Ga naar hoofdinhoud

Nederlandse teams voor Rio gepresenteerd in Ermelo

Update
Het Nederlandse dressuurteam (Foto: Arnd.nl/Lynn van Woudenbergh)

Het was allemaal niet meer zo spannend. De bekendmaking van de Nederlandse teams voor Rio. Het springteam lekte afgelopen vrijdag al uit en uit het terugtrekken van Voice uit de Kür op Muziek vandaag kon al afgeleid worden dat Edward Gal mee zou gaan. De grootste verrassing zit in de reservecombinatie. Niet Daniëlle Heijkoop (die vandaag 80,65 neerzette in de Kür), maar Madeleine Witte-Vrees is opgesteld als niet-meereizende reserve met Cennin.  

Dressuurteam

De dressuurruiters, die zullen afreizen naar Rio zijn kersvers Nederlands Kampioen Diederik van Silfhout met Arlando N.O.P., Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN N.O.P., Edward Gal met Glock’s Voice en Adelinde Cornelissen met Jerich Parzival. Madeleine Witte-Vrees en Cennin zijn aangewezen als reserve-combinatie, totdat de paarden op 1 augustus vertrekken.

Bondscoach Johan Rockx: “In de breedte hebben we een heel sterk team. De scores liggen heel dicht bij elkaar. Als je die bij elkaar optelt, doen we zeker mee in de strijd om de medailles in Rio. Vier jaar geleden nam het team vanuit Londen zilver mee terug, vorig jaar wonnen ze de Europese titel. Onze combinaties zijn ervaren en presteren goed. Het worden spannende weken, maar ik zie het als een hele mooie uitdaging.”

Springteam

Vanwege Aken konden niet alle Nederlandse springruiters naar Ermelo komen. Jeroen Dubbeldam (achter het stuur) wel. Foto: Arnd.nl/Lynn van Woudenbergh
Vanwege Aken konden niet alle Nederlandse springruiters naar Ermelo komen. Jeroen Dubbeldam (achter het stuur) wel. Foto: Arnd.nl/Lynn van Woudenbergh

De springruiters, regerend Europees- en Wereldkampioen met het team en winnaars van teamzilver in Londen, horen in Rio de Janeiro tot de favorieten. Dit seizoen wonnen ze al de landenwedstrijden in La Baule en Rotterdam. Het team bestaat uit Europees- en Wereldkampioen Jeroen Dubbeldam en SFN Zenith N.O.P., de nummer twee van de wereldbekerfinale in april, Harrie Smolders en Emerald N.O.P., Maikel van der Vleuten met VDL Groep Verdi TN N.O.P. en Jur Vrieling met VDL Zirocco Blue N.O.P.. Meereizende reserve is Gerco Schröder met Glock’s London N.O.P..

Bondscoach Rob Ehrens: “Ik ben heel blij met dit team. Alle vijf mijn ruiters hebben kampioenschapservaring en kunnen het karwei echt afmaken als het moet. Het maakt niet uit op welke plaats in het team ik ze zet. We horen bij de favorieten. De vijf paarden zijn fit-to-compete, we gaan er voor.”

Afgelopen vrijdag gonsde het op CH De Wolden al van de geruchten dat Jeroen, Jur, Maikel en Harrie naar Rio zouden gaan, maar toen hield Ehrens bij navraag zijn lippen nog stijf op elkaar. Nu is alleen de reserveruiter Gerco Schröder nog aan dat team toegevoegd.

Eventingteam

Het Nederlandse eventingteam (Foto: Arnd.nl/Lynn van Woudenbergh)
Het Nederlandse eventingteam (Foto: Arnd.nl/Lynn van Woudenbergh)

Het eventingteam bestaat uit Merel Blom met Rumour Has It, Tim Lips met Bayro N.O.P., Alice Naber-Lozeman met ACSI Peter Parker en Theo van de Vendel met Zindane. Deze vier ruiters waren ook lid van het team dat vorig jaar op het EK als vierde eindigde. Merel en Tim waren lid van het team dat historisch brons won op het WK in 2014.

Bondscoach Martin Lips: “In 2014 en 2015 hebben we ruimschoots aan de eisen voldaan die nodig waren om ons voor Rio te kwalificeren. Daar was ik heel blij mee en ben nu trots dat we er ook staan met een team. De weg was afgelopen maanden niet makkelijk, maar we zijn er klaar voor. Met het team gaan we voor een top zes klassering. Wil je individueel vooraan meedoen dan moet je goed dressuur rijden, snel zijn in de cross en foutloos springen, is mijn verwachting, maar het belangrijkste is dat we met het team gaan voor een mooie klassering.”

Paradressuurteam

De Nederlandse para-dressuurruiters (Foto: Arnd.nl/Lynn van Woudenbergh)
De Nederlandse para-dressuurruiters (Foto: Arnd.nl/Lynn van Woudenbergh)

Het para-dressuurteam hoort bij de medaillekanshebbers in september in Rio. Bondscoach Joyce Heuitink heeft intensieve jaren achter de rug. “De aanloop naar Rio is een lange geweest met veel hoogtepunten. We hebben veel succes gehad op de wereldruiterspelen in 2014 en op het EK in 2015. Eigenlijk wist iedereen de vorm voort te zetten of het zelfs nog beter te doen. Soms met hetzelfde paard, soms met een ander paard en er zijn zelfs hele nieuwe combinaties. Ik denk dat we naar de Paralympics kunnen afreizen met een op vele vlakken sterke ploeg: rijtechnisch, kwaliteit van de paarden en mentaal.”

Het team bestaat uit:
Grade 1B:
Nicole den Dulk met Wallace N.O.P., en Estée Gerritsen met Exquis Onassis.
Grade 2:
Demi Vermeulen met Burberry
Grade 4:
Frank Hosmar met Alphaville N.O.P.
Rixt van der Horst gaat met Caraat mee naar Rio als individuele starter.

Onder vrolijke Zuid-Amerikaanse muziek werden na afloop van het NK Dressuur in Ermelo de Nederlandse teams, die Nederland gaan vertegenwoordigen in Rio, in cabriolets de ring binnengereden. Technisch directeur Maarten van der Heijden is enthousiast: “Onze ruiters en teams hebben absoluut medaillekansen, zowel bij de Olympische als bij de Paralympische Spelen. We hebben er ongelooflijk veel zin en vertrouwen in.”

Bron: Paardenkrant-Horses.nl/Persbericht

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook