Ga naar hoofdinhoud

Tomlinson en Appels oefenen druk uit op OS-juryleden: ‘Jureer wat je ziet’

Laura Tomlinson-Bechtolsheimer, hier met Mistral Hojris. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Twee dagen voor de Grand Prix begint op de Olympische Spelen in Tokio, oefenen twee namen uit de dressuurwereld druk uit op de zeven Olympische juryleden. De Britse amazone Laura Tomlinson-Bechtolsheimer schreef voor Horse&Hound een column 'jureer wát je ziet, niet wie je ziet' en Astrid Appels doet vandaag nog een duit in het zakje op Eurodressage met een editorial van dezelfde strekking: het overpunten van de grote namen.

In haar column op H+H plus (betaald) schrijft Tomlinson onder andere: “Het teamformaat voor drie combinaties heeft het potentieel om dingen heel spannend te maken in alle hippische disciplines, maar in de dressuur zal dit alleen het geval zijn als de juryleden de moed hebben om te beoordelen wat ze op de dag zien. Het lijkt voor de hand liggend, maar ik heb dit jaar nogal wat ritten gezien van grote namen die punten hebben gekregen die totaal geen weerspiegeling zijn van wat er die dag in de arena gebeurde.”

Onrealistisch

“Met de introductie van de electronisch te volgen livescore die de jurering transparanter maakte, dacht ik dat de jurering zou verbeteren. Het lijkt er echter op dat wanneer een grote naam een dikke fout maakt, ze voor dat onderdeel naar 4 kunnen gaan, maar er daarna zwaar worden gecompenseerd wordt, zodat de eindscore vaak nog steeds onrealistisch is. Ik denk dat kritische journalistiek, hoe onpopulair ook, een cruciale plaats in onze sport inneemt om de zaken realistisch te houden als de huidige cijfers dat soms niet zijn.”

Appels: ‘Ik hoop dat juryleden moedig zijn’

Eurodressage-cheffin Astrid Appels publiceerde vandaag een editorial van dezelfde strekking en hoopt dat de Olympische juryleden (Katrina Wust, Andrew Gardner, Francis Verbeek, Hans-Christian Matthiesen, Janet Foy, Susie Hoevenaars en Magnus Ringmark) moedig zijn.

Appels sluit haar editorial (waar ze onder andere spreekt over jurering naar de klassieke grondbeginselen, de verbetering van de jurering in het algemeen, maar ook het overwaarderen van grote namen) als volgt af: “Ik hoop dat de juryleden de moed hebben om (minder bekende) ruiters hoog te punten voor goede uitvoering, maar dat ze ook dapper genoeg zijn om met punten naar beneden te gaan als de ontspanning en harmonie evenals de correcte, klassieke uitvoering van een beweging er niet zijn, hoe groot de naam ook is van degene die in het zadel zit.”

Bron: HorseandHound/Eurodressage

2 reacties op “Tomlinson en Appels oefenen druk uit op OS-juryleden: ‘Jureer wat je ziet’

 • GP-amazone en OS-en WK-medaillewinnares en Astrid Appels, hoofdredacteur van Eurodressage, doen wat de hele hippische pers allang had moeten doen. Een goede zaak is dat zowel de Hoefslag alsmede Horses, die zelfs van alle twee artikelen een korte versie heeft gepubliceerd, nu ook aandacht aan deze terechte kritieken gaan schenken die al decennialang worden genegeerd of zelfs gecensureerd waardoor de dressuursport heel sterk is afgegleden naar een circus van spektakel en hectiek waar trekken, hangen en wurgen wordt beloond en bejubeld maar die met de FEI-regels, zoals de uitvoeringen horen te zijn, weinig van doen heeft en een lijdensweg voor de paarden is.
  Nu maar hopen dat de juryleden in Tokio volgens de FEI- regels en niet volgens hun fantasie gaan jureren want zulke juryleden horen niet op de Olympische Spelen thuis.

 • Sjak Arts

  Ik kan het niet meer eens zijn met Karel. Hoe meer gefundeerde kritiek hoe beter! Ze moeten eens wakker worden in Lausanne!
  Het is inderdaad de hoogste tijd dat die FEI juryleden het DOEL en de Algemene Beginselen van de dressuur en niet te vergeten hun eigen FEI Code of Conduct als leidraad nemen bij het jureren.
  Hun eigen mening doet er überhaupt NIET toe. Die is van nul en generlei belang.
  Ik ben bang dat bij het merendeel van de deelnemers bij de toezicht houdende Stewards toch op zijn minst lichte twijfel moet rijzen of dat ze èèn vinger onder de neusriem zouden kunnen krijgen. En dat ze dan ook hun Handleiding volgen…..
  Ik besef dat dit alles whishful thinking is. De FEI kop zal in het zand blijven. Gewoon business as usual.
  HELAAS!!!!
  De belangrijkste regels worden overtreden en genegeerd, terwijl ze principieel worden in het geval met Dinja en Joop. Ondanks dat ze volgens de jurisprudentie een ander niet mogen opzadelen met hun eigen fouten!!
  Best wel een raar toch???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook