusland.

Fox-Pitt aan de leiding

In de individuele strijd neemt William Fox-Pitt nog altijd de leiding. Tweede is de Australiër Christopher Burton en momenteel derde is de Fransman Mathieu Lemoine met de dressuur gefokte KWPN’er Bart L.

Nederlands beste resultaat is neergezet door Tim Lips. Hij bekleedt momenteel de 2oe plaats met Bayro NOP. Alice Naber volgt direct op plaats 21 met Peter Parker. Een 53e plaats is er voor Merel Blom en Rumour has it. Het resultaat van Theo van de Vendel en Zindane is goed voor een 64e plaats van de 65 deelnemers.

Levade

Jammer dat de levade niet gevraagd wordt, maar appuyementen wel. Toch nog 49.90 voor laatste starter van de dag Marcio Carvalho Jorge met Lizy Mac Wayer. Het Braziliaanse klapvee juicht bij het afgroeten nog gewillig voor deze landgenoot die getraind wordt door Mark Todd. Zijn merrie wil het liefst zo snel mogelijk de baan uit.

Beste Duitse score

Een grootloper zal Hale-Bob nooit worden. Qua losheid en bewegingsmechaniek komt de Oldenburger niet in de buurt van Bart L. Wel toont de ruin onder Ingrid Klimke met veel gemak zijn oefeningen. 39,50 strafpunten en een voorlopig vierde plaats voor een braaf gereden proef. Klimke is hiermee de best scorende Duitser, vlak voor Michael Jung.

Galopproblemen

Dat viel niet mee voor Merel Blom en Oranje. Blom lijkt even uit haar concentratie en ook Rumour has it voelt zich in de dressuurbaan niet senang. In het drafgedeelte weet Blom ‘m nog aardig in de houding te houden, maar in de galoptour breekt de bruine tot tweemaal toe uit op de volte. Ook bij Blom spelen de wissels parten. 54.40 is niet de score waar Oranje op hoopte.

Onweer

Van de Engelsen hebben de Fransen en de Duitsers in de dressuur in ieder geval niets meer te vrezen. Laatste starter voor Groot-Britannië Kitty King heeft niet het meest meewerkende paard in Ceylor LAN. Een stap die met moeite nog enige regelmaat vertoont is nog daar aan toe, maar in de galop is Ceylor al helemaal geen toonbeeld van een ‘happy athlete’. Zwiepen met de staart ieder moment dat King met het been inkomt en uiteindelijk een vette fout in de volte in galop.

Kings gezicht staat bij het afgroeten op onweer en met 46.80 mag ze in haar handen knijpen.

Australische verrassing

Een grote verrassing voor Australië. Shane Rose rijdt met CP Qualified 42.50 en maakt Australië hiermee zeer gevaarlijk in de landenwedstrijd.

Fijne proef van Bart L

Wéér zo’n fijne proef vanuit het Franse team! Mathieu Lemoine stuurt de KWPN-dressuurgefokte Bart L (United x Gribaldi) naar 39.20 strafpunten. Hiermee is de Fransman de derde ruiter tot nu toe die onder de 40 strafpunten weet te duiken. Met twee Franse ruiters in de top vijf wordt de druk op Duitslands laatste starter Ingrid Klimke alsmaar groter.

Degelijk

Karin Donckers rijdt naar 41.00 strafpunten en staat voorlopig ex aequo vierde met Fransman Thibaut Vallette. Donckers’ Fletcha van ’t Verahof is niet het meest lichtvoetige paard, maar hij liet hier een gedegen verrichting zien zonder echte hoogte- en (vooral geen!) dieptepunten.

De Chinees-Britse Alex Hua Tian heeft haast last van teveel souplesse bij zijn paard. Don Geniro gaat met veel flair door de baan, maar maakt wat balansfouten in het uitstrekken en in de rechtergalop. 42.40 voor de verder plezierig kijkende proef.

Ex aequo laatste

Na drie ruiters van ieder landenteam is de tussenstand van gisteren volledig omgegooid.De Duitsers hebben een plaats moeten inleveren ten gunste van de Fransen. Die hadden veel baat bij de goede proef van Thibaut Vallette. Groot-Brittannië is staat vooralsnog op brons.

Voor het Nederlandse team ziet het er allemaal nog niet heel best uit. Dat staat vooralsnog ex aequo elfde (en laatste) samen met Rusland en Canada.

Publiek chauvinisme

Of ze precies weten waar ze voor klappen valt te betwijfelen, maar de Braziliaanse supporters gaan op de banken voor Marcio Appel. De ruiter zelf weet zich door zoveel publiek chauvinisme even geen houding te geven. 57.20 voor de Braziliaan met zijn Indoctro-nazaat Iberon Jmen.

Toch nog Ostholt

Toch nog een Ostholt in de baan, hoewel van de koude kant. Sara Algottson-Ostholt is getrouwd met Frank Ostholt en dus de schoonzus van Andreas. Voor het Zweedse team zet ze met Reality 39 een score neer van 45.30 strafpunten.

Veel fouten en verzet van Samourai du Thot van de vervangster van Andreas Ostholt. Toch waardeert de jury het optreden van Julia Krajewski met slechts 44.80 strafpunten.

Ongevraagde wissels

Alice Naber lijkt haast te hebben. Tot en met het stapgedeelte maakt Peter Parker een wat gejaagde indruk. Dat leidt tot een kort-lang pasje in de stap. In de galop krijgt het duo meer rust en dat is te zien aan de gezichtsuitdrukking van Alice. Lachend groet ze af, net voor die tijd laat Peter Parker nog even ongevraagd zien dat de wissels er bij hem wél op zitten. 46.20 strafpunten en een momenteel veertiende plaats net achter Tim Lips.

Springwissel

De Britse Pippa Funnell doet niet moeilijk over een springwissel. Met veel inwerking van de zit houdt ze Billy the Bizz (v Cevin Z) in de gewenste contragalop of laat ze hem changeren. Een royale 43.90 strafpunten voor de Britse. Fijne proeven vandaag van Fransman Thibaut Vallette (41.00), voorlopig vierde, en de Ier Jonty Edwards (41.80), vooralsnog zesde.

Bijgesteld

De score van de Belg Joris van Springel is inmiddels bijgesteld. Hij staat nu op 54,30 strafpunten. Een stukje onder hem staat de Puertoricaanse met 56 strafpunten.

Het is vandaag nog een slag warmer dan gisteren, vroeg in de ochtend is het nu al 30 graden. De eerste ruiter die het stadion in Deodoro betreedt is een van de twee individueel startende Belgen. Deze Joris Vanspringel (53) opent niet heel indrukwekkend met Lully des Aulnes, maar de Belg krijgt wel heel weinig punten. De Franse ruin is geen geweldige beweger en er zitten ook nog een paar fouten in de proef (onder andere de wissels), maar het resultaat van 63.10 strafpunten is aan de lage kant. Net iets beter dan Theo van de Vendel gisteren (65.70).

Ondergewaardeerd

Zeker als je de punten van de Belg vergelijkt met de starter na hem is hij ondergewaardeerd. De Puertoricaanse amazone Lauren Billys komt uit de proef met slechts 56,20 strafpunten, terwijl haar paard de halve proef met zijn tong uit z’n mond loopt en de takt maar moeilijk kan vinden. Gisteren was de jurering goed te volgen, maar na twee starters roepen de jurybeoordelingen vandaag al vragen op.

Nederland staat voorlopig laatste in het klassement. Tim Lips staat met 46 strafpunten voorlopig achtste en Theo van de Vendel kwam niet verder dan de voorlaatste plaats.

Klik hier voor (live) uitslagen. 

Klik hier voor de startlijst. 

Klik hier voor het liveblog van de eerste dag eventing.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook