Ga naar hoofdinhoud

Dressuurfinale voor de helft gevuld met KWPN’ers

Charlotte Dujardin met Gio. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Rond één derde van de dressuurpaarden op de Olympische Spelen in Tokio is KWPN-gefokt waarmee de Nederlandse dressuurpaarden in Tokio absoluut in de meerderheid zijn. In de finale, de kür op muziek morgen, is dat nog wat meer. Van de achttien deelnemende paarden aan de kür zijn er acht KWPN-gefokt. Bijna de helft dus.

In de finale mogen morgen de door Ad Valk en H. de Jong gefokte Gio (Apache x Tango) met Charlotte Dujardin, de door P. Kluytmans gefokte Everdale (Lord Leatherdale x Negro) met Charlotte Fry, de door Tim Coomans gefokte Dream Boy met Hans Peter Minderhoud (Vivaldi x Ferro), de door F. van de Poel gefokte Suppenkasper (Spielberg x Krack C) van Steffen Peters, de door Adriaan van de Goor gefokte En Vogue (Jazz x Contango) met Carl Hester, de door P. Bakker gefokte Buriel K.H. (Osmium x Krack C) met Juliette Ramel, de door Bas Wilschut gefokte Blue Hors Zack (Rousseau x Jazz) Nanna Skodborg Merrald en de door Gertjan van Olst gefokte Elegance (Negro x Monaco) met Beatriz Ferrer Salat terug komen.

Medaillekans voor Gio

In de absolute top zijn de KWPN’ers overigens iets dunner gezaaid. Op basis van de Grand Prix lijkt alleen Gio een serieuze medaillekans te hebben. In de top van de Grand Prix stond een Trakehner merrie (TSF Dalera), gevolgd door een Westfaalse merrie en ruin (Bella Rose en Bohemian) en na Gio drie Hannnoveranen (Showtime FRH, Total US en Sanceo).

Veel Sandro Hit en Ferro

In de finale is Sandro Hit met twee direct zonen (Showtime FRH en Salvino), een kleinzoon (Sanceo) en drie achterkleinzoon (Bohemian,Suppenkasper en Total US) het best vertegenwoordigd in de kür.

Ferro doet ook goed mee met vier kleinkinderen (Zack, Dream Boy, Buriel en Elegance) en een achterkleinkind (Everdale).

Gertjan van Olst

Een speciale vermelding verdient ook Gertjan van Olst. Die twee paarden in bezit heeft op de Spelen: naast Everdale ook Fendi van Severo Jurado Lopez (niet in finale). Plus hij is dus fokker van Elegance die de finale wel (op het nippertje) heeft gehaald.

Joop van Uytert

Hetzelfde geldt voor Joop van Uytert. Hij heeft twee vaders van twee kanshebbers op medailles op stal (Easy Game-Dalera en Bordeaux-Bohemian) en ontdekte ook Total US. En Van Uytert had natuurlijk nog een eigen hengst in Tokio kunnen hebben met Hermès (v. Easy Game).

Weinig op af te dingen

Waar in Rio vooral paarden liepen die ver stonden van het KWPN-fokbeleid (half springpaard Cosmo, halve tuiger Verdades en nog een stel niet volgens KWPN-filosofie gefokte paarden) valt er nu weinig af te dingen op het KWPN-succes met een Apache x Tango, een Lord Leatherdale (weliswaar Duits gefokt) x Negro, een Vivaldi x Ferro, een Jazz x Contango, een Osmium x Krack C, een Rousseau x Jazz en een Negro x Monaco.

Bovendien stammen twee Duitse paarden (de Westfaalse ruin Bohemian en de Hannoveraanse hengst Total US) van KWPN-vaders: Bordeaux en Totilas.

Bron: Horses.nl

3 reacties op “Dressuurfinale voor de helft gevuld met KWPN’ers

 • Rick, volgens mij loopt Brother de Jeu vandaag ook mee….

 • Rick Helmink

  Beste Emmy,

  Ik heb hier geschreven over de finale (de kür) en dus niet de Spécial. Maar gefeliciteerd met Brother in de Spécial vandaag.

  Groet,

  Rick

 • Een nadere analyse leert dat ook deze KWPN-paarden, in tegenstelling van wat Rick Helmink beweert, nu niet direct volgens de KWPN-filosofie zijn gefokt. Zo voeren al deze in dit artikel genoemde paarden, op Elegance na, Ramzes x, uit de Shagya-Araber merrie Jordi, één of zelfs vier keer, zoals SuppenKasper, in de pedigree. Arabische genen waar men bij het KWPN niets van moest hebben en waar Versteeg zelfs van beweerde dat je maar beter niet met zulke paarden moest fokken! Elegance voert via Farn wel twee keer Cemin I ox maar ook ettelijke keren Amurath 1898 ShA in de pedigree. De kanshebber op een medaille Gio voert naast Ramzes x ook Robert E Lee ox in de pedigree. Elyse, een dochter van Robert E Lee ox, behaalde al de internationale dressuurpistes toen men bij het WPN amper wist wat een zadel was. Everdale voert naast Ramzes ook Jussuf IV-4 ShA en Shagya XVII-12 in de pedigree. Dream Boy voert naast Ramzes x ook de Shagya-Araber Lapis ShA in de pedigree. Opmerkelijk is dat, net als Gio, ook het meest succesvolle KWPN-paard van Carl Hester , Nip Tuck zevende op de OS in Rio 2016, ook een Arabisch Volbloed t.w. Saoud ox maar ook Ramzes x en Fetysz ox in de pedigree voert. De bijdrage van de Shagya-Araber/Arabische genen komt vooral in het meer evenwichtige model van deze paarden tot uitdrukking. Ze wijken daarmee af van het hoogbenige moderne dressuurmodel dat het KWPN voorstaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook