Ga naar hoofdinhoud

Jeroen Dubbeldam: ‘De verkoop voelt niet goed’

In De Twentsche Courant Tubantia verscheen vandaag een groot interview met Jeroen Dubbeldam. Daarin vertelt de springruiter onder andere over de verkoop van SFN Zenith N.O.P, die voor hem niet goed voelt: "Ik heb niet in de hand waar het paard terecht komt, straks is er één of andere idioot die het gewoon leuk vindt om Zenith te kopen. Eén druk op de knop en hij is weg." Zijn droomscenario: "Als er iemand opstaat en zegt 'wat moet hij kosten? Dan koop ik hem voor jou en blijft hij hier'."

Het trof Dubbeldam hard toen hij zich na de rit in de tweede manche van de finale realiseerde dat dit echt zijn laatste rondje was. Tranen liepen over zijn wangen. “Een samenloop van omstandigheden”, blikt hij terug. “Van een verlies alleen ga ik echt niet brullen, ik ben geen huilebalk.”
Natuurlijk was hij ziek van de tijdfout, maar toen een journalist zei dat hij zojuist z’n laatste rondje met Zenith had gereden, knapte er wat. “De afgelopen tijd was ik alleen maar bezig om met mijn paard een topprestatie neer te zetten. Dat Zenith na de Spelen verkocht zou worden, wist ik natuurlijk wel, maar daar had ik me voor afgesloten.”

Het voelt niet goed

“Vijf jaar geleden hebben we dit plan gemaakt. Ik wist dat Zenith verkocht zou gaan worden, dus daar moet en mag ik niet over zeuren. Maar ik heb met hem zulke mooie dingen meegemaakt, heel veel gewonnen en dan wordt-ie online verkocht. Het voelt als een executieveiling. Ik heb niet in de hand waar het paard terecht komt, straks is er één of andere idioot die het gewoon leuk vindt om Zenith te kopen. Eén druk op de knop en hij is weg. Het voelt niet goed, dat maakt het allemaal moeilijker.”

Droomscenario

“Het doet zeer om zo’n speciaal paard als Zenith straks de stal uit te zien lopen, niet wetende waar hij precies terecht komt.” Het mooiste scenario? “Als er iemand opstaat en zegt ‘wat moet hij kosten? Dan koop ik hem voor jou en blijft hij hier’.” Vind zo iemand maar eens in deze tijd. “In Nederland zijn op dit moment maar weinig mensen die heel veel geld in een paard willen investeren.” Het afscheid en einde aan een glorierijke samenwerking lijkt dus een voldongen feit.

Rio was super

Dubbeldam kwam met mooie herinneringen terug uit Brazilië. “Rio was super. Ik ben trots dat ik de vlag heb mogen dragen, Zenith heeft fantastisch gesprongen. Halverwege dit seizoen twijfelde ik of we de Spelen überhaupt zouden gaan halen, want hij was niet in topvorm. Verre van zelfs. Ik heb ook veel complimenten gehad. Dat we er weer stonden en dat het weer top was. Zenith sprong net zo goed als in Aken en Caen.”

Goed kunnen verliezen

“In onze sport moet je heel goed kunnen verliezen, want dat doe je vaker dan winnen. Bij het springen ligt alles heel dicht bij elkaar. Heeft Dafne eens een mindere dag, wordt ze nog tweede. Als het bij ons niet goed gaat, eindig je als 40ste. Dat is het verschil, snap je? Van de 76 springruiters in Rio hadden er misschien wel 30 de potentie om olympisch kampioen te worden. Mijn titels zeggen niets. Ja, dat je een podiumkandidaat bent. Maar daar zijn er dus nog veel meer van.”

Klik hier om het hele artikel te lezen via Blendle.com

Bron: Twentsche Courant Tubantia

7 reacties op “Jeroen Dubbeldam: ‘De verkoop voelt niet goed’

 • Irene

  Helaas het lot van ieder paard dat geveild wordt, je weet nooit waar ze terecht komen. Als je als eigenaar besluit je paard te verkopen vind ik dat je ook de plicht hebt om te zorgen dat hij goed terecht komt. Helaas vinden mensen het een eer als hun paard of veulen gekozen wordt om mee te doen. Degene met het meeste geld, hoeft niet het beste baasje voor het paard te zijn. Jammer dat SFN daaraan voorbijgaat. Zou ze sieren als ze gewoon hadden gezegd, de paarden zijn te koop en voor interesse kunt u contact opnemen en een bod doen. Snap niet dat mensen een paard willen kopen dat ze niet eerst geprobeerd hebben. Het hoeft met een nieuwe ruiter echt geen succes te zijn. Dat is in het verleden al bewezen en ook hier geldt: successen vanuit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

 • Sanne

  Zoals altijd gaat het hier om geld. Eerder ruim voor de spelen heeft Jeroen aangegeven dat het begrijpelijk is dat dit paard juist nu verkocht wordt maar dan spreekt hij niet vanuit zijn hart maar als een handelsman. Nu spreekt hij vanuit zijn gevoel/hart en dat staat er lijnrecht tegenover. We weten waar het meeste geld zit en waar deze paarden waarschijnlijk door opgekocht worden. Het is en blijft eeuwig zonde en verdrietig voor deze combinatie dat het juist op deze manier moet. Sommige combinaties moet je niet scheiden maar samen oud laten worden. Maar ook hier spreekt dan een iemand vanuit het hart en daar kan helaas de sport niet van betaald worden. Het is gewoon te hopen dat Jeroen op een één of andere manier met Zenith samen kan blijven en nog mooie successen kan behalen al zullen de opkomende landen er flink voor willen bieden op deze ongevoelige emotieloze dier onwaardige veiling ! De vraag die mij rest…..had Jeroen de kans gekregen als dit paard niet door het SFN was bekostigd, om dezelfde successen te behalen…..zo ja… dan voortaan paarden in eigen beheer houden dan heb je dit verdriet en wat er in het verleden is voorgevallen in ieder geval nooit meer !

 • Irene

  Het is ook allemaal zo dubbel. Eerst hier veel tijd, energie en geld steken in de opleiding van een paard om het te behouden voor NL en als hij dan gepresteerd heeft voor NL wordt hij op een presenteerblaadje aangeboden, waarbij de kans groot is dat hij in het buitenland terecht komt en voor een ander land uit gaat komen. Weg goed paard, weg goede combinatie en als het meezit een stevige concurrent erbij met dank aan…..

 • Theo Schoenaker. Zetten.

  We weten allemaal wat het voor een drama is geworden met Totilas.
  Zo`n combinatie als Jeroen met Zenith was kan toch geen ander, zo`n sensibel paard.
  Laat jeroen en de Nederlandse paardensport liefhebbers hier nog van genieten. Ook weten wij dat sport echt niet te koop is, wat Jeroen met Zenith heeft opgebouwd krijgt niemand zo mooi voor elkaar. Zenith is helemaal op Jeroen afgestemd en een ander brengt dat dier alleen maar in de war. Geld is niet altijd het middel om aan de top te komen. Alleen talent,gevoel en geduld kan paard en mens zo dicht bijelkaar brengen zodat het een eenheid wordt en samen tot ultieme sportprestaties/ momenten komen.. Zoals Anky, Edward, Gerco en vele anderen.

 • Ilse

  Ik ben het helemaal eens met bovenstaande, ik begrijp alleen niet dat het SFN, waarvan ik begrepen heb, dat ze in het leven
  Zijn geroepen om de paarden in NL te laten, dat dan toch uiteindelijk niet doen. Ze willem immer ‘geld cashen’ , helaas gaat
  Het dus toch weer om dat ‘rotte middel”, walgelijk en jammer voor paard en ruiter, een twee-eenheid. Het welzijn van het paard speelt geen enkele rol bij het SFN.

 • Evelijn

  Is er niemand die een crowdfunding-actie opgezet heeft om te zorgen dat Zenith mooi bij Dubbeldam op stal kan blijven staan?
  Toen Uthopia van Carl Hester geveild ging worden was dat toen op poten gezet (en uiteindelijk niet nodig) Alleen Carl had wel meteen gezegd dat hij Uthopia graag wou behouden t/m pensioen.

 • Sven Buijks

  heeft Dubbeldam na al die jaren van internationale topprestaties nog geen sponsor die hem eventjes een blikje met toppaarden opentrekt? Het blijft voor topruiters een probleem om via eigen scouting een aankomend supertalent te bemachtigen helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook