Ga naar hoofdinhoud

Kwalificatie landenwedstrijd: Nederland haalt finale nipt, Zweden ongenaakbaar en nieuw format geflopt

Peder Fredricson met H&M All In op de Olympische Spelen in Tokio.Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Met de dertien strafpunten van Willem Greve en de vijf van Marc Houtzager (11e plaats in tussenklassement na twee combinaties), komt de druk te liggen op Maikel van der Vleuten en Beauville Z (v. Bustique) in de zware kwalificatie voor de finale van de landenwedstrijd. Met twee springfouten wordt het onderweg nog even spannend, maar Vleut jr brengt Nederland in de finale met de 9e plaats met een totaal van 26 strafpunten (de beste tien landen mogen door). Voor die finale zijn de Zweden de absolute favoriet: de Zweden (in de individuele finale 2e, 4e en 5e!) hebben alledrie nog geen balk aangeraakt in Tokio en het ziet er uit alsof daar ook geen verandering in gaat komen. Weer drie sublieme rondjes voor Peder Fredericson, Malin Baryard Johnsson en Henrik von Eckermann.

Maar niets is zo grillig als de springsport, dus het is niet uitgesloten dat de Zweden – absoluut de sterksten van dit kampioenschap – morgen niet als kampioenen uit de bus komen. En die mogelijkheid toont ook meteen de grote manco’s die het nieuwe Olympische format heeft in de springsport. In de oude opzet zouden de Zweden praktisch niet meer in te halen zijn na de rondes die ze neer hebben gezet. Maar aangezien morgen de teller weer op nul gaat, kan het ook zo maar zijn dat er morgen een ander land zich Olympisch kampioen mag noemen.

Kijkcijfers boven paardenwelzijn

Nog veel erger is het feit dat het nieuwe format ten koste gaat van het welzijn van de paarden. Daar waar de FEI steeds schermt met paardenwelzijn, gaat dit experiment om de sport aantrekkelijker te maken voor een groter publiek ten koste van dat welzijn. De FEI zelf wijst overigens naar het IOC en zegt dat de veranderingen afgedwongen zijn. Vanuit de hoek van de ruiters (en hun trainers) zelf was er vooraf al ontzettend veel kritiek op dit format en die kritiek lijkt volledig gegrond, zeker naarmate het kampioenschap vordert.

In dit nieuwe format moeten de combinaties vanaf de eerste proef pieken en is de opbouw weg. En dat zorgt voor lelijke beelden, die ook bij het bredere publiek niet goed aan zullen komen. De lelijkste rit van de dag kwam van de Ier Shane Sweetnam, die Cian O’Connor vervangt. Zijn Alejandro oversprong zich op een onnatuurlijke manier vanaf de eerste hindernis en klapte in hindernis 11. Daar had de jury gerust kunnen ingrijpen, maar net zoals bij de bloedende Kilkenny, gebeurde er niks. Tot het dus misging. Sweetnam liet weten dat zijn paard onderweg een ijzer verloor en zag dat als mogelijke oorzaak.

Shane Sweetnam en Alejandro Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het ging ook mis bij de voor Israel rijdende Amerikaan Teddy Vlock met Amsterdam. Dat kwam op het conto van de relatief onervaren en jonge Vlock, die een rijfout maakte en Amsterdam veel te vroeg af liet gaan en vervolgens crashte in hindernis 8, een dikke oxer. De ruiter bleef even liggen, maar kon op eigen benen de ring verlaten.

De parcoursen zijn niet het probleem, het format is het probleem

Parcoursbouwer Santiago Varela is het eigenlijk niet aan te rekenen – die beelden van vandaag. Het probleem zit hem vooral in de opbouw. In deze proef zorgt hij er voor dat de getructe lijnen zich altijd voor een steil bevinden en niet voor een oxer, waarmee de kans verkleind wordt dat minder ervaren combinaties in een oxer klappen. Natuurlijk staat er een zeer flinke proef, maar het zijn ook de Olympische Spelen.

Doordat de opbouw in het kampioenschap ontbreekt, in elke proef gepiekt moet worden en er geen enkele schifting plaats vindt voor de derde proef van dit kampioenschap (in de kwalificatie voor de landenwedstrijd komen alle teamruiters aan de start) én het streepresultaat ook nog eens weg is, krijgen we dit soort beelden voorgeschoteld. En ja het is spannend, maar niet op een aangename manier.

En nog los daarvan: voor springsportliefhebbers is het ook niet leuk om te zien hoe de individueel Olympisch kampioen Explosion W, op het zelfde kampioenschap nog een fout aan de broek krijgt.

Zweden zijn nog niet in de buurt van het hout geweest

Het was echt niet alleen kommer en kwel vandaag. Voor oogstrelende rondjes zorgen opnieuw de Zweden. Na de zilveren medaille voor Peder Fredericson met H&M All In, de vierde plaats voor Malin Baryard Johnsson met H&M Indiana en de vijfde plaats voor Henrik von Eckermann met King Edward (v. Edward) in de individuele finale woensdag springt het drietal vandaag weer subliem. Drie van de vijf nulrondjes komen op het Zweedse conto.

Henrik von Eckermann met King Edward (v. Edward 28) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Malin Baryard Johnsson met H&M Indiana (v. Kashmir van Schuttershof) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

België en Duitsland op inhaalkoers

De Belgen, regerend Europees kampioenen, zat het niet mee in de individuele finale. Vandaag wel: alleen tijdfoutjes voor de Belgen, geen springfouten. De grootste pechvogel van de individuele finale, Jerôme Guery (na een subliem rondje stopte Quel Homme de Hus op de laatste oxer), komt met één tijdfoutje over de streep. Dat zelfde geldt voor Pieter Devos die met Claire Z Niels Bruynseels en Delux van T&L vervangt en Gregory Wathelet, de beste Belg in de individuele finale (een springfoutje/9e plaats), laat ook een mooie ronde zien met Nevados S en hoeft zich niet druk te maken over de tijd (2 tijdfouten).

Pieter Devos rijdt één tijdfout met Claire Z (v. Clearway) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Ook Duitsland is op inhaalkoers. Daar ging het al mis in de individuele kwalificatie (alleen Daniel Deusser haalde de finale). Otto Becker besloot om Christian Kukuk te vervangen door Maurice Tebbel met Don Diarado en die wissel is geslaagd. Ook hier alleen tijdfoutjes. Eentje voor Andre Thieme die zich na de kwalificatie mooi herpakt met DSP Chakaria (v. Chap) en ook eentje voor Daniel Deusser en toptalent Killer Queen VDM (v. Eldorado van de Zeshoek). Maurice Tebbel hoeft als laatste ruiter geen gas te geven en komt met twee tijdfouten over de streep.

Zwitserland en team USA

De drie Zwitsers, waarvan alleen Martin Fuchs met Clooney de individuele finale in de benen heeft, komen uit op 10 strafpunten. Clooney springt weer zoals we hem kennen (een tijdfoutje) met Martin Fuchs en de jonge (24) Olympisch debutant Bryan Balsiger (die Beat Mandli vervangt) zet zelfs een nulrondje neer met TwentyTwo de Biches (v. Mylord Carthago)! Daar worden 9 strafpunten aan toegevoegd van de nummer 3 van de wereld, Steve Guerdat met Venard de Cerisy.

Bryan Balsiger met Twentytwo des Biches (v. Mylord Carthago) Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Team USA had geen enkele combinatie in de individuele finale en Kent Farringtons topmerrie Gazelle werd na de individuele kwalificatieproef vervangen door Mclain Ward en Contagious (v. Contagio). Alle drie de Amerikaanse combinaties zetten knappe rondes neer, met allemaal één balk onderweg. Jessica Springsteen met Don Juan van de Donkhoeve (v. Bamako de Muze), Laura Kraut met Baloutine (v. Balou du Rouet) en voor Ward en Contagious komt daar nog een tijdfoutje bij. Maar dat kon hij zich ook veroorloven. Totaal: 13.

Frankrijk, Groot-Britannië en Brazilië volgen

Frankrijk eindigt op een zesde plaats (15 strafpunten), met een tijdfout voor de reservecombinatie Simon Delestre en Berlux, vier fouten voor Penelope Leprevost en Vancouver de Lanlore en 9 voor Mathieu Billot met zijn bijzonder springende Quel Filou.

Groot-Britannië komt op 20 met 4 strafpunten voor de Olympisch kampioen Explosion W en Ben Maher, 4 strafpunten voor KWPN’er Denver (die vandaag voor het eerst in actie kwam) en Holly Smith en 12 fouten voor de ‘rookie’ Harry Charles en Romeo 88 (die eigenlijk helemaal niet in de landenwedstrijd zou starten).

Brazilië begint fantastisch met een nulronde (de vijfde en laatste in dit parcours) voor Marlon Modolo Zanotelli en VDL Edgar M (v. Arezzo VDL) en de zeer geroutineerde combinatie Pedro Veniss en Quabri de L’Isle (v. Kannan) komen uit op 5.

Marlon Modola Zanotelli met VDL Edgar M Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

En daarna komt een rondje dat Rodrigo Pessoa waarschijnlijk liever niet had uitgereden. Een paardenman als Pessoa zou in het oude format (met een streepresultaat) waarschijnlijk hebben afgegroet met Carlito’s Way (v. Casall). Maar nu moet ‘ie doorrijden om Brazilië in de finale te krijgen en het is aan de kwaliteiten en het gevoel van Pessoa te danken dat hij Carlito’s Way door het parcours krijgt. Het worden vier springfouten (16) plus vier voor tijdsoverschrijding. Maakt een totaal van 25 voor Brazilië.

Nederland nipt naar finale

Willem Greve, Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten haalden op het nippertje een plek in de finale van de landenwedstrijd. Vanaf de vijftiende plek, via de elfde plaats, kwam Nederland uiteindelijk op de veilige negende positie in het eindklassement terecht en verdiende daarmee de zwaar bevochten finaleplaats.

Als eerste starter voor Nederland noteerde Willem Greve met Zypria S N.O.P. 13 strafpunten. De eerste balk die viel was op hindernis 8, de kleurrijke oxer. Daarna ging de steilsprong van hindernis 10 in het zand, gevolgd door hindernis 12, de oxer aan het begin van de laatste lijn. Daarmee had Nederland een matige start. De fouten van Zypria kon Greve niet helemaal verklaren en daarom besloot Rob Ehrens na afloop om Zypria morgen te vervangen door Bingo du Parc van Harrie Smolders.

Marc Houtzager reed als tweede Nederlandse ruiter de Olympische piste in, met de opdracht de schade beperkt te houden om nog in de buurt van de tien beste landen te komen. Lang leek Sterrehof’s Dante N.O.P. foutloos te blijven, maar in de laatste lijn viel de balk op de insprong van de dubbel. Met een puntje tijdsoverschrijding erbij kwam Nederland op 18 strafpunten, en schoof daarmee door naar de elfde plaats. Het goede nieuws: Dante sprong voor het eerst in Tokio zoals we haar kennen en daar was Houtzager ook erg blij mee.

TeamNL kijkt gespannen toe als Maikel van der Vleuten in de baan is Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Maikel van der Vleuten en zijn Beauville Z wisten als laatste starter precies wat ze moesten doen. Om Oranje aan een finaleplek te helpen konden ze zich twee balken en een tijdfout permitteren. Toen op hindernis 3, de hoge snelheidstrein, een vroege balk viel werd het spannend. Bij het eraf tikken van de balk op hindernis 9 werd het billen knijpen voor het team van Rob Ehrens. Van der Vleuten hield het hoofd verder koel en kwam met acht strafpunten op het scorebord aan de finish. Daarmee kwam Nederland op 26 strafpunten uit, goed voor de negende plek en daarmee geplaatst voor de finale van morgen.

In die finale komt Argentinië ook terecht op de tiende plaats met 27 strafpunten.

Uitslag

Bron: Horses.nl/KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.