Ga naar hoofdinhoud

Houtzager en Vleut jr. treffen sterke combinaties in finale morgen

Maikel van der Vleuten met Beauville Z. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Na het uitblijven van eremetaal voor de Nederlandse dressuurruiters (en de vroegtijdige uitschakeling van de eventingamazones), moet het van de springruiters komen als hippisch Nederland nog wil aanhaken bij de goede prestaties van TeamNL in Tokio (9e plaats in medailleklassement). De eerste horde om voor een individuele medaille in aanmerking te komen is genomen door Maikel van der Vleuten en Beauville Z(die in deze kwalificatie overigens de vierde tijd neerzette!) en Marc Houtzager met Sterrehof's Dante. Zij treffen morgen overigens wel een deel (enkele grote namen kregen een balk) van de absolute wereldtop: Explosion W, H&M All In, Killer Queen VDM en Clooney om er maar een paar te noemen. Eén ding is alvast zeker: morgen gaan we geweldige springsport zien.

Het parcours van de Spanjaard Santiago Varela was voor het topveld dat in Tokio in de baan kwam niet te moeilijk, sterker nog: misschien waren de 30 combinaties zonder springfouten (waarvan vier met één tijdfout en één met twee) er wel iets meer dan Varela met dit parcours en de toegestane tijd in gedachten had. Morgen zal Varela het in ieder geval lastiger maken.

Er zaten een paar lastige lijnen (onder andere de driesprong: iets naar voren in zes of iets terug in zeven, gevolgd door een wending van de ingang weg naar een levensgrote triple bar plus de laatste lijn met een lange vier naar een dubbel en vervolgens een gebroken lijn met keuze-afstand) in en een paar hindernissen die kijkerige paarden van de les brachten. Vooral hindernis 10 (met de Sumo-worstelaars), de hoogste steilsprong van het parcours (1,62m.) na de rollback naar links, bleek een scherprechter. Al vrij vroeg in de kwalificatie kreeg onder andere topamazone Penelope Leprevost hier een weigering.

Van der Vleuten en Houtzager door, pechfout voor Greve

Maikel van der Vleuten had als laatste starter even tijd nodig om in het ritme te komen en een paar sprongen gingen wel erg naar links, maar Maikel van der Vleuten loodste de nog relatief onervaren Beauville Z (v. Bustique) knap door het parcours. Aan zijn gezicht was na afloop af te lezen dat hij er voor had moeten werken, maar (ook al zag het er niet zo uit) hij zette wel de vierde (!) tijd van de dag neer (84,76 sec).

Bij Marc Houtzager was het vooral voor aanvang van het parcours met Sterrehof’s Dante N.O.P. (v. Canturano) spannend. Dante maakte het in het begin even heel spannend en Houtzager moest nog een keer extra naar hindernis 1 moest rijden. Maar vervolgens: een vlekkeloos rondje binnen de tijd (88.02 sec.).

Olympisch debutant (en doorgeschoven reserveruiter) Willem Greve had Zypria S N.O.P. goed aan het springen, maar kreeg een vrij lullig pechfoutje op de laatste lijn. Met een tijd van 86,2 sec. was Greve wel een van de snelste vierfouters.

Bekijk de rondjes van de Oranje ruiters hier onder.

Maikel van der Vleuten:

Marc Houtzager:

Willem Greve:

Japan (!), België, Zweden en Ierland: alle ruiters door

De inspanningen van Paul Schockemöhle (die ook nog twee van drie Japanse teampaarden gefokt) en Wim Schröder om Japan als gastland klaar te stomen voor goede prestaties, zijn niet zonder succes gebleven. In de eerste ronde maakten de Japanners een voortreffelijke indruk met mooie rondes én team Japan drie keer door naar de finale. Daisuke Fukushima met de door Schockemöhle gefokte Chanyon (v. Chacco Blue), Koki Saito met de ook op Lewitz geboren Chilensky (v. Chintan) en de meest ervaren Japanner, Eiken Sato, zit er met Saphyr des Lacs (v. Mr. Blue) ook nog bij met een tijdfoutje.

Onze Zuiderburen, de Belgen – regerend Europees kampioenen – maakten ook een zeer sterke indruk. Gregory Wathelet zette met Nevados S (v. Calvados Z) het snelste nulrondje neer van de Belgen (85,62 sec.), maar Jérôme Guery had Quel Homme de Hus (v. Quidam de Revel) ook super aan het springen (86,10 sec) en Niels Bruynseels deed er met Delux van T&L maar net iets langer over (86,67 sec).

Bij Zweden (ook alle drie de ruiters door) komen we ook al aan bij de topfavoriet voor goud (naast Explosion W): H&M All In (v. Kashmir van Schuttershof) met Peder Fredericson. Verder door: Malin Baryard Johnsson met H&M Indiana (v. Kashmir van Schuttershof) en Henrik von Eckermann met King Edward (v. Edward).

Tenslotte ook alle Ieren door (en die moeten ook niet onderschat worden): Darragh Kenny zette vandaag met VDL Cartello (v. Cartani) de tweede tijd (82.01 sec) neer (achter Explosion W) en Bertram Allen deed ook vooraan mee met Pacino Amiro (v. Pacino, 85,18 sec.).

Nederland hoort bij de drie landen die twee ruiters door hebben. Ook de Zwitsers (Martin Fuchs en Beat Mändli) en de Egyptenaren (Nayel Nasser en Mouda Zeyada) lukte dat.

Topfavoriet Explosion W het snelst, Clooney en Killer Queen zijn er ook bij

Groot-Britannië hoort ook bij het rijtje landen met alle ruiters door (Ben Maher, Scott Brash en Harry Charles), maar springfenomeen Explosion W (v. Chacco-Blue) verdient zijn eigen alinea. De door Willy Wijnen gefokte topper van Ben Maher was vandaag de snelste, ondanks dat ‘ie met lappen lucht sprong. Maar ook regerend Europees kampioenen Martin Fuchs en Clooney (v. Cornet Obolensky) lieten zich in de eerste ronde indrukwekkend zien en hetzelfde geldt voor Killer Queen VDM (v. Eldorado van de Zeshoek) van Daniel Deusser.

Een opvallende derde tijd werd vandaag overigens neergezet door team Israel: Ashlee Bond met Donatello (v. Diarado) op plaats 3 (82,84 sec.).

Geen Amerikanen in finale

Een grote verrassing (en ook teleurstelling) was het dat geen enkele Amerikaan de finale haalde. Niet multi-5*Grote Prijzen (vijftien zijn het er ondertussen) winnares Gazelle (v. Kashmir van Schuttershof) met Kent Farrington, en ook geen Laura Kraut (Baloutine) of Jessica Springsteen (Don Juan van de Donkhoeve). En ook Steve Guerdat, de nummer 3 van de FEI ranking, zal er niet bij zijn in de finale morgen om 12.00 uur.

Die is overigens live te volgen op tv (Eurosport), én op Horses.nl natuurlijk. Voor de 30 gekwalificeerde ruiters staat de teller weer op nul. Het finaleparcours (Tabel A) wordt bij een gelijk aantal strafpunten gevolgd door één of meer barrages om de individuele medaillewinnaars te bepalen.

Uitslag

Bron: Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook