Ga naar hoofdinhoud

Sectorraad Paarden publiceert statement over paardrijden in moderne vijfkamp

Moderne vijfkamp Olympische Spelen Tokio

De beelden van paardrijden als onderdeel van de moderne vijfkamp zorgen dit jaar op de Olympische Spelen in Tokio voor veel opschudding. In Duitsland komt het voor in het journaal en op voorpagina's van kranten en hebben de FN, de DOSB en ook de beroepsverening van ruiters een statement afgegeven. Vooral omdat leken deze beelden niet automatisch zien als een onderdeel dat compleet losstaat van de daadwerkelijke paardensport op de Spelen. Ook de Sectorraad Paarden komt in Nederland vandaag met een statement.

‘Nederlandse paardensporters zijn geschrokken van de beelden en het gedrag van een Duitse deelnemer en coach tijdens het onderdeel paardrijden binnen de moderne vijfkamp op de Olympische Spelen. De manier waarop hier met de paarden is omgegaan heeft niets met paardrijden en de paardensport te maken waar wij in Nederland voor staan.

In de vijfkamp krijg je een paard toegewezen waar je nog nooit op gereden hebt en je moet vervolgens samen een topprestatie neerzetten. Dat heeft niets met onze paardensport te maken. (Top)sport met paarden is alleen mogelijk wanneer er een unieke band bestaat tussen paard en ruiter. Hier gaat jaren zorgvuldige en deskundige training aan vooraf. Een paard laat zich niet dwingen tot prestaties. Iedere ruiter weet dat. Paardenwelzijn staat in onze sport en sector centraal en moet altijd voorop staan. En dat begint bij een paard dat gezond én gelukkig is, zowel fysiek, mentaal en emotioneel.

Daar hoort het gedrag dat vertoond is door een deelnemer aan de vijfkamp niet bij. Dit is nooit acceptabel. Niet op Olympische Spelen (in het heetst van de strijd) maar ook niet tijdens een gewone training of buitenrit.

Bron: Sectorraad Paarden

16 reacties op “Sectorraad Paarden publiceert statement over paardrijden in moderne vijfkamp

 • Marijke

  Ben blij dat ze zo reageren , dacht echt dat dit hoorde in de paarden wereld

 • Frans Berings

  De modern vijfkamp is in zijn huidige vorm een ouderwetse vijfkamp!
  De vijfkamp werd door Pierre de Coubertin zelf samengesteld als weerspiegeling van wat een ideale soldaat moest kunnen in de 19de eeuw!
  In die tijd gebruikte het leger nog volop paarden en moest een soldaat ook met een zwaard om kunnen gaan.

 • marcel dufour

  Die van de Sectorraad Paarden moeten zich diep schamen voor dit waardeloos en tenenkrommend commentaar.
  Deze raad vertegenwoordigt mij in geen enkel opzicht en bestaat louter en alleen uit deugmensen die hier een amazone die niets fout heeft gedaan gewoon zonder blikken of blozen onder de bus gooien! Alles om maar een deuger gevonden te worden!.
  Dit meisje heeft haar paard, dat duidelijk gedrag vertoonde van een notoire staker, een paar lichte tikjes gegeven met de zweep. Onderhands en geheel volgens de regels, nergens was er sprake van excessief straffen.
  Moet je je toch voorstellen dat je 5 jaar traint naar dit ene evenement toe, dat je na 3 onderdelen ruim aan de leiding gaat en dat je dan door een staker alles als los zand door je handen ziet glippen.
  Ik zal dit meisje ten allen tijde verdedigen want ze heeft niets verkeerd gedaan.
  De reactie van de dames en heren van de Sectorraad daarentegen is walgelijk.

 • Claudia

  Marcel Dufour, als ik u was zou ik nog eens het beeldmateriaal terugkijken. Want van een paar lichte tikjes is hier geen sprake.
  Volgens het FEI reglement was het wel degelijk excessief gebruik van de zweep, namelijk vaker dan 3 keer achtereenvolgend.
  Ze reageerde haar paniek en frustratie uit op het paard.

 • Paulien zonhoven

  De moderne 5 kamp is aan modernisering toe en paardrijden zelfs een parcours springen op een door loting aangewezen paard moet daar uit geschrapt worden.

 • marcel dufour

  @Claudia — Ik vond van niet. Ze gaf het beest een paar lichte tikjes onderhands.

  @Paulien — Daar sla je de spijker op de kop. Het onderdeel paardrijden moet vervangen worden want het niveau dat ze vragen is veel te veel voor ruiters die nagenoeg niets weten van springen.

 • Claudia

  @Marcel, dus zolang het maar onderhands is mag je je paard oneindig blijven slaan? Geen wonder dat een steeds groter wordend deel van Nederland de paardensport graag ziet verdwijnen. Als er meer mensen zijn die zo denken lijkt het mij eigenlijk ook beter om gewoon te stoppen..
  De FEI en KNHS zullen met een concreet en degelijk plan moeten komen om de paardensport houdbaar te houden. Ingeslapen paarden, paarden die in hindernissen crashen, neuzen op de borst met de dressuur en de zweep oneindig als strafmiddel kunnen gebruiken.. Ja, zet maar gewoon een streep door alle onderdelen met paarden in Parijs. Ik hou ontzettend veel van de paardensport, maar als dergelijke gevallen niet zeldzaam zijn weiger ik hier achter te staan.

 • Jan

  Amazone, alsook de coach, kan zichzelf niet beheersen in mijn ogen. Goudkoers of niet, niet relevant, welzijn van het paard staat niet voorop helaas.

  Ach nog een paar jaar en dan is paardrijden helemaal afgeschaft. Het is niet meer van deze tijd. Hoeveel ik ook van de sport houd, het is prima wat mij betreft!

 • Simone

  Zo moeten straks de goede mensen weer lijden onder de kwade. Ik vond dit walgelijk gedrag van de ruiter. Je mag toch verwachten als topsporter dat je ook met deze teleurstelling je hoofd erbij houdt en je niet gaat botvieren op het paard die zich eigenlijk niet kan verdedigen. Door dit gedrag komt de paardensport steeds meer in kwaad licht. En zullen de amateurs die alles op een vredige manier doen hier ook de dupe van worden. Ik durf te zeggen dat ik mijn nu 22 jarige met veel respect behandel. Het is een blij paard en wij genieten iedere dag. Dit hou ik graag zo.

 • marcel dufour

  De schuld in deze ligt dan ook geheel bij de persoon of instantie die verantwoordelijk is voor het selecteren van de paarden.
  Het bewuste paard, Saint Boy, werd ook met zijn eerdere berijdster uitgebeld.
  Het betreft hier dus een paard dat duidelijk ongeschikt was voor dit niveau.

  @Claudia Je beweert “Geen wonder dat een steeds groter wordend deel van Nederland de paardensport graag ziet verdwijnen”.
  Kom maar op met de cijfers of artikelen die die bewering van je onderschrijven want ik zeg dat dat uit een hele grote duim komt.

 • MJ Kochx

  De formule van de 5-kamp is sterk achterhaald, op Olympisch niveau op een voor jou vreemd paard moeten rijden dat voor meerdere ruiters wordt ingezet is te idioot voor woorden, in 20 minuten moet je ofwel aan een paard wennen, ofwel proberen het vertrouwen van het paard na een desastreuze eerdere rit proberen te herstellen. Geen gelijk speelveld dus, en daarmee voor verbetering vatbaar. Of je mag je eigen paard mee nemen, of het paardrijden er helemaal uit halen (dat laatste lijkt me het beste).

 • Claudia

  @Marcel,
  Ik heb geen percentages, maar genoeg likes en gedeelde artikelen van bijvoorbeeld Dier&Recht, reacties op artikelen in de media over het overleden paard en de misstanden bij de moderne vijfkamp.
  Daarnaast is de berichtgeving vanuit bijvoorbeeld de NOS ook veelzeggend. De paardensport is een van de grootste sporten in Nederland (ik geloof dat het in de top 3 staat, inclusief niet-geregistreerde sporters) en zelfs met dat gegeven hebben we het amper langs zien komen. Gisteravond kreeg Maikel ongeveer een minuutje het woord.
  Als u dit niet wil geloven, dan zou ik nog eens goed uw ogen open doen. Of u zich in een andere kring bevinden dan enkel paardenmensen, want er komt weinig(zeg maar gerust geen) positief paarden-nieuws langs in de ‘mainstream media’.
  Dit was overigens geen uitzondering hè, in de moderne vijfkamp, ik weet niet of u de rest van de wedstrijd ook gezien heeft, of een eventueel ander evenement?
  Het paard in kwestie ging pas weigeren na meerdere verschrikkelijke afstanden. Ik zou persoonlijk niet graag willen weten hoe de paarden getraind zijn die dan nog wel braaf hun rondje springen. Of moet ik uitleggen hoe gevoelig een paardenrug is en hoe hard zo’n klap in de rug aankomt?
  Maar ik heb genoeg crashes, weigerende paarden en vallende paarden langs zien komen. Het feit alleen al dat de amazone/ruiter meteen op moet stappen wanneer het paard valt is in mijn ogen al reden genoeg om óf een streep door de sport te zetten, óf het gehele reglement op de kop te gooien.

 • marcel dufour

  @Claudia “maar genoeg likes en gedeelde artikelen”.

  Kortom, gezuig uit de grote duim dus want dat zegt helemaal niets het aantal likes en het aantal malen dat een artikel gedeeld is.

  Wat heeft de spreektijd van Maikel van der Vleuten te maken met het aantal Nederlanders dat tegen paardensport is? De link ontgaat me even.

  Met het laatste deel ben ik het volledig eens. Een parcours springen hoort niet thuis in de vijfkamp en zou vervangen moeten worden door een fiets of step.

 • Jan

  “Kom maar op met die cijfers”, “Gezuig uit de grote duim”.. Het is inderdaad geen wetenschappelijke onderbouwing, maar laten we wel respectvol blijven naar elkaar.

  Kill them with kindness!

 • marcel dufour

  @Jan
  Respectvol, daar versta ik ook onder dat iemand niet met fake news komt maar gewoon bij de feiten blijft.
  De feiten zijn dat in het laatste onderzoek meer dan 95% van de ondervraagden
  vond dat paardensport niet verboden moet worden.

 • paulien zonhoven

  Het is wel een feit dat mensen zoals de heer Vermaat meer publiciteit generen dan de paardensporters of hun vertegenwoordigers. De heer Vermaat noemt zichzelf een De Denker Vermaa(k)t met als doel om d.m.v. kritische reflectie zichzelf en iedereen die wil luisteren een spiegel voor te houden met als doel de maatschappij vooruit te helpen. Daarnaast vindt hij dat het lef vereist en je bereid moet zijn je overtuigingen ter discussie te stellen. Zelf is hij daar overigens niet zo goed in want met redenen krijg je hem niet om. Louter en allee omdat hij meer overtuigd is van zichzelf.
  Maar hij weet wel de publieke opinie te bespelen en de paardenwereld is de laatste tijd niet met positieve publiciteit naar voren gekomen. Denk aan de artikelen over de belastingfraude, de schandalige rit van een Ier en de schandalige rit van een 5 kampster. Dus er is werk aan de winkel! Een gesprek op de radio tussen Vermaat, van Grunsven en Dorrestein was voor de luisteraar niet duidelijk. En het gaat om de publieke opinie, niet om hoe de paardenwereld zichzelf bekijkt. En in dat kader is helaas het gezuig uit de grote duim van meer invloed dat feiten. Dat is de wereld van nu en daar moeten de SRP, de KNHS, het KWPN en al die ons vertegenwoordigende clubs zich in roeren. Rolmodellen creëren (zoals bijvoorbeeld Britt Dekker) die de publieke opinie een positieve draai kunnen geven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook