Ga naar hoofdinhoud

Mark Todd: “Mijn paard was fenomenaal”

Mark Todd en Leonidas II. Foto: Arnd Bronkhorst/ www.arnd.nl
Hij mag dan wel de nestor van het hele deelnemersveld zijn, Sir Mark Todd imponeerde gisteren alweer tijdens de loodzware cross-country in Rio. Amper drie deelnemers deden het volledig foutloos. Daar hoorde Todd niet bij, maar met een schamele twee strafpunten voor tijdsoverschrijding kwam hij toch dichtbij. Als kers op de taart staat Nieuw-Zeeland tweede in het landenklassement. Het leidt dan ook geen twijfel dat Todd een tevreden man was.

“Ik had instructies gekregen om veilig en foutloos te rijden. Mijn paard was ronduit fenomenaal tijdens de hele cross”, zo begon Todd. “Ik had de opdracht gekregen om veilig te rijden op de plaats waar Tim (Price, viel letterlijk uit, red.) een probleem had en dat heeft me wel een aantal seconden gekost. Tim was erg ongelukkig met zo’n val terwijl het voor de rest eigenlijk perfect liep.”

Ervaring te koop

Rio zijn de negende Spelen waarvoor Todd geselecteerd is, de geboycotte Spelen van 1980 incluis. Hij was present op elke editie van de Olympische Spelen sinds 1984 en was de bondscoach in 2004. Zijn Olympisch palmares is eveneens indrukwekkend met twee individuele gouden en een bronzen plak. Met het team won hij al een keer zilver en twee keer brons.

“Ik ben echt dolgelukkig dat de cross zo goed gegaan is. Het is een driesterrencross, maar de techniciteit is zeker vier sterren waard. De obstakels volgden elkaar zeer snel op. Gelukkig heb ik echt een dapper en betrouwbaar paard, want ik moest aan de finish geraken voor het team. Als je 570 meter per minuut moet rijden, is er geen plaats voor fouten. Paarden en ruiters moeten de hele tijd hypergeconcentreerd zijn.”

Todds paard Leonidas II is het fokproduct van de Duitse journaliste Gabrielle Pochhammer, die na afloop van de cross country trots met Todd op de foto ging. Leonidas II komt voort uit de fokkerij van baron Von Nagel, met diens sporthengsten Ramzes x, Herold en Krol Walca in de pedigree.

Bron: GrandPrixReplay/Paardenkrant-horses.nl

Eén reactie op “Mark Todd: “Mijn paard was fenomenaal”

  • HC

    Pet af voor Todd en zijn paard. Een soeverein optreden van deze topjockey en een genot om naar zijn magistrale crossrit te kijken. Wel 60, hè?
    Het was de hele middag loeispannend met Todd en Jung en de Fransman in de hoofdrol.
    Ook trots op onze NL ruiters!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook