Ga naar hoofdinhoud

Kijktip: Anky van Grunsven en Marian Dorresteijn in gesprek met dierethicus Willem Vermaat

NPO1 kopt met de titel: 'Moet paardensport verboden worden?' De zender spreekt over een mooie dag voor de Nederlandse paardensport: Maikel van der Vleuten veroverde een bronzen medaille op Spelen en de in Nederland gefokte Explosion W won met de Brit Ben Maher zelfs een gouden plak. Maar zit er ook een keerzijde aan die Olympische medailles in de paardensport? Jet Set raakte kreupel bij de cross in Tokio en drie uur later was het paard dood. Bekijk hier het gesprek met meervoudig Olympisch kampioene Anky van Grunsven, Marian Dorresteijn en dierethicus Willem Vermaat.

Bekijk hier de uitzending

Bron: NPO1

5 reacties op “Kijktip: Anky van Grunsven en Marian Dorresteijn in gesprek met dierethicus Willem Vermaat

 • Frans Berings

  Waar was Willem Vermaat en zijn Partij voor de Dieren toen de paarden in de Oostvaardersplassen lagen te creperen, en op een vreselijke manier de hongerdood stierven?

 • carcom

  Willem Vermaat wil dus eigenlijk dat elk dier kan doen wat het wenst. En denkt dat hij als een paard kan denken.
  Willem Vermaat richt zich specifiek op paarden, maar geen enkel huisdier heeft geen vrije keuze. Honden niet, die worden ook getraind overigens. En wat met(binnen) katten, konijnen, vogels, knaagdieren ed. Die zitten ook niet opgesloten uit eigen wil.
  Waarom voor hem die focus op de paardenhouderij? Dat zou naar mijn mening een vraag zijn die de interviewer zou kunnen stellen.

 • Maarten Aerts

  Met alle respect voor Anky en haar verdiensten, maar zij is om deze discussie aan te gaan te emotioneel betrokken. Haar argumenten zijn correct maar ze laat haar emoties te veel op de voorgrond treden waardoor een Vermaat hier mooi op kan inspelen.
  Alles begint volgens Vermaat met een volledige gelijkheid tussen mens en dier, iets wat sowieso een complete utopie is en daardoor z’n hele verhaal onderuit haalt.
  Geen paardensport betekent dan sowieso ook geen honden houden (roedeldier) en al zeker niet aan de leiband (beperking), geen katten houden, geen konijn, cavia, vogel in een kooi, koi in een vijver of goudvis in een kom.
  Paardensport is dan iets wat opvalt en makkelijk aan te vallen is. Maar ik denk dat er veel meer leed wordt veroorzaakt door bv incompetente hondeneigenaars dan in de paardensport… zonder te zeggen dat er hier geen mistoestanden zijn!

 • Karbon

  Willem Verlaat ga je is druk maken om de dieren die dat werkelijk nodig hebben. Paarden in de zogenaamde natuur die aan hun lot worden overgelaten zonder de mogelijkheid om inderdaad zelf op zoek te gaan naar voer. Honden die in flatjes worden gehouden die een natuur hebben om te jagen. Zie het commentaar hierboven. Denk dat je daar harder nodig bent dan bij de sportpaarden die in de watten worrden gelegd.
  Heb je zelf ooit geprobeerd met een paard om te gaan? Vast niet, dan wist je nu dat als ze iets niet willen het ook zeker niet doen.

 • ikke

  Ik denk dat sommige mensen (bv Willem) van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten doen om aandacht te krijgen. Ik zou zeggen geef geen aandacht meer aan dit soort in mijn ogen kortzichtige mensen. Mens en dier hebben elkaar nodig. Dat geld voor de veeteelt, recreatie sporten met dieren en huisdieren. Als het goed is geeft een dier hebben rust, vertrouwen en kameraadschap in welk vorm dan ook. Willem zou aandacht moeten vragen voor verwaarlozing etc. en moeten zorgen dat ook deze groep een liefde vol huis krijgt, dan zou hij beroep eer aan doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook